Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ únor 2013VY_32_INOVACE_TOS_ DRUHY SLADU A SLADOVNY V ČR
Sladovny v ČR Sladovny jsou od roku 2001 součástí GROUPE SOUFFLET, jednoho z největších světových výrobců. Roční výroba je 352 tun. 2/3 produkce směřuje na zahraniční trhy. Výroba piva – výroba sladu2
Sladovny v ČR NYMBURK obr. 1
Sladovny v ČR LITOVEL obr. 2
Sladovny v ČR PROSTĚJOV – sídlo společnosti obr. 3
Sladovny v ČR KROMĚŘÍŽ obr. 4
Sladovny v ČR HODONICE obr. 5
Druhy sladu : světlý – slad plzeňského typu karamelový pšeničný čokoládový vídeňský mnichovský Výroba piva – výroba sladu8
Světlý slad – slad plzeňského typu K výrobě ležáků a spodně kvašených piv, pomalé sušení, max. teplota 80 ˚C, základ většiny druhů piv. Výroba piva – výroba sladu 9
Karamelový slad Sušení při teplotě 120 ˚C až 180 ˚C, cukry rychle zkaramelizují, používá se k výrobě tmavých piv. Výroba piva – výroba sladu10
Pšeničný slad Sladování pšenice, používá se při výrobě německých pšeničných piv. Výroba piva – výroba sladu11
CITACE ZDROJŮ obr. 1: SLADOVNY SOUFFLET ČR [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 2: SLADOVNY SOUFFLET ČR [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3: SLADOVNY SOUFFLET ČR [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 4: SLADOVNY SOUFFLET ČR [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 5: SLADOVNY SOUFFLET ČR [online] [cit ]. Dostupné z: Výroba piva – výroba sladu12