1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s. 30.1.2012 CEBRE – Kam směřuje Společenská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
1 Sdružení pro Cenu ČR za jakost. 2 •nevládní a nezisková organizace •založena v roce 1993 •zájmové sdružení právnických osob •členové: SO ČR, SP ČR,
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Společenská odpovědnost firem – nový faktor konkurenceschopnosti podniků Jméno a příjmení: PRSKAVCOVÁ, M., MARŠÍKOVÁ, K., ŘEHOŘOVÁ, P., ZBRÁNKOVÁ, M. Datum:
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Setkání pracovníků kontaktních míst pro podnikatele MPO, Praha Kontaktní místa Hospodářské komory České republiky.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Systém managementu jakosti QMS
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A3 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2012.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Společenská odpovědnost organizací
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Ruská federace x WTO a OECD
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Systém řízení kvality.
Společenská odpovědnost firem Ing. Silvia Aguilar Bobadilla VŠE-Kostelecké horky
1 Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. Vítězslav Burda,
A JEHO PROJEKTY. Sdružení CzechInno Součást systému inovačního podnikání ČR Součást systému inovačního podnikání ČR Sdružení CzechInno:  Je neziskovým.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Národní cena ČR za jakost 2006 Pavel Ryšánek – listopad 2005.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Ing. Veronika Dostálková MBA
Společenská odpovědnost a školy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Společensky odpovědné podnikání
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Ekonomika organizací Cíle organizace.
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská odpovědnost firem

2 Vývoj CSR – Národní politika kvality  r přijata usnesením vlády ČR č. 458 první zmínka o oblasti CSR v rámci NPK  r – Aktualizace Strategie NPK Strategické záměry – Podnikání – Etika podnikání CSR  2005 – realizace projektu v rámci NPK „Společenská odpovědnost organizace – nezbytná součást strategie managementu“ (Korektní podnikání)  2008 – publikace „Společenská odpovědnost organizací – Aplikace a hodnocení“ 3 pilíře (oblasti): ekonomický, environment, sociální  2009 – aktualizované druhé vydání publikace „Společenská odpovědnost organizací – Aplikace a hodnocení“

3 Vývoj CSR – Národní politika kvality  r – Národní cena za společenskou odpovědnost, Cena hejtmana  Předávání ceny za CSR v rámci Listopadu – měsíce kvality v ČR  r – Národní program posuzování shody systému managementu společenské odpovědnosti – pilotní ověření, ČIA k akreditaci, certifikace  r – vydána norma ČSN ISO Pokyny pro oblast společenské odpovědnosti (necertifikační - poskytuje "metodické" pokyny k základním principům společenské odpovědnosti  Odborná sekce pro společenskou odpovědnost

4 Propojení jednotlivých přístupů CSR  3 pilíře (oblasti): ekonomický, environment, sociální  Způsob podnikání jdoucí i nad rámec zákonných požadavků  Dlouhodobý závazek firem chovat se eticky a přispívat k ekonomickému růstu, ochraně ŽP a ke zlepšování kvality prostředí zaměstnanců

5 Propojení jednotlivých přístupů CSR  Globální propojení ekonomik – export, dovoz, zahraniční akvizice, přesun výroby do zahraničí  Nesmí docházet k rozporu v tom, co firmy deklarují s tím, jak v praxi konají  Vzájemná spolupráce mezi státní a podnikatelskou sférou – best practice, boj proti korupci, kultivace prostředí (politické a podnikatelské)

6 Korektní podnikání, o.s.  je právnickou osobou založené v souladu se zákonem č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů v platném znění.  bylo založeno profesními organizacemi výrobců, poskytovatelů služeb a obchodníků s cílem zlepšit obraz podnikání a podnikatelů u veřejnosti, kultivovat podnikatelské prostředí v ČR a zvýšit důvěru spotřebitelů ve vztahu k dodavatelům, obchodu a reklamě.

7 Korektní podnikání, o.s.  Mezi hlavní principy činnosti patří zejména: chránit zájmy zákazníků v rámci platné legislativy zvyšovat ochranu zákazníků a jejich práv na úrovni nejlepší praxe a spotřebitelské politiky nad rámec požadavků legislativy chránit zájmy členů sdružení proti praktikám subjektů s pochybnými podnikatelskými záměry, poškozujícími zájmy členů sdružení a dalších účastníků trhu podporovat naplňování Kodexu "Korektní podnikání" členy sdružení i širokou podnikatelskou veřejností.

8 Korektní podnikání, o.s.  Spolupráce: např. Sdružení českých spotřebitelů – projekt zaměřen na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů (r. 2011)  Další informace –

9 Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Prachař