Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
„EU peníze středním školám“
LIPIDY.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Polysacharidy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Cukry Sacharidy, glycidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
CZ.1.07/1.1.10/
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY II.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bílkoviny (proteiny).
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny

1. Doplň text Sacharidy jsou složeny z atomů ………………………… Vznikají procesem ………………………. Zde napiš její rovnici s vyčíslením: 1. Doplň text

2. Roztřiď, zda se jedná o M, D, P Glukóza Celulóza Maltóza Fruktóza Sacharóza Škrob glykogen 2. Roztřiď, zda se jedná o M, D, P Poznámka : M = monosacharidy, D – disacharidy, P - polysacharidy

3. Napiš obecné vzorce monosacharidů, disacharidů a polysacharidů A, monosacharidy B, disacharidy C, polysacharidy 3. Napiš obecné vzorce monosacharidů, disacharidů a polysacharidů

4. Spoj, co k sobě patří A, glukóza 1. sladový cukr B, sacharóza 2. ovocný cukr C, fruktóza 3. krevní cukr D, maltóza 4. řepný cukr E, celulóza 5. buničina Pro který sacharid se používá označení hroznový cukr? 4. Spoj, co k sobě patří

5. Význam sacharidů 1. lidský zásobní cukr a, fruktóza 2. výroba piva b, glykogen 3. náhradní sladidlo DIA c, maltóza 5. Význam sacharidů

Tuky nebo-li jednoduché ………………. Jsou estery alkoholu ………………… a ……………… Tuky nebo-li jednoduché ………………. Jsou estery alkoholu ………………… a ………………. ……………… kyselin. Kapalné tuky označujeme jako ……………. A příkladem je ………………….. Tuhé tuky označujeme jako ………………… a Význam lipidů je ………………………. 6. Doplň text

7. Bílkoviny – doplň text Jsou ………………… látky přírodního charakteru Jsou složeny z ………………….., které jsou mezi s sebou propojeny ……………………. Vazbou. 7. Bílkoviny – doplň text

8. Spoj strukturu bílkoviny k definici 1. primární a, tvar šroubovice 2. ά – helix b, list spojený můstky 3. skládaný list c, v řadě za sebou AMK 4. terciální d, stočené klubko 5. kvartérní e, 3-D sekundární struktura 8. Spoj strukturu bílkoviny k definici

9. Spoj funkci s bílkovinou A, aktin a myozin 1. vlasy, chlupy, nehty B, hormony 2. červené krevní barvivo C, hemoglobin 3. šlachy, kosti, pojiva D, kolagen 4. svalová vlákna E, keratin 5. poslové endokrinních žláz F, protilátka 6. imunoglobulin 9. Spoj funkci s bílkovinou

1. Sacharidy jsou složeny z atomů C, H, O 1. Sacharidy jsou složeny z atomů C, H, O. Vznikají procesem fotosyntézy. 6 CO2 + 6H2O  C6H12O6 + 6O2 2. Glukóza - M Celulóza - P Maltóza - D Fruktóza - M Sacharóza - D Škrob – P Glykogen – P 3. A, m. C6H12O6, B,d. C12H22O11, C, p. (C6H12O6)n Správné řešení

4. 1.D, 2C, 3A, 4B, 5E Pro který sacharid se používá označení hroznový cukr? Glukóza 5. 1b, 2c, 3a 6. Tuky nebo-li lipidy jsou estery alkoholu glycerolu a vyšších mastných kyselin. Kapalné tuky označujeme jako oleje a příkladem je slunečnicový, lněný, olivový a Tuhé tuky označujeme jako másla a sádla a Význam lipidů je zdroj energie, izolace, ochrana orgánů, stavební funkce membrán Správné řešení

Správné řešení 7. Jsou makromolekulární látky přírodního charakteru 8.Jsou složeny z aminokyselin, které jsou mezi s sebou propojeny peptidickou Vazbou. 9. 1c, 2a, 3b, 4e, 5d 10. 1.e, 2c, 3d, 4a, 5b, 6f Správné řešení

Obr. 1: [cit. 2012-05-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Protei nStructures.png Obr. 2: [cit. 2012-05-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trimy ristin-3D-vdW.png