Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOSTINNÉ - HISTORIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOSTINNÉ - HISTORIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné"— Transkript prezentace:

1 HOSTINNÉ - HISTORIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_02_HOSTINNÉ - HISTORIE Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Autor Mgr. Helena Baculáková Vytvořeno dne 28. ledna 2012 Odpilotováno dne 30. ledna 2012 ve třídě VI.B Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Výchova k občanství Tematický okruh Naše obec, region, vlast Téma Hostinné - historie Klíčová slova Obec Hostinné, radnice, pověst o obrech, morový sloup, pomník císaře Josefa II., Františkánský klášter, GAU, děkanský kostel Nejsvětější trojice, fara, Olivetská kaple, kaplička (směr Čermná), socha sv. Františka, Karel Václav Klíč, Emil Votoček, Viktor Lustig

3 RENESANČNÍ RADNICE - Leží na západní straně náměstí.
- Poprvé je o ní zmínka v polovině 15.století. - Roku 1525 byla k radnici přistavěna renesanční věž. - V roce 1610 byla po požáru přestavěna a ozdobená sgrafity. - Radnice byla mnohokrát přestavována, poslední velká přestavba pochází z roku 1912, další rekonstrukce se uskutečnila roku 2002.

4 V horní části věže je nápadný ochoz a barokní báň s lucernou.
Hodiny pocházejí z roku 1789. Plastický městský znak je z roku 1759. Obři byli na radnici umístěni roku 1641.

5 Pověst o obrech Pověst vypráví o obrech – pekaři a
řezníkovi, kteří kdysi dávno žili za městskými hradbami a do města chodili krást jídlo. Obyvatelé města je chytili tak, že na ně z hradeb vylili horkou smolu. Poté oba obry postavili na památku na radnici. Jiná verze naopak vypráví o obrech hodných, kteří lidem pomáhali, město dokonce zachránili, a proto si je město postavilo na památku na radnici.

6 MOROVÝ SLOUP Pochází z raně gotického období.
Roku 1678 jej dala postavit manželka majitele panství Sibyla Lamboyová jako ochranu před morovou nákazou. Ve výklenku je umístěna socha spící sv. Rozálie, která byla patronkou nemocných morem. Po obvodu je ozdoben sochami světců: Sv. Antonín, Sv. Jan Nepomucký, Sv. Rocha, Sv. František, Sv. Sebastián, Sv. Ignác.

7 Pomník císaře Josefa II. odhalen 24.6.1906 jako
autor: Jiří Leisek z Vídně odhalen jako ● pocta za reformy v období osvícenského absolutismu ● připomínka jeho tří návštěv ve městě Na místě stál do roku 1921, pak byl na nějakou dobu zakrytý dřevěným bedněním a poté odvezen do Fořtu. - Roku 1999 byl zrestaurován a postaven na původní místo.

8 V prostorách kláštera je
FRANTIŠKÁNSKÝ KLÁŠTER V prostorách kláštera je umístěna Galerie antického umění. Po rekonstrukci slouží jako knihovna a městská knihovna. Základní kámen položen roku 1678, stavba byla dokončena r. 1684, postupně byl rozšiřován a přistavován. Jedná se o unikátní dvoulodní stavbu, která nemá obdobu ve střední Evropě.

9 Děkanský kostel Nejsvětější trojice Věž
= nejstarší kamenná stavba ve městě První zmínka o něm pochází z roku 1270, během existence kostela došlo k několika přestavbám v době renesance. Části stavby jsou zdobeny gotickými prvky, najdeme zde znaky majitelů města, období baroka připomínají postranní oltáře hlavní oltář (pseudogotický) je z roku 1878, varhany z roku 1785 byly vyrobeny v Kutné Hoře. Věž výška: 53 m 2 zvony z roku 1599 a 1612 Ve zdi postranní kaple Sv. Jáchyma najdeme náhrobní kameny rodu Valdštejnů, kteří byli r majiteli města.

10 Fara Renesanční fara pochází z roku 1525.
Zajímavostí je, že severní strana byla vestavěna přímo do městských hradeb a západní stěna navazovala na horní městskou bránu. Fara vyhořela roku 1555, poté došlo k její renesanční přestavbě - tu připomíná letopočet na portálu hlavního vchodu. Další velká přestavbu provedl po požáru roku 1610 italský stavitel Carlo Valmadi, včetně psaníčkového sgrafita na fasádě. Barokní zeď s branou pochází z roku 1750.

11 OLIVETSKÁ KAPLE = Ojedinělá pozdně barokní stavební
památka, údajně největší svého druhu ve střední Evropě. Původní freska pochází z roku 1777. Poslední rozsáhlá rekonstrukce byla dokončena koncem září 2003.

12 VIRTUÁLNÍ PROCHÁZKA MĚSTEM:
Kaplička směr Čermná VIRTUÁLNÍ PROCHÁZKA MĚSTEM:

13 ? ? Rodáci Karel Václav Klíč (1841 – 1926)
- vynálezce hlubotisku Dr. Emil Votoček (1872 – 1950) – chemik - spoluautorem českého chemického názvosloví ? ? Viktor Lustig (1890 – 1947) - údajně dvakrát prodal Eifelovku

14 Zopakuj si Znáš některou ulici pojmenovanou po rodácích
našeho města? Kde je najdeš? Víš, kdo byl Karel Václav Klíč? Kam v Hostinném bys zavedl návštěvu, která nezná naše město? Která významná budova stojí nedaleko Olivetské kaple? Kde by ses mohl ještě dozvědět další informace o historii Hostinného?

15 ANOTACE Prezentace obrázků z historie města – doprovázena diskusí Cílem prezentace je vzbudit zájem žáků o město, ve kterém se narodili, bydlí či zde chodí do školy. Žáci ze spádových obcí mohou na následující hodinu přinést fotografie ze svých obcí. Lze využít virtuální procházku městem: = odkaz připravený pro možné požití Další pomůcky: Knihy o historii Hostinného, pohledy Následuje návštěva městského muzea. POUŽITÉ ZDROJE Fotografie i texty z vlastních zdrojů Prezentace obsahuje animace. ze dne


Stáhnout ppt "HOSTINNÉ - HISTORIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné"

Podobné prezentace


Reklamy Google