Petra Rýznarová Martin Hovorka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Advertisements

Prezentace o vesmíru.
MĚSÍC.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
Modrá planeta Země.
Planety sluneční soustavy
Uran.
VĚDĚLI JSTE, ŽE… všechny planety naší sluneční soustavy, kromě jedné,
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Trip sluneční soustavou
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Sluneční soustava.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Vesmír a sluneční soustava
Adam Stibůrek Monika Vančurová
… aneb letem světem Sluneční soustavou
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Tvar, velikost a pohyby Země
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.
VENUŠE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Pluto.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
Měsíc - - přirozená družice Země
Sluneční soustava MERKUR.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
Sluneční soustava Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , září.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Sluneční soustava.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_ICT.8.r.20 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Miloš Půlpán Období tvorby VMČerven.
Uran, Neptun GalaxyTrip. Uran ● Doba oběhu okolo Slunce je 84 let ● Průměr planety je km ● Plynný obry a společně s Neptunem i mezi tzv. ledové.
Venuše
Planety sluneční soustavy
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
MĚSÍC.
VENUŠE Venuše je po Měsíci nejjasnější objekt na noční obloze. Má na to nárok, protože je druhá planeta ve sluneční soustavě a je Zemi nejblíže. Venuši.
Planety sluneční soustavy
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
VESMÍR.
Saturn Planeta s prstenci.
Saturn.
Saturn.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Mgr. Jiří Kliner 8. ročník Cestování vesmírem s rovnicemi Červen 2012
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Transkript prezentace:

Petra Rýznarová Martin Hovorka Vesmír Planeta Venuše Petra Rýznarová Martin Hovorka

Rozměry Venuše Vzdálenost od slunce: 108,2 milionu km Průměr:12100km Povrchová teplota: 500°C Atmosféra:exstrémě hustá,oxid uhličitý Hmotnost:4,869.1024 Hustota:5248 km/m2 Délka dne:243 dnů R Délka roku:225 dnů

Vysvětlení jména Venuše Venuše, perla oblohy, starověkými astronomy zvaná též Jitřenka nebo Večerka. Venuše nese jméno podle řecké bohyně jara a probouzející se přírody, později však známé jako bohyně lásky a krásy a stejně tak, jako je tajemná láska, tak i Venuše před námi skrývá svou tvář a halí ji do oblaků a par. Toto jméno jí snad bylo přisouzeno díky jasnosti Venuše na obloze. A když se mnohem později určovala jména objektů na povrchu, objevitelé pokračovali a byla jim, až na pár výjimek, dána ženská jména.

Venuše Venuše, je zahalená v husté atmosféře, dobře odráží sluneční svit a je proto snadné nalézt ji v některých obdobích na obloze jako Večernici nebo Jitřenku.Díky neměnnosti počasí se povrch planety téměř nezměnil ani za miliony let.

Charakteristika Venuše Venuše její dráhou leží nejblíže k Zemi. Hustá oblaka kyseliny sírové zabraňuje přímému pozorování povrchu.Díky skleníkového efektu dosahuje teplota povrchu Venuše až 480°C.Venuše krouží kolem Slunce takřka po kruhové dráze ve vzdálenosti 108 milionů km s periodou 225 dní.Otočení kolem vlastní osy(ve směru hodinových ručiček, proti oběhu, tzv. retrográdní rotace) trvá 243 pozemských dnů.To znamená že na Venuši Slunce vychází a zapadá jen 2-krát za 1 oblet slunce.

Důležité objevy 1610: Galileo pozoruje fáze Venuše. 1958: Rádiová měření teploty. 1962: Mariner 2 jako první sonda, polétající kolem Venuše,potvrzuje její vysokou teplotu 1974: Mariner 10pořizje 4000 snímků oblaků. 1978: První podrobné mapy, pořízené sondou Pioneer. 1990: Sonda Magellan zahajuje podrobné mapování.

Planeta Venuše na večerní obloze Proč je vlastně Venuše na obloze tak jasná? Je k tomu hned několik důvodů. První dva z nich – fakt, že se planeta může přiblížit k Zemi až na 40 milionů km a její relativně velký průměr (12 104 km) – menší než průměr Země jen asi o 5 % – činí z Venuše astronomicky velmi atraktivní objekt. Třetí důvod je pro astronomy ale spíš noční můrou – povrch planety je neprůhledně zakryt silnou oblačnou přikrývkou.

Obrázky planety Venuše