Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Advertisements

Soustava trávicí - část 2.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Vláknina a její význam v nutriční toxikologii
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve stravě.
Sacharidy a metody jejich stanovení
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
Sacharidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Nutný úvod do histologie
Sacharidy.
Trávicí soustava.
Výživa.
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Trávicí soustava.
Sacharidy.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Příjemce podpory – škola:
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Chléb Dar božské energie Ing. Ivan Mach, CSc. Prezident Aliance výživových poradců ČR Z.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Metabolismus živin
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk doc. MUDr. Oldřich Pozler, CSc. dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice Hradec Králové

Význam vlákniny Definice vlákniny Složka potravy většinou rostlinného původu Není štěpitelná trávicími enzymy V tenkém střevě se nevstřebává (je nestravitelná) Není využitelná jako primární zdroj energie

Význam vlákniny Nevyužitelné (balastní) sacharidy Rozdělení vlákniny podle chemické struktury Nevyužitelné (balastní) sacharidy monosacharidy mannóza, sorbóza… oligosacharidy galaktooligosacharidy fukooligosacharidy polysacharidy celulóza, pektiny…

Význam vlákniny Rozdělení vlákniny podle rozpustnosti a její funkce I. Rozpustná vláknina Absorbuje vodu Živná půda pro bakterie Ovlivňuje: trávení a vstřebávání sacharidů vstřebávání tuků mikrobiální osídlení trávicího traktu objem stolice Příklad: hemicelulóza, agar, pektiny, oligosacharidy mateřského mléka

Význam vlákniny Rozdělení vlákniny podle rozpustnosti a její funkce II. Nerozpustná vláknina Ve vodě nerozpustná Ovlivňuje: rychlost postupu potravy trávicím traktem objem a konzistenci stolice Příklad: celulóza, lignin

Význam vlákniny Vláknina a civilizační choroby Tuky a cholesterol Cukry, glykemický index Vitaminy, minerály Hybnost tlustého střeva Konzistence a objem stolice (zácpa) Rakovina tlustého střeva

Význam vlákniny Obsah vlákniny ve stravě Doporučení: Skutečnost 35-50g/den (30) děti: (n+5) g/den n = věk (roky) Skutečnost 20g/den

Děkuji Vám za pozornost!