Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
1. Doplň text Sacharidy jsou složeny z atomů ………………………… Vznikají procesem ………………………. Zde napiš její rovnici s vyčíslením: 1. Doplň text
2. Roztřiď, zda se jedná o M, D, P Glukóza Celulóza Maltóza Fruktóza Sacharóza Škrob glykogen 2. Roztřiď, zda se jedná o M, D, P Poznámka : M = monosacharidy, D – disacharidy, P - polysacharidy
3. Napiš obecné vzorce monosacharidů, disacharidů a polysacharidů A, monosacharidy B, disacharidy C, polysacharidy 3. Napiš obecné vzorce monosacharidů, disacharidů a polysacharidů
4. Spoj, co k sobě patří A, glukóza 1. sladový cukr B, sacharóza 2. ovocný cukr C, fruktóza 3. krevní cukr D, maltóza 4. řepný cukr E, celulóza 5. buničina Pro který sacharid se používá označení hroznový cukr? 4. Spoj, co k sobě patří
5. Význam sacharidů 1. lidský zásobní cukr a, fruktóza 2. výroba piva b, glykogen 3. náhradní sladidlo DIA c, maltóza 5. Význam sacharidů
Tuky nebo-li jednoduché ………………. Jsou estery alkoholu ………………… a ……………… Tuky nebo-li jednoduché ………………. Jsou estery alkoholu ………………… a ………………. ……………… kyselin. Kapalné tuky označujeme jako ……………. A příkladem je ………………….. Tuhé tuky označujeme jako ………………… a Význam lipidů je ………………………. 6. Doplň text
7. Bílkoviny – doplň text Jsou ………………… látky přírodního charakteru Jsou složeny z ………………….., které jsou mezi s sebou propojeny ……………………. Vazbou. 7. Bílkoviny – doplň text
8. Spoj strukturu bílkoviny k definici 1. primární a, tvar šroubovice 2. ά – helix b, list spojený můstky 3. skládaný list c, v řadě za sebou AMK 4. terciální d, stočené klubko 5. kvartérní e, 3-D sekundární struktura 8. Spoj strukturu bílkoviny k definici
9. Spoj funkci s bílkovinou A, aktin a myozin 1. vlasy, chlupy, nehty B, hormony 2. červené krevní barvivo C, hemoglobin 3. šlachy, kosti, pojiva D, kolagen 4. svalová vlákna E, keratin 5. poslové endokrinních žláz F, protilátka 6. imunoglobulin 9. Spoj funkci s bílkovinou
1. Sacharidy jsou složeny z atomů C, H, O 1. Sacharidy jsou složeny z atomů C, H, O. Vznikají procesem fotosyntézy. 6 CO2 + 6H2O C6H12O6 + 6O2 2. Glukóza - M Celulóza - P Maltóza - D Fruktóza - M Sacharóza - D Škrob – P Glykogen – P 3. A, m. C6H12O6, B,d. C12H22O11, C, p. (C6H12O6)n Správné řešení
4. 1.D, 2C, 3A, 4B, 5E Pro který sacharid se používá označení hroznový cukr? Glukóza 5. 1b, 2c, 3a 6. Tuky nebo-li lipidy jsou estery alkoholu glycerolu a vyšších mastných kyselin. Kapalné tuky označujeme jako oleje a příkladem je slunečnicový, lněný, olivový a Tuhé tuky označujeme jako másla a sádla a Význam lipidů je zdroj energie, izolace, ochrana orgánů, stavební funkce membrán Správné řešení
Správné řešení 7. Jsou makromolekulární látky přírodního charakteru 8.Jsou složeny z aminokyselin, které jsou mezi s sebou propojeny peptidickou Vazbou. 9. 1c, 2a, 3b, 4e, 5d 10. 1.e, 2c, 3d, 4a, 5b, 6f Správné řešení
Obr. 1: [cit. 2012-05-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Protei nStructures.png Obr. 2: [cit. 2012-05-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trimy ristin-3D-vdW.png