Metodický list Úkolem této prezentace je přiblížit obsah pojmů tělesná kultura, tělesná výchova, sport a jeho součásti, které se ne vždy správně používají.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele.
Nabídka pro partnery. Nabídka pro partnery Co jsou světové gymnaestrády Světové gymnaestrády pořádá Mezinárodní gymnastická federace (FIG) jedenkrát.
SPORT V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2012
Požadavky k získání známky
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
S P O R T Pohybová aktivita provozovaná podle určitých pravidel a zvyklostí, které předchází trénink Sportare, Desporter, Disportare – bavit se, rozptylovat.
Problematika tělesné výchovy na vysokých školách materiál pro 12. zasedání předsednictva Rady VŠ dne 17. června 2010 komise pro přípravu učitelů V iléma.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Objektivní faktory.
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
SPORTOVNÍ PRODUKT Brigita Stloukalová.
Hra a její atributy doc. PhDr. D. Tomajko, CSc..
KOMUNIKACE A KOOPERACE VE FOTBALE
TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Projekty ve sportu Brigita Stloukalová. „Pobytová“ – „rekreační“ akce 1.CO? 2.PROČ? 3.PRO KOHO? 4.KDE? 5.KDY? 6.S KÝM? 7.S ČÍM? 8.JAK? 9.ČÍM SE LIŠÍM?
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Metodický list  Výuka probíhá diskusní formou. Vhodnými otázkami se pokoušíme přivést studenty k odhalování struktury sportovní výkonnosti sportovců.
Technická, taktická a psychologická příprava
Marketing a sport Ing. Petr Hedrlín.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Role školního koordinátora EVVO
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA CO TO ZNAMENÁ? ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA TO ZNAMENÁ: VYTVÁŘÍME PRO DĚTI ZDRAVÉ PROSTŘEDÍ.
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Problémy výuky tělesné výchovy na vysokých školách Zviditelnění problému Spolupráce komise RVŠ s Grémiem vedoucích TV pracovišť na VŠ a s Českou asociací.
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Psychologie koučování
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Psychologie pro sportovní praxi
Hra a její atributy Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D. Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D.
Typologická matice tisku podle jeho zaměření a cílových skupin čtenářů
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
Legislativa.  Které orgány veřejné správy provádějí určité úkony v oblasti sportu?  Co je to veřejná správa?  Jak dělíme veřejnou správu?  Znáte některé.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Tělesná kultura a tělesná výchova – součásti výchovy ke zdravému životnímu stylu.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
kurzy tenisu pro děti z mateřských a základních škol
Organizační formy práce v tělesné výchově
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Didaktika učiva biologie člověka
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Management a řízení hotelu
PHmax ve středním vzdělávání
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Psychologie koučování
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Transkript prezentace:

Metodický list Úkolem této prezentace je přiblížit obsah pojmů tělesná kultura, tělesná výchova, sport a jeho součásti, které se ne vždy správně používají. Obraz 3 Pojem tělesná kultura z nich stojí nejvýše. Obraz 4 Tělesná výchova se realizuje na všech stupních škol, na vysokých školách je realizována volnějším výběrovým způsobem (kromě škol se zaměřením na tělesnou výchovu). Obraz 5 Definic sportu je celá řada; jádrem všech je soutěžení. Obrazy 6, 7, 8 Mezi vrcholovým a výkonnostním sportem není přesná hranice, záleží na druhu sportu, na věkových kategoriích atd. Specifické je postavení školního sportu. Je nezbytným partnerem tělesné výchovy. Realizuje se v samotných vyučovacích hodinách a celoškolních akcích, dále ve všech vyšších organizačních strukturách jako soutěžích mezi školami v rámci okrsku, okresu, kraje, republiky a dokonce i v mezinárodních soutěžích. Obraz 9 Je obecně známo, že „kolem sportu se točí velké peníze“. Studenti by se měli pokusit pojmenovat, kdo je konečným příjemcem oněch peněz. Rovněž mezi sportovci (co se týká finančního zisku ze sportovní činnosti) je velký rozdíl. V celosvětovém měřítku se fotbalem uživí tisíce hráčů, tenisem se uživí ne více než 200 mužů a 150 žen, mistr světa v orientačním běhu se bez civilního zaměstnání neuživí. Obraz 10 Uvedený citát má inspirovat k zamyšlení se nad smysluplností lidského konání, při němž je zaměstnáno tělo či ústřední orgán nervové soustavy.

Tělesná kultura Stále významnější součást kultury lidského společenství Nadřazený pojmům tělesná výchova, sport, turistika, pohybová rekreace, … Společné znaky kultury jako jsou vystupování před diváky, estetická stránka, mediální přítomnost aj. platí i pro sport Název VŠ – Fakulta tělesné kultury UP v Olomouci

TĚLESNÁ VÝCHOVA Pedagogický proces,v němž se využívá jako hlavního prostředku tělesných cvičení, sloužících k všestrannému zdokonalování člověka a k rozvoji jeho osobnosti Název vyučovacího předmětu Všestranný a harmonický rozvoj jedince Zdravotně orientovaná zdatnost Vytváří předpoklady pro psychické zdraví Inspiruje k tvorbě zdravého životního stylu dnešního mladého člověka

Sport Fyzická aktivita tvořící složku volného času a životního stylu, ve vrcholové podobě prováděná i jako profese (Všeobecná encyklopedie, 1997) Znaky: Soutěživost Snaha podat co nejlepší výkon Pravidla Realizace před diváky Funkce: Zdravotní Relaxační Společenská

Rozdělení Vrcholový sport zaměření na dosažení špičkových výkonů vede ke státní reprezentaci často je realizován na profesionální bázi je organizován ústředními sportovními svazy

Rozdělení Výkonnostní sport vykonávaný při zaměstnání je na nižší výkonnostní úrovni je organizován sportovními svazy

Rozdělení Rekreační sport doplňková činnost není organizován sportovními svazy Kam zařadíme školní sport?

Z CELOSPOLEČENSKÉHO HLEDISKA LZE SPORT CHÁPAT TAKÉ JAKO TVRDÝ OBCHOD Účast médií, hlavně televize Příprava sportovních akcí se špičkovými sportovci světa Reklama nejen na zboží, ale i firmy Spory (finanční) mezi asociacemi sportovců a organizátory soutěží Doping Exhibice

E. GOLDBERG (KLINICKÝ NEUROPSYCHOLOG) O SPORTU NAPSAL: „Sportování chápeme jako užitečnou součást života, bez ohledu na to, že nemá žádný bezprostřední praktický smysl. Sport je zábava.“ a dále: „Někteří lidé se tělesně namáhají, což přináší celoživotní odměnu. Jiní jsou tělesně leniví, což má rovněž celoživotní důsledky. Stejným způsobem někteří lidé touží po duševní námaze, jiní ji považují za strázeň. Mohou-li volit, zůstávají ve svůdně útulné mentální zóně pohodlí, aniž by si všimli, že oblast duševního pohodlí je oblastí duševní stagnace. Existuje-li cena za tělesnou lenost, existuje za tu duševní také. Duševní lenost v mládí ohrožuje váš mozek ve stáří.“ Co asi přináší fyzická lenost v mládí?

Zdroje citací Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích. 1. vyd. Praha: Nakladatelský dům OP Diderot, 1997. GOLDBERG, E. Paradox moudrosti. Praha: Karolinum, 2006.