Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk doc. MUDr. Oldřich Pozler, CSc. dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice Hradec Králové
Význam vlákniny Definice vlákniny Složka potravy většinou rostlinného původu Není štěpitelná trávicími enzymy V tenkém střevě se nevstřebává (je nestravitelná) Není využitelná jako primární zdroj energie
Význam vlákniny Nevyužitelné (balastní) sacharidy Rozdělení vlákniny podle chemické struktury Nevyužitelné (balastní) sacharidy monosacharidy mannóza, sorbóza… oligosacharidy galaktooligosacharidy fukooligosacharidy polysacharidy celulóza, pektiny…
Význam vlákniny Rozdělení vlákniny podle rozpustnosti a její funkce I. Rozpustná vláknina Absorbuje vodu Živná půda pro bakterie Ovlivňuje: trávení a vstřebávání sacharidů vstřebávání tuků mikrobiální osídlení trávicího traktu objem stolice Příklad: hemicelulóza, agar, pektiny, oligosacharidy mateřského mléka
Význam vlákniny Rozdělení vlákniny podle rozpustnosti a její funkce II. Nerozpustná vláknina Ve vodě nerozpustná Ovlivňuje: rychlost postupu potravy trávicím traktem objem a konzistenci stolice Příklad: celulóza, lignin
Význam vlákniny Vláknina a civilizační choroby Tuky a cholesterol Cukry, glykemický index Vitaminy, minerály Hybnost tlustého střeva Konzistence a objem stolice (zácpa) Rakovina tlustého střeva
Význam vlákniny Obsah vlákniny ve stravě Doporučení: Skutečnost 35-50g/den (30) děti: (n+5) g/den n = věk (roky) Skutečnost 20g/den
Děkuji Vám za pozornost!