NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Chemie, Přírodní látky ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4
ANOTACE Materiál je vhodný pro žáky 9. ročníku chemie Materiál slouží jako obrazová a textová podpora k výuce sacharidů
Sacharidy Cukry
Sacharidy neboli cukrySacharidy neboli cukry jsou organické látky složené z uhlíku, vodíku a kyslíku. Bílý a tři druhy surového cukru
Rozdělení Dle počtu tzv. cukerných jednotek: MonosacharidyMonosacharidy –Obsahují pouze jednu cukernou jednotku. –Např. glukóza. OligosacharidyOligosacharidy –Obsahují více cukerných jednotek (např. disacharidy – 2 cukerné jednotky). –Např. sacharóza. PolysacharidyPolysacharidy –Obsahují mnoho cukerných jednotek (stovky až tisíce). –Např. glykogen, škrob.
Významné monosacharidy GlukózaGlukóza (hroznový cukr) - Vlastnosti: bílá, krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě. Pro organismus je významným zdrojem energie; je součástí tzv. umělé výživy. FruktózaFruktóza (ovocný cukr) -Vlastnosti: špatně krystalizuje, spíše v podobě sirupů. -Obsažena v ovoci, tzn. v různých šťávách, marmeládách apod. Krystalická fruktóza Réva vinná a její plodenství
Sacharóza SacharózaSacharóza = řepný nebo třtinový cukr Vlastnosti: bílá, krystalická, ve vodě rozpustná látka. Využití: nejběžnější domácí sladidlo (cukr). Sacharóza Bulvy cukrové řepy Třtina cukrová
Polysacharidy ŠkrobŠkrob (bílý, ve vodě jen málo rozpustný polysacharid) –Složka potravy (obsažen v bramborách, chlebu aj.). –Využívá se k výrobě glukózy a technických lepidel. CelulózaCelulóza (bílá, ve vodě prakticky nerozpustná látka) –Obsažena v bavlníku, konopí, dřevu stromů aj. –Využívá se k výrobě papíru nebo celofánu. GlykogenGlykogen (tzv. živočišný škrob) –Vzniká v játrech z jednoduchých cukrů. –Uložen ve svalech a játrech. –Zásobní látka, v případě potřeby zásoba energie.
Význam pro organismus Sacharidy mají pro organismy většinou funkci zásobní (skrývají v sobě energii). V případě celulózy jde o funkci stavební.
Pojmy GlykémieGlykémie – označení pro hladinu glukózy v krvi. –Hyperglykémie – zvýšené množství glukózy v krvi. –Hypoglykémie – snížené množství glukózy v krvi. CukrovkaCukrovka – diabetes mellitus –Hlavním znakem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi. –Souvisí se špatnou funkcí slinivky břišní, která tvoří inzulín. –Léčba – dodání inzulínu do těla injekčně.
Použité zdroje: Cuboid sugar.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Sucre blanc cassonade complet rapadura.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: ra.jpg ra.jpg Köhler–s Medizinal-Pflanzen-145.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Close up grapes.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Saccharose2.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ].
Použité zdroje: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ].