Mladší školní období.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Předškolní období (3 – 6 let).
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Řeč, jazyk, mluva.
Mladší školní věk Škola:
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK 6/7 – 11/12 vývojová psychologie.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Školní zralost PhDr. Pavel Beňo Tel n
Školní zralost Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov29 Autor Mgr.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Těhotenství, dětství a dospívání
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PŘEDŠKOLNÍ VĚK.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Schopnosti Pavel Šuranský.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
Mladší školní věk (raný x střední)
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ETAPY LIDSKÉHO VÝVOJE. Prenatální období Od početí do porodu Prudký tělesný vývoj Interakce s vnějším světem.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Mladší školní věk (raný x střední)
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mladší školní věk.
Sociální psychologie – CŽV 2012
Pozornost a paměť, představivost
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Mladší školní období

Období začíná v předškolním období a končí nástupem pubescence (od 6-7 do11-12 let) Váha 20 - 40 kg Výška 120 - 150 cm Psychoanalýza, tento věk označila jako období latence

Pro jeho další vývoj je důležitá škola Dítě chce pochopit okolní svět a věci v něm „doopravdy“ Projevuje se to v mluvě, kresbách, písemných projevech, čtenářských zájmech Z počátku je dítě závislé na tom, co mu řeknou rodiče (naivní realismus), později se stává kritičtější (kritický realismus)

Tělesný růst Je individuální, většinou rovnoměrně plynulý Zlepšuje se hrubá i jemná motorika Pohyby jsou rychlejší, svalová síla je větší Zlepšená svalová koordinace pohybu celého těla Zlepšená obratnost, přesnost, vytrvalost Zlepšený výkon, při psaní, kreslení Děti začínají své výkony poměřovat s výkony druhých a jejich úspěch často ovlivňuje roli a pozici ve skupině Mění se mléčný chrup

Smyslové vnímání Dítě je pozornější, vytrvalejší, pečlivější, všechno důkladně zkoumá, není tak závislé na svých okamžitých přáních a potřebách Prozkoumává věci po částech, až do detailů Pozorování, představivost Ubývá fantazie Vyvíjí se schopnost vybavit si v paměti dřívější vjemy. Odpoutává se od toho, co dělá a vnímá v daném okamžiku Orientuje se v prostoru i v čase. Nicméně abstraktní význam ještě zcela nechápe

Řeč Se výrazně vyvíjí, roste slovní zásoba, délka slov, složitost vět, souvětí jsou stále složitější, postupuje celá větná stavba a užití gramatických pravidel na vyšší úroveň. Počet nových slov je značný a stále souvisle stoupá Dětský slovník se rozvíjí pod vlivem školy, médií, rodiny i vrstevnické skupiny Pokrok v artikulaci Komunikace má různou úroveň, která závisí na mentální úrovní dítěte, ale i na prostředí, kde dítě vyrůstá a sociálním a kulturním postavení rodiny

Paměť a učení Paměť Je jak krátkodobá i dlouhodobá Rozvoj paměti, je stabilnější, zvětšuje se její rozsah, rychlost, přibývá úmyslného zapamatování Učení Učení se více opírá o řeč, je daleko častěji plánované a dítě se dokáže soustředit současně na víc aspektů učební látky a tak roste složitější učení Osvojuje si i strategii učení

Myšlení Děti se opírají o vlastní zkušenosti a názorné jevy a doplňují je vlastními úvahami a fantazijními domněnkami Usuzování se týká jen konkrétních věcí, jevů, obsahů, které si lze názorně představit Dochází k rozvoji logického myšlení, logické operace se rozvíjí učením

Emoční vývoj Citové procesy snadno vznikají a poměrně lehce odeznívají City jsou lépe ovládány Dítě je schopno podle potřeby své city usměrňovat, ovládat Děti si jsou vědomy vlastních pocitů i emocí druhých lidí Vyjadřují své city přiměřeným způsobem a jsou schopny je před okolím skrývat Emoční opora- rodiče, vrstevníci Rozvíjí se i sebehodnotící emoce

Socializace Výrazně se zvyšuje vstupem do školy Důležité jsou osoby v jeho blízkosti, podle nichž se učí modelovat své způsoby chování a jednání Mění se i charakter sociálního chování dítěte Dochází k procesu osvojování sociálních rolí Sexuální role Práce -vykonávat úkoly Hra- snaho o dosažení úspěchu

Vývoj morálního vědomí a jednání Mravní hodnocení předškolního dítěte a většiny školních začátečníků je plně závislé na autoritě dospělého Na začátku školního roku dítě začíná lépe kontrolovat své chování, učí se jednat podle určitých jednoduchých a konkrétních pravidel i v nepřítomnosti dospělé autority

Konec Děkuji za pozornost. Petra Štemberková