Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha, 26. 11. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura členění (dělení) členských příspěvků (14
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Město Týniště nad Orlicí pro občany SNÍŽENÍ NÁKLADŮ PRO VAŠE DOMÁCNOSTI, FIRMY, OBČANSKÁ SDRUŽENÍ A BYTOVÁ DRUŽSTVA.
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Solární systémy pro aktivní topení
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
Energetický management budov
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Městský úřad v Říčanech, Masarykovo náměstí 53/40, Říčany, Tel: , PROJEKT Říčany pro Vás … SNÍŽENÍ CEN ENERGIÍ PRO DOMÁCNOSTI.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
E-AUKCE soutěžení elektrických energií
Ekologická stopa Velké Meziříčí Viktor Třebický, VM, CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz |
Siemens PLM Software © Siemens Product Lifecycle Management Software Inc. All rights reserved Využití CAM Express pro řízení obráběcích strojů a.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Středočeský kraj Česká republika
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
VÝSLEDKY e-AUKCE PRO DOMÁCNOSTI. ČERVENCOVÁ e-AUKCE – Zemní plyn Celkový objem do e-Aukce 95,2 milionů Kč Dosažená úspora 26 milionů.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Úspory energie v osvětlování ve veřejném sektoru Juraj Krivošík SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s , Magistrát hl.m. Prahy.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Odborné školství a další vzdělávání v Libereckém kraji KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 10. listopadu 2011.
NABÍDKA PROJEKTU ENERGETICKÝCH ÚSPOR 1. Projekty energetických úspor – metoda Energy Performance Contracting (dále EPC) EPC – „energetické služby se zárukou,“
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
PSYCHIATRICKÁ NEMOCNICE KOSMONOSY Zkušenosti s projekty EPC
Vyrovnávací trh 2008 AEM Richard Kabele Vedoucí projektu REGEN.
Ruská federace x WTO a OECD
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Úspory energie a regenerace
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
ENERGETICKÝ MANAGEMENT MUNICIPALITY PORSENNA o.p.s.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Čerpání rozpočtu přímých výdajů za rok 2009 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Čerpání rozpočtu přímých výdajů za rok 2009 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
E-AUKČNÍ SÍŇ eCENTRE. Kdo je eCENTRE, a.s. ? Společnost eCENTRE, a.s. působí na trhu již od roku 2006, kdy začala prostřednictvím sdružování poptávky.
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Sdružené nákupy – cesta k úsporám rozpočtových prostředků krajů, měst a obcí Setkání se starosty měst a obcí MSK.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
KOMPLEXNÍ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ PRO VŠECHNY
Finanční záležitosti Pardubického kraje
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
s přípravou a realizací projektů úspor energie
Operační program životní prostředí
Presentation Title 1st September 2002
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Transkript prezentace:

Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha,

Zdravotnictví: 13 Školství, mládež a sport: 187 Sociální věci: 24 Doprava a SH: 1 Kultura: 7 Ostatní: 3 Počet budov: Moravskoslezský kraj jako partner Počet zaměstnanců: 20 tisíc Počet organizací: 235

Zdravotnictví: 54 mil.Kč (2 PO) Školství: 43 mil. Kč (10 PO) Sociální věci: 5 mil. Kč (1 PO) Potenciál kraje z pohledu EPC Roční náklady na energie 102 mil.Kč Roční garantovaná úspora: 22 mil. Kč Spotřeba energií - pilotní projekt Zdravotnictví: 13 Školství: 187 Sociální věci: 24 Doprava a SH: 1 Kultura: 7 Ostatní: 3

Teprve regulace vnitřní energetické soustavy plně využije potenciálu zateplení objektů Referenční roční náklady vybraného vzorku PO: teplo mil. Kč (54 %) el.energie mil. Kč (30%) voda mil. Kč (16%) suma mil. Kč EPC a zateplování objektů

Varianty 1.přesné dosažení garantované úspory rozdíl mezi garantovanou úsporou a vyúčtovanou cenou jde ve prospěch MSK 2.překročení garantované úspory z titulu zvýšení cen energií – ve prospěch kraje z titulu věcných opatření: –u nezateplených objektů mezi SVČ a MSK 50% : 50% –u zateplených objektů 30% ESCO : 70% MSK 3.nedosažení garantované úspory hotovostní příjem kraje - sankční opatření ze strany MSK Garantovaná úspora

Zdroj: ZPRÁVA O OČEKÁVANÉ ROVNOVÁZE MEZI NABÍDKOU A POPTÁVKOU ELEKTŘINY A PLYNU(Únor 2011) Elektřina 1,4% ročně Zemní plyn 15% za 20 let Voda1% Jedna z prognóz vývoje cen energií

Efekty u PO v rámci prognózy

Měsíce IX-XII jsou prognózou vývoje Vývoj úspor za rok 2013

Průběh EPC projektu u MSK

Velikost trhu veřejné správy - příležitost pro energetické projekty PO nevytvářejí zisk – nejsou motivovány k úsporám Zainteresovanost vedení kraje do projektu Silný manažer projektu s podporou Angažovanost managementu příspěvkových organizací Délka přípravné fáze ve veřejné správě zkracuje dobu na realizaci Těžiště je v energetickém managementu – součinnost se zhotovitelem Úspory jako vnitřní zdroj rozvoje Zkušenosti a doporučení

Děkuji za pozornost.