Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Látkové složení lidského těla- prvky
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživové nároky u dospívajících
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Celer.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
Procvičování vitamínů a minerálních látek
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Zdravé stravování KC3.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Význam výživy ve sportu
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Anatomická stavba obilného zrna
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Sůl moc nebo málo ?.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.

Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních látek Minerální látky  vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, železo, zinek, selen, jód Vitaminy  vitaminy rozpustné v tucích (zejména vitamin A, D)  vitaminy B skupiny  kyselina pantotenová

Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav V naší stravě mají zvláštní význam: vápník, draslík, fosfor, vitaminy A, D, a B12, riboflavin Některé z obsažených vitaminů fungují jako antioxidační látky, zejména vitamin A a selen Z makronutrientů je ceněn vysoký obsah plnohodnotných bílkovin a tuku Konzumace odpovídajícího množství mléčných výrobků (2-3 porce/den) pomáhá dětem, dospívajícím i dospělým splnit jejich výživové požadavky a také zvýšit celkovou kvalitu stravy

Mléčné výrobky a civilizační onemocnění Řada studií potvrzuje, že mléčné výrobky sehrávají významnou úlohu v prevenci řady onemocnění Jejich pozitivní vliv byl prokázán v prevenci a léčbě  Metabolického syndromu a diabetu 2. typu (Smedman et al. 1999, Mennen et al. 2000, Wirfȁlt et al. 2001, Rosell et al. 2004)  Nadváhy a obezity (Ranganathan et al. 2005, Rajpathak et al. 2006, Barr et al. 2000, Phillips et al. 2003, Zemel 2003)

Mléčné výrobky a civilizační onemocnění  Vysoký krevní tlak (Wang et al. 2008, Hilpert et al. 2009)  Vliv na hladiny HDL cholesterolu (Kiessling et al. 2002)

Mléčné výrobky a hubnutí Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních látek (vápník, mastné kyseliny, syrovátka, větvené aminokyseliny) ovlivňující  metabolismus tuků  spalování tuků (Zemel 2005, Melanson et al. 2003) Mléčné výrobky a mléčné komponenty  potlačují krátkodobý příjem stravy  zvyšují subjektivní pocit sytosti  stimulují mechanismus, který signalizuje nasycení a sytost (Aziz a Anderson 2007)

Další přínosy mléčných výrobků na náš organismus Prevence a léčba osteoporózy (Wadolowska et al. 2013) Úprava plodnosti u žen i mužů  Hlavní mechanismus redukce hmotnosti

Děkuji za pozornost. Více na