Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24.6.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Volný pohyb zboží – praktické poznatky s aplikací nař í zen í o vzájemném uznávání Informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu
Advertisements

VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Podnikání v EU Vypracoval: Lukáš Macoun
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Jednotné kontaktní místo Praha 1 Jednotné kontaktní místo.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Stavební výrobky a aplikace Nařízení 764/2008 Požadavky na použití neharmonizovaných stavebních výrobků ve stavbách na vnitřním trhu EU Ministerstvo průmyslu.
Volný pohyb zboží.
Profesionální servis MPO pro zjednodušení podnikání v EU © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu EU
Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Organizace sociální správy
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Evropské soutěžní právo Michal Částek
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Nařízení o vzájemném uznávání a informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu SOLVIT setkání
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
EURES – vaše práce v Evropě
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Sociální zabezpečení Sociální služby
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Obecní živnostenský úřad Magistrát města Pardubic Jednotné kontaktní místo.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
Jak co nejúčinněji řešit spor o právo ES s využitím mimosoudních nástrojů Michaela Vlasáková Baruníková Martin Tesař.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Etické kodexy v Evropské unii
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
člen Asociace občanských poraden
Transkript prezentace:

Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,

Pomoc občanům i podnikatelům řešení sporů na vnitřním trhu Evropské unie neformální alternativa k soudnímu, resp. správnímu řízení či podání stížnosti k Evropské komisi on –line síť tvořená 30 SOLVIT centry propojenými internetovou databází, monitorována a vyhodnocována Evropskou komisí. V ČR od roku 2004 na MPO

Může SOLVIT případ řešit? Stížnosti občanů, podnikatelů, podnikatel. sdružení Porušení práva EU ze strany správního orgánu Přeshraniční/mezinárodní aspekt  NE Porušení vnitrostátního práva čl. státu Zahájeno soudní řízení, podána žaloba ve věci Jde-li o spor mezi soukromými osobami spotřebitelské či zaměstnanecké spory

Statistiky SOLVIT CZ/EU Celkový počet případů za rok 2009: ČR: 151 / EU: 1517 Úspora občanům téměř 128 milionů EUR Průměrná doba potřebná k vyřešení případu: ČR: 21 dnů / EU: 70 dnů Úspěšnost při řešení (celkově): 86%

Statistiky SOLVIT CZ/EU

Volný pohyb zboží Čl. 30 SFEU zákaz cel Čl. 34 SFEU zákaz množstevních omezení (kvóty) a opatření s rovnocenným účinkem (certifikace,..) Harmonizovaná sféra : směrnice…. Neharmonizovaná sféra: Nařízení 764/2008, o vzájemném uznávání Judikatura ESD

Vzájemné uznávání Výrobky vyrobené nebo uvedené na trh jednoho členského státu v souladu s jeho právními předpisy mají přístup na trh jiného státu. K omezení může dojít pouze na základě stanovených důvodů – důvod veřejného zájmu, přiměřenost, stanoveného cíle nelze dosáhnout jinak apod.

Případy z praxe… Spor NL klienta s puncovním úřadem Off-shore hallmarking Nerozlišitelné zboží z Německa, Číny Porušení principu volného pohybu zboží, resp. vzájemného uznávání? Legitimní požadavek

Případy z praxe… Spor rakouského klienta se SZPI Jablkovo-skořicový čaj SZPI požadovala změny obalu Porušení principu vzájemného uznávání? Ochrana spotřebitele!

Volný pohyb služeb Přeshraniční poskytování služeb Směrnice o službách na vnitřním trhu V ČR zákon 222/2009 Sb. Vysílání pracovníků Vracení DPH Zákaz diskriminace

Příklady z praxe… Hrady a zámky Stížnost na diskriminaci Dvojí ceny? Objektivní důvody Zlepšení informovanosti

Případy z praxe… Montáž kamerových systémů na SlovenskuMontáž kamerových systémů na Slovensku Pokuta za činnost bez slovenské licencePokuta za činnost bez slovenské licence Omezení z důvodu veřejné bezpečnostiOmezení z důvodu veřejné bezpečnosti ALE! Intervence SOLVITU Česká koncese Nepřiměřené Právní stanovisko Evropské Komise

Volný pohyb osob Pobyt a víza Uznávání kvalifikace Sociální zabezpečení Sociální a zdravotní pojištění Podpora v nezaměstnanosti Přídavky na děti, rodičovské dávky Nemocenská, důchody

Případy z praxe… Příspěvek na péčiPříspěvek na péči Slovenské úřady odmítají vyplácet svým občanům do zahraničíSlovenské úřady odmítají vyplácet svým občanům do zahraničí ALE! Intervence SOLVITU Dávky obdobné nemocenské Právní stanovisko Evropské Komise Zapojení MPSV

SOLVIT v roce 2009

Propagační aktivity 2009 Metro, autobusy Články Veletrhy Semináře Newsletter Budoucnost? Internet Partnerské organizace Kontaktní osoby?

Děkuji Vám za pozornost Mgr. Zuzana Bakotová, LL.M. Odbor vnitřního trhu a služeb EU/SOLVIT Kontaktní údaje SOLVIT centra pro ČR: Ministerstvo průmyslu a obchodu Politických vězňů Praha 1 Tel.: Fax.: