Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Advertisements

Název: LITERÁRNÍ SMĚRY V OBDOBÍ NO Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: VÝVOJ DIVADLA V POČÁTCÍCH NÁRODNÍ OBROZENÍ
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:VÝZNAM A PROBLEMATIKA RUKOPISŮ.
Karel Havlíček Borovský
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Havlíček Borovský
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Vlastivěda.
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:NÁRODNÍ DIVADLO Autor:Mgr. Lenka.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:3. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:2. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Karel Havlí č ek Borovský 8. ročník Karel Havlí č ek Borovský Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled.
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
;; Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. H. Borovského Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:SLOVANSKÁ VZÁJEMNOST Autor:Mgr.
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.
Karel Havlíček Borovský
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Karel Havlíček Borovský
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Název: NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Karel Havlíček Borovský
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
konec romantismu,začátek realismu narozen r v Borové novinář,básník,spisovatel a politik zakladatel české žurnalistiky,satiry a literární kritiky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 8.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus v české literatuře: Karel Havlíček Borovský Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Karel Havlíček Borovský Satira v české literatuře
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
František Ladislav Čelakovský
Karel Havlíček Borovský
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Karel Havlíček Borovský
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Karel Havlíček Borovský
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Kateřina Křížová
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
Karel Havlíček Borovský
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr. Lenka Jelínková Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Předmět:Český jazyk a literatura Ročník:9. ročník Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Metodický list - anotace: Cílem prezentace je podat souvislý přehled o Karlu Havlíčku Borovském, jeho životě a díle, nejvýznamnějšího představitele českého realismu a zakladatele české žurnalistiky, jenž svým dílem reagoval na neutěšenou politickou situaci. V prezentaci najdeme rozbor satirických skladeb - vrcholná díla. Jsou zde vysvětleny pojmy – satira a epigram. Obsahuje podrobnější fakta, je určena pro souhrnné opakování literatury v 9. ročníku, kdy žáci již mají v podvědomí základní data. Ale vyučující mohou tuto prezentaci využít i v 8. ročníku při prvním setkání žáků s danou tématikou. Prezentaci uzavírá ověřovací znalostní test, jenž vychází pouze z informací uvedených v prezentaci, včetně správných odpovědí.

Karel Havlíček BOROVSKÝ

Život básník, překladatel, literární kritik, zakladatel české žurnalistiky a politické satiry narozen v Borové u Německého Brodu (přídomek Borovský) studium na gymnáziu v Brodě, kněžský seminář (viděl možnost, jak působit na lidi) ze semináře vyloučen (za své názory) vychovatel v Rusku (kritika carské samovlády)

Žurnalistika redaktor Pražských novin (1846, na doporučení Palackého) zakládá Národní noviny – příloha Šotek (jaro 1848) vydává časopis Slovan v Kutné Hoře (květen 1850 – Prahu má zakázanou) ve svých článcích proti nespravedlnosti a nepoctivosti kritika absolutismu – vydávání novin bylo postupně zastavováno i po roce 1848 ostré útoky proti Bachovi, vídeňské vládě – politické pronásledování Havlíčka, nakonec deportace do tyrolského Brixenu (4 roky)

Brixen prosinci 1851 policejně deportován do Brixenu, zde byl až do roku 1855 v období věznění v Brixenu píše své nejlepší sbírky, psal je tajně, posílal do vlasti, nesměly být vydávány, byly tajně opisovány a šířeny v Praze mu umírá žena, sám onemocněl tuberkulózou rok po návratu do Prahy umírá ( ) – jeho pohřeb=manifestace demokracie proti německému absolutismu

Dílo překladatel – ruské literatury (Gogol) básník, satirik, epigramatik Satira – zobrazuje záporné jevy ve společnosti, nebo záporné vlastnosti lidí pomocí nadsázky, humoru až posměchu Epigram – krátká satirická báseň o nějaké události, osobě nebo situaci s překvapivou pointou (závěrem, vyústěním) využívá LS - formu – jednoduchost, rytmičnost - jazyk – lidová, hovorová mluva, vulgarismy vrchol tvorby – satiry: Tyrolské elegie, král Lávra Křest sv. Vladimíra (nedokončené)

Tyrolské elegie vlastní zážitek – zatčení, cesta do Brixenu, život ve vyhnanství, násilné odtržení od rodiny (rodina vlastní i vlast – přátelé) popisuje skutečné příhody, používá skutečná jména kritika policejního státu, pokrytectví, státní zvůle (násilné odtržení pod maskou péče v Brixenu) pravidelné rýmované čtyřverší elegie – satira (elegický tón + výsměch), situační a jazyková komika

Král Lávra zpracování irské pohádky o králi s oslíma ušima – parodie na hodné panovníky x kruté, nelítostné činy, narážky na tupost, omezenost králův holič nesmí prozradit tajemství, že král má oslí uši (všichni holiči před ním byli popraveni), aby se mu ulevilo, pošeptá toto vrbě. Z ní si udělá muzikant kolíček do basy a ta to při hře vyzradí. popravy holičů = absolutistická zvůle

Křest sv. Vladimíra inspirován Letopisem ruským (období jeho působení v Rusku) dílo nedokončené děj se odehrává v dávné době vznikajícího Ruska. Jedná se o spor knížete Vladimíra a boha Peruna. Vládce je zpupný, omezený násilník x bůh pouhý sluha jeho absolutistické vlády = kritika rakouské vlády a církve (náboženství je prostředek panovníka k ovládání lidu)

Ověřovací test 1.Havlíček je zakladatel které oblasti české literatury? 2.Uveďte jedny noviny, časopis, do kterých přispíval, redigoval je, či vydával? 3.Kam byl Havlíček policejně deportován? 4.Co je epigram? 5.Ve kterém svém díle zobrazuje svou deportaci a věznění mimo Čechy? 6.Které dvě instituce nejvíce kritizoval Havlíček ve svém díle?

Odpovědi ověřovacího testu 1.Zakladatel české žurnalistiky a politické satiry. 2.Pražské noviny, Národní noviny, časopis Slovan. 3.Brixen. 4.Epigram – krátká satirická báseň o nějaké události, osobě nebo situaci s překvapivou pointou (závěrem, vyústěním). 5.Tyrolské elegie. 6.Kritika vídeňské vlády – císaře a církve.

Zdroje a citace: HRABÁK Josef, JEŘÁBEK Dušan, TICHÁ Zdeňka: Průvodce po dějinách české literatury. Praha: Orbis BALAJKA Bohuš: Přehledné dějiny literatury I. Praha: Fortuna ISBN SOCHROVÁ Marie: Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment ISBN ČORNEJ Petr, ČORNEJOVÁ Ivana, RADA Ivan, VANÍČEK Vratislav: Dějiny zemí Koruny české II.. Praha: Paseka ISBN VLAŠÍN Štěpán a kol.: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel 1984.