I malá Země může mít velké osobnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROČ SE UČÍM FYZIKU? O čem fyzika je?
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Luigi Galvani 9. září 1737–4. prosince 1798.
Elektřina.
Obec Pavlice.
VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Benjamin Franklin 18.století.
Proč se střídají roční období?
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Provedu vás svými nápady čím se Čechy proslavily. Provedu vás svými nápady čím se Čechy proslavily. Možná se dozvíte i něco nového, navíc. Možná se dozvíte.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Francouzský fyzik a matematik
Georg Simon Ohm ( století).
Žil v: 18. stol. Zabýval se elektřinou
Krotitelé blesků.
Elektrické vlastnosti III.
Organizace spojených národů
Blaise Pascal 9.Červen 1623 Clermont – 19. Srpen 1662 Paříž
Galileo Galilei ( ).
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Architekt a stavitel Přeštice – Praha
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Lomonosov, Lavoisier
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
Významné osobnosti fyziky a chemie
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
Prokop diviš.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 15
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Hromnice.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Václav Prokop Diviš 26.Března 1698 – 25.prosince 1765
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Věda a technika v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3606_Věda_a_technika_v _18_století Autor:
ANTONIO VIVALDI.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_08_Antonio Vivaldi  Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_6.VYNÁLEZY A VYNÁLEZCI 18. A 19. STOLETÍ TÉMA:
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 SLAVNÍ ČEŠTÍ VYNÁLEZCI A JEJICH VYNÁLEZY VY_32_INOVACE_F16 Sada 2 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Autor: Eva Žárová  Datum vytvoření: říjen 2011  Ročník: 8.  Vzdělávací oblast: Člověk a společnost  Vzdělávací obor: Dějepis  Tematický okruh: Osvícenský.
Marie Curie-Sklodowská
Skot -P=1W -dvojčinný parní stroj -především matematik a fyzik.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Magda Špačková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.09a_Arcimboldo Datum:
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_19 TÉMA: SLAVNÍ.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_03
Marie Curie Sklodowska
Šablona III/2 VYNÁLEZY A OBJEVY 18. – 20. STOLETÍ Mgr
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Konstantin a Metoděj a jejich vliv na lingvistiku
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Vypracovala Daniela Kubů ZŠ a MŠ Malý Újezd
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_04
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
Domovní elektrická instalace
TECHNOFOBIE XVIII. století Prokop Diviš (1696 –1765):
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_17
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Hromosvod Prokop Diviš v polovině 18. století na své zahradě v Příměticích blízko Znojma umístil první hromosvod.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_24_19._století_století_páry_vynálezy_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

I malá Země může mít velké osobnosti. Jednou z mnoha osobností byl Prokop Diviš,vlastním jménem Václav Divíšek. Narodil se 26.března 1696 v Helvíkovicích u Žamberka,v rodině domkaře. Jako velice nadaný student vystudoval Jezuitské gymnázium ve Znojmě. Po dokončení studií vstupuje do premon- strátského kláštera. V roce 1726 byl vysvěcen na kněze,vyuču- je filosofii a teologii z kterých získává doktorát Největších vědeckých úspěchů dosáhl jako farář v Příměticích u Znojma.

Prokop Diviš V roce 1750 měl myšlenku odníti elektřinu elektrickým mrakům bouřkovým a učiniti je neškodnými.

Prokop Diviš Svou myšlenku uskutečnil a a 15.června 1754 postavil nedaleko příbytku hromosvod. Nazval ho strojem meterologickým.

Bleskosvod Hromosvod měl odvádět elektřinu z ovzduší a chránit okolí před blesky. Sestával se z dřevěného stožáru vysokého 42 m pobitého plechem. Na ramenech bylo umístěno několik kovových hrotů. Stožár byl stabilizován třemi řetězy, které byly uzemněny.

Kněz i vědec Prokopa Diviše provázely po celý život problémy,jak skloubit profesi kněze s profesí vědce. Byl obviňován ze šarlatánství a teprve obhajoba dvorního lékaře Marie Terezie ho této pomluvy zbavila. Nenašel podporu,jak u vídeňských úředníků,tak místních rolníků.

Z kroniky……………. Na ponoukání závistivých odpůrců Divišových,přišli na podzim r.1759 k němu venkované z okolí žádajíce, aby stroj odstranil,že prý jest příčinou sucha,toho léta panovavšího. A když jim nevyhověl,strhli dne 10. března 1760 násilně řetězy a bouře následující noci svrhla kříž stroje. V létě na to,kdy bouřky na polích a vinicích mnoho škod způsobily, prosili ho opět,aby stroj znova postavil,ale on jim nevyhověl.

Zlatý Diviš Prokop Diviš se také zabýval elektrickým léčením revmatismu a ochrnutí. Věnoval se též teorii hudby,sestrojil originální strunový nástroj,který napodoboval celou paletu jiných nástrojů a dokonce i lidský hlas. Exponát nazvaný zlatý Diviš se bohužel nedochoval.

Prokop Diviš Byl autorem mnoha vědeckých pojednání a na pozvání Marie Terezie předváděl své objevy a vynálezy u vídeňského císařského dvora. Umírá 21.prosince roku 1765 v Příměticích u Znojma.