Franská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o franské říši.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
Shrnutí učiva raného středověku
SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ.
FRANCKÁ ŘÍŠE Z materiálu sestavil a přeložil: Mgr. Vít Zahradníček.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
Franská říše a Karel Veliký
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Raný středověk 5. – 11. století
Osídlování a vytváření Evropy v raném středověku
České knížectví Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o dalších knížatech z rodu Přemyslovců.
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Franská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Mgr. Lenka Venclová 7. ročník
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Franská říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Karel Veliký ( ) III-02.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Francká říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vznik Svaté říše římské
Franská říše.
Středověk Výboje Vikingů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0108.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Francká říše.
Franská říše
Franská říše 7. ročník.
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
Etruskové a založení Říma
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Francká říše Petr Procházka
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Moderní škola
Název a číslo materiálu:
FRANCKÁ ŘÍŠE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.01_franska_rise,_francie Datum: Ročník: sedmý.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.1 Vznik Franské říše
Slované 7. ročník.
Francká říše Merovejské období
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Zrození středověké Anglie
Historické počátky středověké Evropy
"první významný stát ve středověku"
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_02
Francká říše.
Franská říše opakování.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Franská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o franské říši.

Základní pojmy družiník leník feudál hrad rytíř rytířská kultura daně majordomus král karolinská renesance jarl drakkar sága runy

Franská říše po skončení stěhování národů se germánské kmeny Franků trvale usadily v západní Evropě, pod vedením krále Chlodvíka, který franské kmeny sjednotil, expandují i do střední Evropy Frankové útočí na Sasy, Slovany, Avary, roku 732 (pod vedením Karla Martela) porazili v bitvě u Poitiers Araby, kteří obsadili téměř celý Pyrenejský poloostrov Franští králové přidělovali svým družiníkům jako odměnu půdu v léno (feudum), stávali se z nich leníci (feudálové) – budoucí šlechta, později se půda dědí z otce na syna

Franská říše šlechta na výhodných místech (kopce, křižovatky cest, brody) stavěla opevněné hrady vrstva nižších šlechticů vytvořila rytířský stav rytíři se stali ochránci křesťanských hodnot, vytvořili soubor pravidel – rytířskou kulturu ovládnutá území rozdělená do krajů spravovali franští králové pomocí úředníků, kteří vybírali od poddaných (rolníků) poplatky (daně) pro krále moc franských králů postupně upadala, do čela říše se postavili majordomové (správci)

Franská říše Karel Martel Pipin III. Krátký majordomus zavedl profesionální armádu porazil Araby, zastavil jejich pronikání do západní Evropy Pipin III. Krátký syn Karla Martela, původně majordomus roku 751 se stal franckým králem

Zápis do sešitu Franská říše trvalé usazení germánských kmenů Franků v západní Evropě pod vedením krále Chlodvíka (sjednotitel Franků) i střední Evropa útočí na Sasy, Slovany, Avary 732 bitva u Poitiers vítězství nad Araby (Karel Martel) svým družiníkům jako odměnu půdu v léno (feudum) → z nich leníci (feudálové) – budoucí šlechta stavba hradů vytvoření rytířského stavu, rytíři = ochránci křesťanských hodnot, soubor pravidel – rytířská kultura úředníci vybírali od poddaných (rolníků) poplatky (daně) pro krále moc králů upadá, do čela říše majordomové (správci)

Franská říše Karel Veliký syn Pipina Krátkého za jeho vlády franská výbojná politika vyvrcholila roku 800 korunován papežem v Římě císařem Karel se považoval za nástupce římských císařů a hodlal obnovit jejich obrovskou říši (stejně tak byzantští císařové) obr. 1

Franská říše Karel Veliký podporoval kulturu, hovoříme o tzv. karolinské renesanci (snaha navázat na antickou vzdělanost a kulturu) z jeho jména vznikl i český titul panovníků – král nechal si vystavět královský palác v německém městě Cáchy po Karlově smrti se jednotná říše rozpadla (843), na jejím území začaly pozvolna vznikat dva nové státy, Francie a Svatá říše římská (pozdější Německo) jeho následovníci si říši rozdělili Verdunskou smlouvou

Zápis do sešitu Karel Veliký vyvrcholení franské výbojné politiky roku 800 korunován císařem hodlal obnovit jejich obrovskou říši po vzoru Říma podporoval kulturu → tzv. karolinská renesance (snaha navázat na antiku) královský palác ve městě Cáchy po jeho smrti se rozpadla (843) začaly vznikat dva státy, Francie a Svatá říše římská rozdělení říše Verdunskou smlouvou

Vikingové obyvatelstvo pobřeží Severní Evropy germánské kmeny – chov dobytka, lov, rybolov, mořeplavci, obchodníci, řemeslníci v čele společnosti volený král, pak šlechta (jarlové), sedláci a válečníci, otroci Frankové je nazývali Normané, Slované zase Varjagové obávané byly jejich válečné lodě s dračími hlavami – drakkary vikingští bohové: Ódin (nejvyšší bůh), Thór (bůh hromu a blesku), Frigg (manželka Ódina, bohyně zrození), Loki (bůh lsti a lží), Hel (bohyně smrti)… činy svých bohů a hrdinů opěvovali v hrdinských básních – ságách používali runové písmo

Vikingové 8. - 11.stol. – vikingské výpravy za kořistí (prakticky celá Evropa), za obchodem (Rusko), za novými sídlišti: Island, Grónsko, S. Amerika (dříve než Kolumbus!), Normandie potomci Vikingů (Rurik) založili pozdější slovanský stát – Kyjevskou Rus obr. 2

Zápis do sešitu Vikingové Severní Evropa germánské kmeny – zemědělci, lovci, mořeplavci, obchodníci, řemeslníci v čele král, šlechta (jarlové), sedláci a válečníci, otroci jiná jména: Normané, Varjagové válečné lodě s dračími hlavami – drakkary vikingští bohové: Ódin (nejvyšší bůh), Thór (bůh hromu a blesku), Frigg (bohyně zrození)… ságy (hrdinské básně), runové písmo 8. - 11.stol. – výpravy za kořistí, za obchodem, za novými sídlišti potomci Vikingů (Rurik) založili Kyjevskou Rus

OPAKOVÁNÍ Franská říše Vikingové trvalé usazení germánských kmenů Franků v západní Evropě pod vedením krále Chlodvíka (sjednotitel Franků) i střední Evropa útočí na Sasy, Slovany, Avary 732 bitva u Poitiers vítězství nad Araby svým družiníkům jako odměnu půdu v léno (feudum) → z nich leníci (feudálové) – budoucí šlechta stavba hradů vytvoření rytířského stavu, rytíři = ochránci křesťanských hodnot, soubor pravidel – rytířská kultura úředníci vybírali od poddaných (rolníků) poplatky (daně) pro krále moc králů upadá, do čela říše majordomové (správci) Karel Veliký vyvrcholení franské výbojné politiky roku 800 korunován císařem hodlal obnovit jejich obrovskou říši po vzoru Říma podporoval kulturu → tzv. karolinská renesance (snaha navázat na antiku) královský palác ve městě Cáchy po jeho smrti se rozpadla (843) začaly vznikat dva státy, Francie a Svatá říše římská rozdělení říše Verdunskou smlouvou Vikingové Severní Evropa germánské kmeny – zemědělci, lovci, mořeplavci, obchodníci, řemeslníci v čele král, šlechta (jarlové), sedláci a válečníci, otroci jiná jména: Normané, Varjagové válečné lodě s dračími hlavami – drakkary vikingští bohové: Ódin (nejvyšší bůh), Thór (bůh hromu a blesku), Frigg (bohyně zrození)… ságy (hrdinské básně), runové písmo 8. - 11.stol. – výpravy za kořistí, za obchodem, za novými sídlišti potomci Vikingů (Rurik) založili Kyjevskou Rus

Otázky a úkoly Kdo byl sjednotitelem Franků? Z čeho vzniklo slovo feudál? Jak bys toto slovo řekl/a česky? Kdo to byli rytíři? Zkus vysvětlit, proč asi franský král Karel získal přídomek Veliký. Jaké státy vznikly po rozpadu Karlovy říše? Kdo to byli Vikingové? Jak jim jiné národy říkaly? Znáš nějaké vikingské bohy? Zjisti, co v současnosti znamená slovo sága.

Zdroje Webová stránka: MIKOLÁŠ, David. Web pro podporu výuky a poskytování informací [online]. Roudnice nad Labem, 2006, 26. 7. 2014 [cit. 2014-08-02]. Dostupné z: http://www.davidmikolas.cz Použitá literatura: kolektiv autorů. Dějepis 7 pro základní školy a víceletá gymnázia: učebnice. 1. vydání. Redaktor Václav Fronk. Plzeň: Fraus, 2009, 160 s. ISBN 978-807-2385-584. [2014-08-02] obr. 1 – franská říše http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/80/Frankenreich_768-811.jpg/712px-Frankenreich_768-811.jpg obr. 2 – drakkar https://pp.vk.me/c413016/v413016856/4e27/KKrNV1OrwQk.jpg