Stravovací zvyklosti živočichů Sociální učení: Potrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Základní směry ve výživě
KIN RECOGNITION Lucie Reichová.
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
Základní skupiny živočichů
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potravinové doplňky v současném sportu
Emoce (city).
PLANKTON.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
KBT u poruch příjmu potravy
Učení Petr Machala.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Neurofysiologické principy a etika v doktorském studiu komise pro vědu RVŠ zpracoval Jaroslav Pokorný Galenos.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
VÝŽIVA DĚTÍ Bc. Anna Packová.
Složky krajiny a životní prostředí
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Vtištění (Imprinting)
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Kojení a péče o nevlastní potomky
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
Evoluce ženské menopauzy aneb k čemu všemu jsou nám užitečné babičky
Živá příroda.
Psychologie učení.
Znečistěný vzduch, půda a voda
Základní principy geografického výzkumu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Válečné konflikty I. Petr Machala.
Vliv výživy a návyků matky na plod
Co jsme již poznali.
Školní pedagogika Jitka Č ervenková, Martina Ukropcová Žák ve škole.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Psychologie v obezitologii
seminář a praktika z chemie
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Výživa.
Moderní trendy v gastronomii
Moderní gastronomie Bio Food
Živočichové.
Rodičovství biologické a pěstounské
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Stravovací zvyklosti živočichů Sociální učení: Potrava

Individuální zkušenost

Chuť informace sdělovaná smysly, především chutí, umožňuje živočichům ochutnat nový druh potravy a rozhodnout se, zda ji konzumovat nebo se jí vyhnout potraviny bohaté na kalorie (např.sladkosti) jsou vnímány jako sladké a jsou zpravidla akceptovány všemi druhy živočichů potraviny, které jsou vnímany jako hořké, mohou být nebezpečné, proto jsou obvykle odmítány některé poživatiny mohou být bez chuti, proto se při rozhodování o vhodnosti konzumace potravin nemá spoléhat jen na chuť

Neofóbie = negativní (vyhýbavá) reakce na novou potravinu studie: představení nového jídelního podnětu společně se známým a bězným jídelním podnětem a zkoumání reakce na ně (latence, vyhnutí se podnětu, frekvence zkoumání a manipulace s podnětem…) -> nové potraviny byly méně často zkoumány a konzumovány a pokud ano, tak jen v malém množství opatrnost a známky neofóbie při setkání se s novým druhem potravy snižuje riziko potencionální otravy jedovatou látkou u všežravců může neofóbie vymizet, neboť jejich přežití záleží na nalézání stále nových druhů potravy a pokud se opakovaně neobjeví žádné problémy po požití nového jídla,neofóbie vymizí

Averzivní učení pokud má pozření nového druhu potravy škodlivé následky (žaludeční potíže…), spojí si jedinec chuť daného jídla s těmito následky a příště ho již nepozře u lidí je ekvivalentem Garciův efekt averzivní učení bývá považováno za podtyp Pavlovova klasického podmiňování, ovšem zde jsou navíc specifické znaky, např. averzivní podnět obvykle na rozdíl od klasického nevyhasne

Sociální vliv

Učení skrze matčiny podněty typické u savců, kdy výběr potravin ovlivňuje potrava přijímaná matkou v období nitroděložního vývoje a v období kojení skrze mateřské mléko v raném dětství je matka vzorem, od kterého nově narozený tvor opisuje kromě jiného základní stravovací návyky

Vlivy členů skupiny (tlupy) u mnoha živočišných druhů je přijetí nového druhu potravy vyšší, pokud ji konzumují i ostatní členové tlupy rozdělení se o jídlo je běžným jevem a je to také cesta k přijetí nového druhu potravy – pokud ji konzumuje někdo blízký a rozdělí se, jedinec danou potravinu zpravidla rychle zařadí do svého jídelníčku, týká obzvláště potomků, se kterými se dělí rodiče

z výsledků studie vyplývá, že většina živočichů (kromě lidí) není schopna vyhnout se škodlivému jídlu jen v důsledku toho, že někdo jiný, kdo dané jídlo zkonzumoval, měl problémy závěrem: individuální zkušenost a její znaky spjaté s požitím či vyhnutím se danému druhu potravy jsou dostačující pro to, aby živočich přežil, neotrávil se a vytvořil si přijatelné stravovací zvyklosti, sociální vliv skupiny však přináší nové možnosti rozšíření jídelníčku