Problematika brownfields a příklady těchto ploch na území města Plzně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revitalizace brownfield jako inteligentní volba růstu v USA
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
ČESKÁ REPUBLIKA – SÍDELNÍ STRUKTURA
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
MĚSTSKÉ PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – SEVERNÍ A JIŽNÍ PŘEDLICE
Bc. Lucie Ptáková,  Plánované spuštění systému: 2014  = evropská agentura pro vesmírný systém Galileo (GSA)  Bude zajišťovat především navigaci.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Portál hl. m. Prahy – Co předcházelo úspěchu
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Středočeský kraj a Praha.
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2010 RNDr. Josef Postránecký.
Památková hlediska ochrany urbanistické struktury sídla příklady ze Zlínského kraje dubna 2010.
TÉMA: Daň z nemovitostí
Sídla.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
Teorie optimální velikosti města
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
Evropské fondy pro regionální rozvoj (EFRR) Zkušenosti z praxe a projekty ve městě Hengelo Mr. Harry Vranken.
Modernizace záp. části ŽST.
Půda – složka životního prostředí
Desatero problémů Chrudimi Vybudovat obchvat města Chrudim jednání s náměstkem ministra a zákonodárci za chrudimský region jednání v Poslanecké.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
BROWNFIELDS vs. GREENFIELDS Dr. Ing. Vávra Přemysl, MBA
Vypracovali: P. Halámek, P. Seifer, T. Makovec, P. Kmoníček.
Integrované plány rozvoje města Ústí nad Labem Ing. Zdeněk Výborný MEPCO, s.r.o. Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha.
KRAJE ČR HLAVNÍ MĚSTO PRAHA.
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
Žižkov – dobré místo pro život
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Příprava dlouhodobého koncepčního rozvoje příměstského území
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Dopravní průzkum Petr Chocholouš.
SUBURBANIZACE.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Teorie optimální velikosti města
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Urbanizace a urbanismus
Michal Petřík, Petr Poremski, Daniela Uhrovičová, Ondřej Šimečka
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Projekt úpravy parku Louny – RYNEČEK Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun. Původně bylo toto území.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Průmyslové zóny v Ústecké kraji a jejich dopady na regionální.
Bečov nad Teplou 23. září Charakteristika města 1399 městská práva V současnosti cca 1000 obyvatel Poloha na spojnici lázeňských měst Karlovy Vary.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Rekonstrukce bývalé textilní továrny v Hejnicích Ještědská stavební společnost spol. s r.o.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Sídla ČR B. Hofmanová. Opakování pojmů: 1.Připomeň a vysvětli pojmy: obec, sídlo, město, vesnice, velkoměsto 2.Co rozumíš pod pojmy: urbanizace, suburbanizace,
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Chodníky do úvozu.
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Město a příměstské oblasti
…jsou rozvojové zóny měst vznikající na „zelené louce“.
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Podnikání na venkově.
Královské město Rakovník
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Brownfield Fruta Radek Horáček.
Transkript prezentace:

Problematika brownfields a příklady těchto ploch na území města Plzně Alena Nová KBI/OŽP Květen 2009

Pojem „brownfields“ Brownfields jsou pozemky a budovy situované obvykle v urbanizovaném území, které ztratily své původní využití nebo jsou podvyužity Jedná se např. o nevyužité výrobní areály, opuštěná nádraží, objekty bývalých JZD, neobydlené chátrající domy, bývalé armádní objekty ap. Plochy brownfields se začaly v České republice objevovat zejména po roce 1989 v důsledku společenských a hospodářských změn Pozemky bývají často ekologicky poškozeny a budovy na nich zdevastovány Jejich novému využití brání zvýšená rizika a vysoké náklady spojené s renovací

Typy brownfields Podle původu: Opuštěné průmyslové, energetické, těžební, skladovací, zemědělské a dopravní objekty, vojenské budovy, „vybydlené“ části měst, zchátralé objekty s památkovou hodnotou (např. industriální památky 19. století ap.) Podle polohy: Zastavěné území měst – v centrální části města Zastavěné území měst – ve větší vzdálenosti od městských center Příměstské zóny Okrajové části malých obcí a vesnic Mimo urbanizované území

Typy brownfields II Typy brownfields z ekonomického hlediska: Pokud se nevyužité nebo podvyužité objekty nachází v atraktivní lokalitě, postará se o ně sám trh a není třeba do nich investovat veřejné prostředky Naopak brownfields umístěná v nezajímavé lokalitě většinou potřebují velmi silnou podporu, a to buď ve formě nefinanční nebo přímo veřejné prostředky U pozemků, pro které nové využití není možné nalézt, je jediným řešením rekultivace

Proč je třeba řešit problematiku brownfields? Přítomnost brownfields se dotýká celého území obce, neboť chátrající budovy, z nichž není žádný ekonomický užitek, do svého okolí přinášejí negativní vlivy a často dokáží snížit i atraktivitu celé obce S nárůstem počtu ploch brownfields přestává být obec zajímavá nejen pro investory a podnikatele, ale i pro bydlení a rekreaci Pro nové rozvojové aktivity se stále uvolňují další území v příměstské krajině, zatímco ve městech chátrají nevyužité objekty Veřejná infrastruktura vedená přes plochy brownfields chátrá, přičemž výstavba na „zelené louce“ vyžaduje infrastrukturu novou

Příklad revitalizovaného brownfield – karlínská kotelna Bývalá kotelna a parní elektrárna, situovaná na Praze 8 – Karlíně v historické zástavbě obytných bloků z 19. století, byla v letech 2003-2004 revitalizována a přeměněna na administrativní objekt s výstavními prostory Budova je příkladem citlivé revitalizace historického průmyslového objektu a její současná podoba může být podnětem pro budoucí úpravy obdobných brownfield

Příklady brownfields na území města Plzně - - Klotzova cihelna Klotzova cihelna v Plzni na Košutce, dnes zcela zdevastovaný objekt, byla kdysi významným podnikem, zpracovávajícím zdejší sprašové hlíny V objektu se dvěma kruhovými pecemi na parní pohon bylo zaměstnáno 50 dělníků a vyráběl se až jeden milión cihel ročně. Provoz trval až do 80. let 20. století. Cihelna je v současné době v soukromém vlastnictví, předpokládaný záměr majitele není dosud znám. Dle portálu Plzeňského kraje je jediným řešením demolice. Možnost využití pro jiné funkce připadá v úvahu v případě projednání změny územního plánu.

Příklady brownfields na území města Plzně - - Klotzova cihelna Foto: duben 2009

Příklady brownfields na území města Plzně - - Šípova továrna na dětské kočárky Bývalá továrna na výrobu dětských kočárků Václava Šípa v Plzni na Roudné, vybudovaná jako součást areálu pro výrobu a bydlení v roce 1893, byla v průběhu doby téměř zcela zdevastována Společnost ABK Trust s. r. o. nechala v roce 2005 provést podrobný stavebně technický průzkum objektu se zdokumentováním stávajícího stavu V roce 2006 byla v hlavním objektu provedena první etapa oprav Objekt nyní čeká na vstup hlavního nájemce popř. investora pro zhodnocení další části areálu

Příklady brownfields na území města Plzně - - Šípova továrna na dětské kočárky Foto: duben 2009

Příklady brownfields na území města Plzně - - nádraží Plzeň – Jižní předměstí Odjezdová zastávka na Jižním předměstí, vystavěná v roce 1904 podle návrhu Ing. Rudolfa Buriána, přestala být využívána ke svému účelu v roce 1986. Od té doby docházelo k jejímu postupnému ničení. V roce 1995 byla z důvodu snahy o její záchranu prohlášena za kulturní památku V roce 2000, v době konání mezinárodního divadelního festivalu, se zdevastovaná budova nádraží na několik dní otevřela festivalovému publiku Ohlas akce vedl k jednání o vzniku nového alternativního prostoru pro nezávislou a experimentující kulturu Od roku 2006 je majitelem objektu realitní společnost Klotz s. r. o., která budovu pronajímá sdružení Johan, pořádajícímu v jejích prostorách různé kulturní akce

Příklady brownfields na území města Plzně - - nádraží Plzeň – Jižní předměstí Zastávka Plzeň – Jižní předměstí v r.1906 Zastávka Plzeň – Jižní předměstí v r.1999

Příklady brownfields na území města Plzně - - plzeňská papírna Výroba v plzeňské papírně, situované v Zahradní ulici na břehu řeky Radbuzy, byla zahájena v roce 1873. Tehdejším majitelem byla akciová společnost Spolek Praha založená skupinou pražských podnikatelů. V roce 1878 kupují obchodní společnost bratři Piettové, pocházející z rodiny s bohatou papírenskou tradicí po skončení 2. světové války vzniká národní podnik Západočeské papírny se sídlem v Plzni. V roce 1975 došlo z výrobních i ekologických důvodů k zastavení výroby sulfitové celulózy V 90. letech 20. století byla založena akciová společnost Plzeňské papírny, která vyráběla papír až do září 2004, kdy byl na její majetek, z důvodu neschopnosti splácet závazky věřitelům, prohlášen konkurs V současnosti patří plzeňská papírna společnosti KRPA, a. s., která zastavila výrobu na papírenských strojích a soustředila se na výrobu obálek

Příklady brownfields na území města Plzně - - plzeňská papírna Foto: květen 2009

Příklady brownfields na území města Plzně - - „prasečák“ na Košutce Provoz „prasečáku“ v Plzni na Košutce pod Sylvánským vrchem byl zastaven na počátku 90. let 20. století z hygienických důvodů, neboť docházelo k šíření zápachu do nedaleké obytné čtvrti. V současné době je objekt zcela zdevastovaný a postupně zarůstá vegetací. Foto: duben 2009

Stanou se jednou brownfields i z podobných objektů? Foto: duben 2009 Bývalý supermarket Delvita v Plzni ve Studentské ulici, postavený v r. 1995, je již několik let uzavřen. Najde nového majitele, který ho smysluplně využije, nebo se stane pouze dalším „kandidátem na brownfield“?

Literatura: Internetové zdroje: Jackson, J. et al.: Brownfields snadno a lehce. IURS o. s., 2004 Kolektiv autorů: Bolevec a okolí. Sdružení boleveckých rodáků Plzeň, 1999 Internetové zdroje: ABK Trust s. r. o.: http://abktrust.com/docs.htm IURS o. s.: http://www.brownfields.cz MŽP ČR: http://www.env.cz/AIS/web-pub.nsf/$pid/MZPMAF4Z1M5W Portál Plzeňského kraje: http://www.plzensky-kraj.cz/brownfield.asp?IdBrown=10 Sdružení Johan: http://www.johancentrum.cz/cz/moving-station http://www.estav.cz/region/plzensko/techpam.asp http://www.fabriky.cz/2008_plzen_klotz/index.htm http://www.pressweb.cz/zprava/nadrazni-plzen-jizni-predmesti-vydrazeno http://www.konkursni-noviny.cz/clanek.html?ida=1026 Snímky železniční zastávky Plzeň – Jižní předměstí převzaty z publikace „Plzeň ve fotografii na začátku a na konci 20. století“ autorů Zdeňka Popílka, Hany Šmejkalové a Miroslava Přibáně Snímky karlínské kotelny převzaty z prezentace „Databáze brownfields“, ČVUT Praha, 2005