Simona Keková, KMD FreeDeK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Subtropické rostliny I.
Vytvořili nej borci z devítky…
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Povrch lidského těla autor: David Hainall.
Být rodičem je úžasné … Každý rodič vždy dá to NEJLEPŠÍ svému dítěti … WINALITE BabyCare
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Dřeviny – listnaté stromy
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Fíky Iveta Charbuláková, KMD FreeDeK
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Hlávkový salát.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
MYRTOVITÉ Myrtaceae.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
LÉČIVÉ ROSTLINY. Lé č ivá rostlina je taková, která svými látkami ovliv ň uje stav organismu. K lé č ení mohou být použity r ů zné č ásti bylin, ke řů,
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Název rostliny: Papája obecná
VY_52_INOVACE_ZB03_1664TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Okurkovy salát Obrázek:.
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Přírodověda – Podnebné pásy ( Subtropický pás )
BULHARSKO.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Subtropický pás.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníúnor 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 19) Lidé kolem.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Suroviny pro cukráře II. ročník
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Potraviny a výživa – čaj
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Simona Keková, KMD FreeDeK Olivovník Simona Keková, KMD FreeDeK

Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti

Odborný název Olea Europea Olivovník Evropský

Lidový název Oliva pravá Olivky Olivy černé Olivy zelené

Obrázek rostliny

Obrázek plodu olivy zelené olivy černé

Země původu Olivovník je znám už odedávna. V koránu je posvátný a nejznámější zmínka o něm je v biblickém příběhu o Noemovi v knize Genesis. Ve starověkých Athénách znamenal olivový věnec připevněný na dveřích, že syn odešel do světa. Ve válce prosili poražení s olivovou větvičkou o mír. Olivovník byl symbolem míru, plodnosti a blahobytu. Olivovník tedy pochází ze středomoří, pěstuje se ale také v Kalifornii, Austrálii a v Číně.

Chuť Mladé zelené olivy jsou tvrdé, chutnají nahořkle a jsou s nízkým obsahem oleje. Na druhou stranu černé, úplně dozrálé olivy jsou měkčí jemné chuti a obsahují asi 20 - 30% oleje na váhu.

Barva V dubnu (s mírnými rozdíly mezi jednotlivými zeměmi díky různé meteorologii) se objevují na olivovníku bílá kvítka. V červnu olivy mění barvu - ze zelené, přes fialovou až po černou. Plod se postupně plní olejem. V září probíhá sklizeň zelených oliv, v prosinci sklizeň černých oliv. Zelené olivy jsou pouze jen nezralou formou oliv tmavých, nejedná se tudíž o dvě odrůdy.

Velikost Olivovník dorůstá výšky až 10 m a jeho plodem je oliva která dorůstá v průměru od 1 do 3 cm.

Využití Olivy a z nich získaný olej jsou už po staletí používány v kuchyni a v lékařství. V kuchyni se používají do předkrmů i hlavních jídel, lze je však konzumovat i samostatné. Olivový olej má zlatožlutou barvu a lehce nahořklou chuť. Konzumace olivového oleje snižuje hladinu cholesterolu v krvi a posiluje imunitní systém. Nejlepší, tzv. panenský, se získává z prvního mechanického lisování plodů za studena. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vitamin E. Zevně se dá použít na poraněnou kůži a kožní vyrážky. Používá se do mnoha léků a také v kosmetickém průmyslu do parfémů, mýdel, pleťových vod, krémů a vlasových šamponů.

Zajímavosti -Pro Řeky je olivovník symbolem dlouhověkosti, naděje, míru a smíření. -Olivovník se nepěstuje jenom pro své jedinečné plody, zužitkovat se dá i jeho dřevo, které je velice tvrdé a odolné. -Na 1 litr extra panenského oleje je potřeba asi 5 kg oliv. -Olivový olej je zvláštní a cenný hlavně v tom že se začíná přepalovat až při teplotě 210 C (více než u jiných tuků). Proto je zdravější. - Prvních 7 let na olivovníku olivy vůbec nerostou, teprve kolem dvacátého roku věku skýtají olivovníky nejbohatší úrodu. Po 150 letech se úroda oliv snižuje a po 200 letech na místě, kde dříve stál strom, samy vyraší větvičky nového stromu.Nejstarší stromy mají až 1000let.

Použité zdroje www.atlasrostlin.cz www.wikipedie.cz www.zdravcentra.cz www.recko.travelon.cz