Elektronická učebnice - I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
16.1 Odčítání desítek V obchodě mají 70 krabiček mléka. Balí je po 10.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Zdravý životní styl – pohyb a strava
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Elektronická učebnice - I
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
další štěpení látek a vstřebávání živin do krve
Elektronická učebnice - I
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
Ročníková práce Péče o kůži 2013/14 Honza Sokolář 6. Třída Obr. 1.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
12.1 Mimořádné události, IZS
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
Elektronická učebnice - I
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Elektronická učebnice - I
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_15_Ochrana zdraví Téma: Ochrana.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
AUTOR: Blanka Petlánová
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 99.1 Zdraví Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Pavlína Sirová

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 99.2 Co už víš? Důležitá telefonní čísla první pomoci: 150 – hasiči 155 – záchranná služba 158 – policie 112 – tísňové volání (celoevropské) Pro růst a vývoj potřebujeme pestrou, hodnotnou a zdravou stravu. Největší zastoupení by mělo mít ovoce, zelenina, netučné mléčné výrobky a celozrnné pečivo. Každá skupina potravin obsahuje jiné výživné látky neboli živiny. K živinám patří: cukry, tuky a bílkoviny. Potrava musí také obsahovat minerální látky, vitamíny a vlákninu. Nemocem je nejlépe předcházet dostatečným příjmem vyvážené stravy a pravidelným pitným režimem. Voda je obsažena i v ovoci a zelenině. Neměli bychom jíst mnoho sladkostí a pít hodně slazených nápojů. Důležité je také otužování a pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu.

99.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět klem nás 99.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Zdraví – nepřítomnost nemoci, celkový stav tělesné a duševní pohody. Denní režim – pravidelný rytmus dne, střídání činnosti a odpočinku. Zdravá výživa – příjem vyvážené potravy. Osobní a duševní hygiena - hygiena je slovo řeckého původu, znamená „zdraví prospěšný“ - v běžném hovoru je totéž, co udržování čistoty Návykové látky – závislost na drogách (nikotin, alkohol). Nemoci a úrazy- nemoci způsobují viry a bakterie, bývají přenosné - infekční - úraz si člověk přivodí cizí neopatrností, nepozorností nebo přeceněním sil.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 99.4 Co si řekneme nového? Zdravá výživa 1/ Pyramida výživy dostatečný přísun základních živin, minerálních látek a vitamínů zajistí pestrá a různorodá strava. jídelníček by měl obsahovat ovoce, zeleninu, celozrnný chléb, vločky a výrobky z obilovin, mléko, sýr a jogurt, maso, vejce a luštěniny. v současnosti se objevuje stále více výrobků s označením BIO- produkty ekologického zemědělství (rostliny se pěstují bez použití chemických hnojiv a zvířata se chovají v přirozeném prostředí). 2/ Pitný režim lidské tělo je z 60 až 70% tvořeno vodou. během dne z těla vyloučíme asi 2,5 litru vody. doporučená dávka tekutin se pohybuje mezi 2 až 3 litry. nejlepší je pít čistou vodu, střídat minerálky (spíše neperlivé), ovocné a bylinné čaje, neslazené ovocné a zeleninové šťávy. Denní režim rytmus každého dne má být pravidelný. je důležité střídat dobu činnosti a dobu odpočinku. má obsahovat čas na práci, osobní hygienu, odpočinek a jídlo, zábavu, sport a pohyb na čerstvém vzduchu. důležitý je čas strávený s rodinou a čas vyhrazený na spánek- dochází k obnově tělesných a duševních sil. Osobní a duševní hygiena hygienická opatření omezují působení škodlivých látek. prevence nemocí. zanedbání může mít nepříjemné následky třeba v podobě infekční žloutenky. Osobní hygiena zahrnuje soustavnou a důkladnou péči o čistotu celého těla, vlasů, dutiny ústní (pravidelné čištění zubů), otužování a péče o oblečení. Duševní hygiena je důležité cítit se dobře ve třídě, mít kamarády, být spokojen se svým školním prospěchem, aktivně a uspokojivě trávit svůj volný čas, doma mít příjemné a láskyplné prostředí – toto vše se nazývá duševní zdraví. pokud je vše, jak má být, jsme v tzv. duševní pohodě. Nemoci infekční nemoci způsobují viry a bakterie, jsou přenosné a šíří se vzduchem při kašlání nebo kýchání. proti infekčním onemocněním se můžeme nechat očkovat - tělo získává látky, které pomáhají zabránit vzniku onemocnění. nemoc provázejí určité příznaky, např. zvýšená teplota, únava, bolest hlavy, nechutenství apod.- je nutné navštívit lékaře, který stanoví diagnózu - zjistí druh onemocnění a stanoví léčbu. Úraz pokud se někdo vážněji zraní, potřebuje lékařskou pomoc. s lehkým poraněním si poradíme sami - proto je důležité znát základní pravidla první pomoci. Návykové látky člověk ztrácí svou duševní rovnováhu – stává se závislým. nejčastěji se vyskytuje závislost na nikotinu a alkoholu (řadíme je mezi drogy). - nikotin je obsažen v tabáku. - způsobuje nemoci srdce a cév, rakovinu a spoustu dalších nemocí. - alkohol způsobuje odumírání mozkových buněk, nemoci srdce a cév a poškozuje játra.

99.5 Procvičení a příklady 1. Kolik hodin denně spíte? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 99.5 Procvičení a příklady 1. Kolik hodin denně spíte? 2. Víte, co to znamená, když se o někom řekne, že je skřivan či sova? 3. Kolik času denně strávíte aktivním pohybem nebo sportem? 4. Co si představujete pod pojmem osobní hygiena? 5. Víte, co znamená slovo kosmetika a kdo je kadeřník? 6. Víte, co je to stres? Zažíváte ho ve škole? Jak se mu dá vyhnout? 7. Kolik času strávíte denně u televize a počítače? 8. Může se na veřejných místech kouřit? Co si myslíte o zákazech kouření v restauracích, ve vlacích apod.? 9. Zamyslete se, co všechno může alkohol zavinit. 10. Víte, co je to epidemie? 11. Víte, co by měla správně obsahovat lékárnička?

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 99.6 Něco navíc pro šikovné Zajímavé údaje Prevencí rozumíme všechna opatření, pomocí kterých předcházíme nemocem, úrazům a dalším nepříjemným událostem. Prevencí je očkování, dezinfekce, používání přilby při jízdě na kole apod. Zajímavé údaje Dospělý člověk by měl denně spát kolem 8 hodin, děti 10 až 12 hodin. Jednostranná výživa je riziková a může být příčinou řady nemocí – obezita (otylost) - člověk má v těle nadměrné množství tuku. Původ potravin nemusíme posuzovat jenom z hlediska ekologické jistoty, ale i z hlediska porušování lidských práv. Výrobky s označením FAIR TRADE podporují výrobce z rozvojových zemí. U takto označených výrobků máme jistotu, že se na jejich výrobě nepodílely nezletilé děti a že jejich výrobci dostanou spravedlivou odměnu. Když je člověk dehydratovaný, znamená to, že v organismu není dostatek vody. Příznaky dehydratace jsou žízeň, bolest hlavy, únava, snížení pozornosti a schopnosti dobře pracovat. Zajímavé údaje Mezi drogy řadíme například heroin, kokain, marihuanu, nikotin, alkohol. Česká republika se řadí mezi země s nadprůměrným počtem kuřáků. Počet zemřelých na následky kouření se každoročně zvyšuje. Kuřák přichází v průměru až o 10 let svého života. V České republice je povoleno prodávat cigarety stejně jako alkoholické nápoje pouze lidem starším 18ti let. Spotřeba alkoholu v České republice je velmi vysoká. Pohybuje se kolem 10 litrů na jednoho obyvatele (včetně dětí) za rok. Mezi závislosti patří i gamblerství, což je závislost na hracích automatech. Říká se mu také chorobné hráčství.

99.7 CLIL health fruit vegetables drink hygiene cigarettes alcohol Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 99.7 CLIL health fruit vegetables drink hygiene cigarettes alcohol illness injury zdraví, ovoce, zelenina, pitný režim, hygiena, cigarety, alkohol, nemoc, úraz

99.8 Test znalostí Měli bychom denně spát … alespoň 5 hodin. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 99.8 Test znalostí Měli bychom denně spát … alespoň 5 hodin. zhruba 10 hodin. alespoň 8 hodin. zhruba 2 hodiny. 3. Během dne se snažím co nejvíce času strávit … u televize. u počítače. pohybem. uklízením. 2. Měl bych jíst hlavně … sladkosti a chipsy. uzeniny. ovoce a zeleninu. léky. 4. Denně bychom měli vypít … zhruba 2 litry tekutin. hodně kávy. celou láhev sladké limonády. 1 litr mléka. Správné odpovědi: c a Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 99.9 Použité zdroje, citace Člověk a jeho zdraví, M.Jančová, M. Grigárková – učebnice pro 4. a 5. ročník ZŠ, 2008 Já a můj svět, V. Štiková – prvouka pro 3. ročník, nakladatelství Nová škola, 2008 Obrázky z databáze klipart http://www.detska-razitka.cz/data/USR_001_DETSKA_RAZITKA/85109_DESSINS.jpg http://files.viva-zdravavyziva.webnode.cz/200000000-0438505321/zdrava-vyziva3.jpg http://behame.cz/wp-content/uploads/2008/05/voda-balena.jpg http://nd05.jxs.cz/144/269/c9211b4bf7_82372376_o2.jpg http://hygiena.zdrave.cz/ir/images/zdrave_ArticleModule-Articles/1117-image-Dusevni_hygiena--ifresize-200x.jpg http://www.facelike.cz/data/img/94-a.jpg http://www.tavlisa.name/pozadi/foto-alkohol.jpg http://i.lidovky.cz/11/042/lngal/GLU3a9146_dite.jpg http://farm6.static.flickr.com/5248/5365539797_9072013435.jpg http://www.metropol.cz/public/content-images/cz/article/11293_w.jpg http://www.obesity-news.cz/pics/nase-zdravi-je-otazkou-zivotniho-stylu.jpg http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi/2005-10-10_piramida_zdrav_3TZLF17CL5.jpg http://files.spravnavyziva.cz/200000034-a144ca23e7/iStock_000008879655XSmall.jpg http://files.chudni.meu.zoznam.sk/200000014-38fba3a636/detska_obezita.jpg http://blog.lunchtime.cz/wp-content/fairtrade_logo.png http://nd01.jxs.cz/413/661/0f44fbb6f7_39586888_o2.jpg http://drogy-info.inup.cz/files/7tq9tac3t57n.jpg

99.10 Anotace Autor Mgr. Sirová Pavlína Období 07 – 12/2012 Ročník Elektronická učebnice – I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 99.10 Anotace Autor Mgr. Sirová Pavlína Období 07 – 12/2012 Ročník 5. ročník Klíčová slova Péče o zdraví - denní režim, zdravá výživa, osobní a duševní hygiena, návykové látky, nemoci a úrazy. Anotace Prezentace popisující péči o zdraví. Procvičení a příklady.