SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_322_Pranostiky AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici přísloví, rčení a pranostiky s příklady. Součástí jsou také cvičení, na kterých.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje přehled mluvnických kategorií přídavných jmen. Zaměřuje se především na druhy a vzory. Vzdělávací.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
PODSTATNÁ JMÉNA ( Český jazyk - 8. ročník )
Slovo a pojmenování Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Obohacování slovní zásoby
Gramatika Tvoření slov II
Při vysvětlování nepoužívejte slova příbuzná!
Ústní lidová slovesnost - folklór
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Podstatná jména Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Podstatná jména.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Čj8 –
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
PODSTATNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Tvoření slov – přejímání z cizích jazyků, tvoření sousloví
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
CJL mluvnice Tvarosloví Mgr. Zina Omelková
NAUKA O SLOVNÍ ZÁSOBĚ 1 SEXTA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rčení, pořekadlo, přísloví,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Lidová slovesnost Název sady: VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník Číslo.
Slovní zásoba Osnova pro studenty středních pedagogických škol.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_03_Slovo, význam slova, sousloví, rčení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
rčení, sousloví, přísloví, pranostika
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Pořekadlo VY_32_INOVACE_20 Sada 2 Čtení a literární výchova ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622/21/7.1.4/2010.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_14_ Pranostiky I
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_ČJ_04
Nauka o významu slov Význam věcný (lexikální) – vyjadřuje, co slovo označuje; bývá vysvětlen ve slovníku (slovníkový) Hlemýžď = suchozemský plž s ulitou.
DRUHY ZÁJMEN Mgr. Michal Oblouk.
Rčení a přísloví VY_32_INOVACE_39_Rceni a prislovi
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Všestranné jazykové rozbory
Frazeologie a její užití
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Digitální učební materiál
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Přísloví VY_32_INOVACE_19
PODSTATNÁ JMÉNA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ČESKÝ JAZYK 4. ROČ. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_16
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_08
Významové vztahy mezi slovy - synonyma, antonyma, homonyma
Obohacování slovní zásoby
Starověk a středověk v ústní tradici
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Transkript prezentace:

SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY Mgr. Michal Oblouk

SLOVO skupina hlásek (zřídka jedna), která má v jazyce zřejmý význam, označuje nějakou skutečnost znakem slova je samostatnost (lze přemísťovat, v psaném projevu je píšeme odděleně) má 2 významy: věcný (slovníkový, obsahový) – vyjadřuje, co slovo označuje, bývá vysvětlen ve slovníku, např. ploutev = pohybové ústrojí ryb mluvnický (gramatický) – vyjadřuje mluvnické kategorie ohebných slov, může vyjadřovat i vztahy mezi slovy, slovní druh, u jmen pád, číslo, rod, vzor, u sloves osobu, číslo, způsob, čas, rod, vid, např. ploutev = podstatné jméno, 1. pád, číslo jednotné, rod ženský, vzor píseň

SOUSLOVÍ ustálené spojení slov s jedním významem dvouslovné nebo víceslovné pojmenování nejčastěji jsou tvořena spojením přídavného jména se jménem podstatným někdy se vedle sousloví užívají pojmenování jedním slovem, která však bývají hovorová nebo nespisovná jižní pól, černé uhlí, skok do výšky, městský úřad, rodné číslo, cestovní kancelář, mlýnek na mák, nemoc z povolání, domov mládeže, český jazyk, zasedací síň, osobní vlak, třídní kniha, kyselina sírová, pravý úhel, jízdní kolo, zmije obecná, obývací pokoj, chlorid sodný, šicí stroj, Středozemní moře, vysoké napětí,…

FRAZÉMY Ustálená přirovnání Rčení Pořekadla Přísloví Pranostiky frazeologismy ustálená spojení slov s vlastním významem Ustálená přirovnání Rčení Pořekadla Přísloví Pranostiky

USTÁLENÁ PŘIROVNÁNÍ Koukat jako tele na nová vrata. Červený jako rak. pojmenování na základě srovnání, podobnosti dvou věcí nejčastěji se tvoří pomocí částice jak(o), než Koukat jako tele na nová vrata. Červený jako rak. Chudý jako kostelní myš. Menší než špendlíková hlavička. Usnul, jako když ho do vody hodí. Udělá to, než se naděješ. Chytrý jako liška. Starý jako Metuzalém.

RČENÍ ustálená, zpravidla obrazná slovní spojení, která charakterizují typické situace a začleňují se do věty většinou jsou lidového původu, některá vycházejí z historie, z antické mytologie a z bible smyslem je pobavení, oživení jazykového projevu lze časovat vzít nohy na ramena, zvednout kotvy, mít máslo na hlavě, vzít rozum do hrsti, kostky jsou vrženy, snášet Tantalova muka, začít od Adama, prokázat někomu medvědí službu, zdání klame, co na srdci, to na jazyku, pýcha předchází pád, má na růžích ustláno, pamatuj na zadní kolečka, stahují se nad ním mračna,…

POŘEKADLA Dočkej času jako husa klasu. My o koze – on o voze. obsahují průpovídky k nějaké události shrnují lidskou zkušenost bez mravního ponaučení často jsou sestavena v rýmech Dočkej času jako husa klasu. My o koze – on o voze. Chyba lávky. Já nic, já muzikant. Nové koště dobře mete. Pes, který štěká, nekouše. I mistr tesař se někdy utne. Dvakrát měř, jednou řež.

PŘÍSLOVÍ Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. ustálené výroky, krátká sdělení dvojčlenná obsahují mravní ponaučení mají často podobu rýmovaného dvojverší tvoří součást lidové slovesnosti Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Kdo šetří, má za tři. Neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Bez práce nejsou koláče. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše. Komu se nelení, tomu se zelení. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Tichá voda břehy mele. Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.

PRANOSTIKY Březen - za kamna vlezem. Únor bílý - pole sílí. shrnují zkušenosti o počasí a o pravidelných činnostech zemědělců snaží se dávat do souvislosti určité meteorologické jevy a roční dobu žánr lidové slovesnosti Březen - za kamna vlezem. Únor bílý - pole sílí. Medardova kápě - čtyřicet dní kape. Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá. Na Nový rok o slepičí krok. Na Hromnice o hodinu více. Svatá Anna - chladna z rána. Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři.