Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obohacování slovní zásoby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obohacování slovní zásoby"— Transkript prezentace:

1 Obohacování slovní zásoby
Syntéza poznatků k MZ

2 Motivační text A) Je jen moucha za obřím stěračem historie. (film Muži v černém 3) B) Restaurace Šupina i Šupinka Vám nabízí „Vše, co zraje jedlého, vše, co je oploutveno, vše, co se požívá ve vzdělaných zemích.“ (výběr z jídelního lístku) C) napnelismus, cukatura, robot, kráčivec, sněhánky Čím jsou ukázky zajímavé? Čím je dána bohatost slovní zásoby?

3 Obohacování slovní zásoby
Slovní zásoba jazyka se mění několika způsoby: + změnou významu slov + spojováním slov v sousloví + přejímáním slov z cizích jazyků + tvořením nových slov Ke každému způsobu obohacování přidejte jeden příklad.

4 Pojmenujte změnu významu slov v uvedených příkladech.
V knihovně máme celého Viewegha. Vrátil se pod rodnou střechu. Tady nepřecházejte! Jděte na zebru. Ta barva je příliš křiklavá. Je ze mě hotový lazar. ……………………… ………………………. ……………………….. ………………………...

5 Co si budeme pamatovat + slova mohou postupně získat jiný význam nebo nový význam (stát se mnohoznačným slovem): může dojít k rozšíření významu (např. zápas) nebo zužování významu (např. máslo) + základními způsoby obohacování významu slov je přenášení významu metafora = …………………………………………………… př. jehla – nástroj na šití x jehla u injekčních stříkaček metonymie = …………………………………………………. př. Kladno se vyznamenalo (hráči Kladna se vyznamenali)

6 Co si budeme pamatovat + zvláštním druhem metonymie je synekdocha synekdocha = …………………………………………………. př. angrešt – keř i plod + posun slovního významu vlastní jméno se stává obecným př. ………………………………………………………………. abstraktní jméno se stává konkrétním a naopak př. ………………………………………………………………..

7 Co si budeme pamatovat oslabování a zesilování významu př. záchod (v divadle) ……………….. eufemismus (mezi mládeží) …………… dysfemismus D. cv. Vypište příklady hyperboly, ironie, kakofemismu. hyperbola ……………………………….. ironie ……………………………….. kakofemismus ………………………………..

8 Cvičení V následujícím cvičení podtrhněte sousloví. Zlomková čára, tenká čára, tupý úhel, červený trojúhelník, pravoúhlý trojúhelník, nový stroj, šicí stroj, moderní dekorace, ruské kolo, jízdní kolo, malé kolo. Opravte popletená přísloví. Vykouřil doutník míru. …………………………………. Hledá zítřejší den. …………………………………. Vysvětlete význam rčení. Nemá to hlavu ani patu. …………………………………. Má toulavé boty. …………………………………..

9 Co si budeme pamatovat Frazém = ustálené spojení (idiom) Frazémy jsou založeny na obraznosti. Krátkým výstižným frazémem se někdy vyjádří více než dlouhými rozvitými větami. Členění frazémů: + přirovnání …………………………….. + rčení ……………………………. + pořekadla …………………………….. + přísloví ……………………………. + pranostiky ……………………………..

10 Co si budeme pamatovat Z hlediska původu můžeme členit frazémy na tradiční (lidové) a kulturní (knižní). Př. …………………………………………………………….. Do frazeologie se nezařazují výroky slavných osobností (citáty). D. cv. Vyhledejte alespoň jeden citát, se kterým se ztotožňujete.

11 Použitá literatura SOCHROVÁ, Marie: Český jazyk v kostce. Fragment. Praha ISBN HLAVSA, Zdeněk a kol.: Český jazyk pro I. – IV. Ročník středních škol. SPN. Praha ISBN


Stáhnout ppt "Obohacování slovní zásoby"

Podobné prezentace


Reklamy Google