BAROKO v Novém Jičíně a okolí. BAROKO v Novém Jičíně a okolí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svatý Václav – místa a památky spojené s jeho jménem
Advertisements

GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
MALÍŘSTVÍ S KŘESŤANSKÝMI MOTIVY V ČESKÉ REPUBLICE
Nejvýznamnější památky města Vendula Hubáčková
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
UHERSKÝ BROD.
Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku. Historie Na místě stál původně dřevěný kostelík sv. Michala ze 14. stol. Nynější děkanský kostel byl vystavěn jezuity.
Druhá část Rok 2013 ……. Snímky navazují na první část kostelů a kaplí z minulého roku. Tyto byly pořizovány v jednotlivých městských částech Brna, ve.
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
BAROKNÍ STAVBY V OPAVĚ Charakteristika barokní architektury
Novojičínsko. Novojičínsko Nový Jičín Nový Jičín bývalé okresní město centrum hospodářského a kulturního života má asi 27 tisíc obyvatel vzniklo na.
SVITAVY.
Jak vidíme možnost rozvoje našeho regionu? Mikulášková, Vaculová ZŠ Kostelec u Holešova.
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Sochy v Javorníku. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_592_Javornické sochy AUTOR: Mgr. Michaela.
Občanská výchova 6. ročník
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ALEGORIE VODY - Ženské sochy
Památky UNESCO v České republice
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plana.a.okoli.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Kladrubske.namesti.
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
Český Brod.
Olomouc.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Název: Stavební slohy - procvičování Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
Kostelec nad Orlicí potřetí (1. stupeň) Tereza Šrámková Stará radnice.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
TATENICE Mgr. Michal Oblouk.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
Název školy: ZŠ Průhonice
Křesťanství a středověká Evropa
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Frenštát pod radhoštěm
OLOMOUC – SLOUP SE SOUSOŠÍM NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1 PhDr. Tomáš Jeřábek Gotika na Moravě.
HOSTINNÉ - HISTORIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Kostely v Plzeňském kraji Kladruby u Stříbra, Skapce, Jivjany,
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
VY_52_INOVACE_PR Šablona.
Poznávačka 8. třída 1. pololetí.
Transkript prezentace:

BAROKO v Novém Jičíně a okolí

Fulnek Barokní sloup obláčkového typu vytvořený podle vídeňského vzoru mariánského sloupu na náměstí Am Graben sousoší Nejsvětější Trojice pochází z roku 1718 na vrcholu sloupu umístěn Bůh Otec, u paty sloupu Svatá rodina. Barokní sloup obláčkového typu, vytvořený podle známého vídeňského vzoru mariánského sloupu na náměstí Am Graben. Barokní sousoší Nejsvětější Trojice pochází z roku 1718. Na vrcholu sloupu umístěn Bůh Otec, u paty sloupu Svatá rodina.

Kunín náleží k nejcennějším barokním zámkům celé Moravy původně stará jednopatrová tvrz v letech 1726 – 1734 nechala hrabata z Harachu vybudovat malý venkovský zámek sloužil k odpočinku členů rodu

barokní zámecká kuželna

Baroko v Novém Jičíně Baroko se na domech v Novém Jičíně pravděpodobně rozvíjelo jen jejich průčelích . Např. barokními štíty.

Morový sloup v Novém Jičíně rok 1680 – velká morová epidemie ve městě mrtví byli sváženi doprostřed rynku dva lidé se přišli na těla podívat a uslyšeli z nebe hlas – výzvu, aby postavili na tomto místě sloup postaven v roce 1710 jako obrana před dalšími morovými ranami

Barokní pískovcový sloup P. Marie Jeho základnu tvoří mohutný kvadratický sokl, na kterém jsou sochy čtyř světců. Pochází z roku 1710. Byl pořízen z odkazu měšťanů Tomáše a Judity Stirznikových na paměť velkého moru z roku 1680. Pozdějšími zásahy byl monument poněkud upraven. Odborně byl sloup restaurován roku 1958 ak. sochařem A. Rozehnalem.

Madona na vrcholu sloupu Nadživotní postava prostovlasé Madony stojí na oblacích a v náručí oběma rukama svírá Ježíška, v pravé ruce navíc drží žezlo. Ježíšek je opatřen paprsčitou svatozáří a hraje si s jablkem. Madona s kruhem hvězd kolem hlavy hledí majestátně před sebe.

sochy svatých na morovém sloupu Na kamenné římse obíhající obvod soklu jsou osazeny figury sv. Jana Nepomuckého, sv. Floriána, sv. Rocha a sv. J. Sarkandera. Postavy vážného vzezření hledí před sebe a jsou znázorněny s obvyklými atributy.

sv. Rozalie Na severovýchodní straně soklu je výklenek s podživotní sochou sv. Rozalie. Nika se stlačeným záklenkem je uzavřena pěknou kovanou mříží s rozvalinami.

kostel Nanebevzetí P. Marie dominanta města byl vybudován jezuity v letech 1732 - 1740 na místě staršího gotického kostela.

Španělská kaple

kostel Nejsvětější Trojice

Zpracovala: Mgr.Vlasta Foltová ZŠ Nový Jičín, Komenského 68 pro žáky 5. ročníku ZŠ zdroje fotografií: © Vlasta Foltová