Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_19 Název DUMu: Úprava hovězího masa dušením 3 Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01, 65-51-E/02 Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Renata Navrátilová Datum: 24.11.2013
Úprava hovězího masa dušením Dušením upravujeme 1. Masa vcelku – hovězí pečeně, plněné hovězí pečeně, hovězí rolády… 2. Masa porcovaná na plátky – roštěnky, plátky, závitky… 3. Masa krájená na kostky, nudle – guláše, na pepři, v mrkvi…
3. Masa porcovaná na kostky, nudle Vhodné hovězí maso Přední maso: podplečí (péro), hrudí, krk, podkrčí, bok, pupek, kližky, ořez Zadní maso: plec
Plec Kližka
Guláše, tokáně a další pokrmy K přípravě používáme vykostěné hovězí přední maso. Na guláše je nejvhodnější maso z kližky - je velmi šťavnaté a maso krájíme na kostky. Na tokáně krájíme maso na větší nudle a připravují se většinou se zeleninou (paprika, rajče, hrášek…).
Guláše použijeme přední hovězí maso maso omyjeme a zbavíme šlach maso nakrájíme na stejné kousky – na jednu porci 3-4 kousky maso orestujeme na cibulovém základu s paprikou přidáme pepř, sůl, kmín, rozetřený česnek, rajčatový protlak apod. – podle druhu připravovaného guláše guláš zahušťujeme větším množstvím cibule použité na přípravu základu a menším množstvím hladké mouky, kterou zahustíme když je maso napolo podušené podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem podle druhu guláše přidáváme do hotového guláše nebo před jeho dokončením různé přísady nebo vložky
Hovězí guláš Očištěné, maso omyjeme a zbavíme šlach, nakrájíme na stejné kousky a orestujeme na dozlatova osmaženém cibulovém základu, pak přidáme papriku, pepř, sůl, kmín a orestujeme. Potom přidáme rajčatový protlak, mírně podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Zahustíme tak, že vydusíme maso do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a podlijeme vodou. Nebo zahustíme jíškou a dusíme doměkka. Dochutíme česnekem utřeným se solí a majoránkou. Krátce povaříme. Vhodné přílohy: chléb, kynuté, karlovarské, špekové knedlíky.
Guláše a ostatní pokrmy z hovězího masa Stejným způsobem jen s jinými vložkami a přísadami připravujeme například: Maďarský guláš Plzeňský guláš Vídeňský guláš Hovězí guláš na černém pivě s hříbky Hovězí maso na pepři Hovězí maso na žampionech Hovězí maso dušené na slanině Tokáň na červeném víně Maďarský tokáň
Popiš přípravu hovězího guláše
Plzeňský guláš s karlovarským knedlíkem
Hovězí maso na žampionech Očištěné, maso omyjeme a zbavíme šlach, nakrájíme na stejné kousky a orestujeme na dozlatova osmaženém cibulovém základu, pak přidáme pepř, sůl, kmín a orestujeme, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Maso vyjmeme a zahustíme tak, že vydusíme šťávu do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a podlijeme vodou. Nebo zahustíme jíškou a důkladně provaříme 30 minut. Dochutíme solí a přecedíme přes jemné síto. Do hotové šťávy přidáme na tuku podušené, nakrájené žampiony a krátce povaříme. Vhodné přílohy: dušená rýže, brambory vařené, šťouchané
Vyber vhodné hovězí maso na přípravu guláše nebo tokáně. Kližky Hrudí Vysoký roštěnec Nízký roštěnec Podkrčí Plec Krk Oháňka Svíčková Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Pupek Žebro Péro Ořez
Odpovídej na otázky Popiš přípravu hovězího guláše. Popiš přípravu hovězího masa na žampionech.
Zdroj materiálů: Mgr. Čermáková, Ludmila, Mgr. Vybíralová, Ivana. Kuchařské práce: Technologie 2.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2002, ISBN 80-7320-016-3. http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/te/obrazky/maso/hovpodleci.jpg http://www.jatka-lanskroun.cz/products-big/21569.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.