Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Krotitelé blesků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Krotitelé blesků."— Transkript prezentace:

1 Krotitelé blesků

2 OBSAH Benjamin Franklin Prokop Diviš Bleskosvod Franklinův bleskosvod
Ochrana konektoru a antény proti povětrnostním vlivům Svépomocná kontrola bleskosvodu

3 Benjamin Franklin

4 -Narozen 17. ledna 1706 v Bostonu (Massachusets, USA)
-byl jedním ze zakladatelů USA. -Byl signatářem Deklarace nezávislosti (1776) a Ústavy Spojených států. -Franklin byl samoukem (algebra, geometrie, navigace, logika, historie). Vedle angličtiny ovládal ještě pět dalších jazyků -byl velmi pracovitý. Ve Filadelfii v roce 1728 vybudoval úspěšnou tiskárnu (prodal ji v roce 1748) a vydavatelství (Pensylvania Gazette od roku 1729). -Benjamin Franklin zemřel 17. dubna 1790.

5 Prokop Diviš

6 -Prokop Diviš (vlastním jménem Václav Divíšek) se narodil 26
-Prokop Diviš (vlastním jménem Václav Divíšek) se narodil 26. března 1698 v Helvíkovicích u Žamberka zasvětil svůj vědecký život především elektřině; známý je především jeho vynález bleskosvodu studoval vliv elektřiny na rostliny elektřina mu posloužila i při léčení nemocných. -v klášterní škole Prokop Diviš dále studoval filozofii a teologii v roce 1726 byl vysvěcen na kněze. -v letech Prokop Diviš vyučoval v klášterní škole filozofické předměty úspěšně obhájil v Salzburgu disertační práci a byl v roce 1733 prohlášen doktorem  4. 1741 byl jmenován převorem kláštera v Louce od roku 1742 až do své smrti působil na faře v Příměticích.

7 Bleskosvod

8 Franklinův bleskosvod

9 1.bleskosvod -Prokop Diviš sestrojil roku 1754 první uzemněný bleskosvod na světě bleskosvod byl vztyčen 15. června 1754 na zahradě v Příměticích u Znojma celkem 400 uzemněných kovových hrotů na ústřední 42 metrů vysoké nosné tyči mělo za úkol "vysávat" elektřinu z mračen, a zabránit tak vzniku bouřky stožár byl upevněn třemi řetězy, které byly vodivě připevněny k železným zemnícím kuželům v zemi v roce 1761 Diviš umístil další bleskosvod na věž přímětického kostela.

10 Ochrana konektoru a antény proti povětrnostním vlivům
Je několik způsobů: -konektor od antény i z bleskojitkou pořádně obalím vulkanizační páskou, začínam odspodu až k patě antény.Kabel chráním husím krkem (elektroinstalační hadicí - pežlovka) -druhá metoda spočívá v natření celého anténního systému přípravkem REZISTIN, používá se na stříkání dutin vozu

11 Svépomocná kontrola bleskosvodu
Potřebujeme : -transformátor 24V (50 nebo 100W) multimetr (s rozsahem 10 A) (tak si mužeme ověřit, zda zemní odpor našeho hromosvodu odpovídá normě) Postup měření: do sekundáru transformátoru doporučuji vložit pojistku napětí 24V zapojíme mezi zemnič hromosvodu a mezi ochranný vodič (tzn. nulový můstek) do jednoho z vodičů zařadíme mutimetr přepnutý na rozsah 10A AC po zapojení by měřák neměl ukazovat méně než 1,6A

12 A JE TO….


Stáhnout ppt "Krotitelé blesků."

Podobné prezentace


Reklamy Google