MikulÁŠovice Zdeněk Plešinger.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Advertisements

Kostel Nejsvětější Trojice v (ne)proměnách času
Naše obec – Rožmitál p. Tř
OLOMOUC - ČECHY POD KOSÍŘEM
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_01.
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
ÚSTECKÝ KRAJ.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
SEDLIŠTĚ.
Historie obce Choteč. Na začátek… … Budu Vám vyprávět o nejkrásnější vesnici, kterou znám, kde žijí obyvatelé šťastně a spokojeně… o obci jménem Choteč.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Pozděchov Vendula Křupalová.
Valašská Polanka Andrea Polanská.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku. Historie Na místě stál původně dřevěný kostelík sv. Michala ze 14. stol. Nynější děkanský kostel byl vystavěn jezuity.
Šmídová, Křečková, Medková
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Valná hromada MAS Šluknovsko Společenský klub Střelnice Varnsdorf 19. října 2013.
Druhá část Rok 2013 ……. Snímky navazují na první část kostelů a kaplí z minulého roku. Tyto byly pořizovány v jednotlivých městských částech Brna, ve.
Francova Lhota Obec Francova Lhota leží v jižní části vsetínského okresu, v údolí říčky Senice.
EVROPA – ČR - Rostoklaty
Plzeň – naše krajské město
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Rumburk Rumburk je v Šluknovském výběžku. Je to nejdůležitější město ve Šluknovském výběžku. Sousedí se Starými Křečany,Varnsdorfem a Šluknovem.
Jak vidíme možnost rozvoje našeho regionu? Mikulášková, Vaculová ZŠ Kostelec u Holešova.
Fyzicko-geografická sféra
Bazilika svatého Václava
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
BAROKO v Novém Jičíně a okolí. BAROKO v Novém Jičíně a okolí.
O založení Staré Kouřimi
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Občanská výchova 6. ročník
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Zajímavosti z historie našeho města Mikulášovice / Nixdorf
OBEC-Tatenice Tatenici najdete v jihovýchodní části Pardubického kraje v okrese Ústí nad Orlicí. Leží mezi městy Lanškroun, Moravská Třebová, Zábřeh.
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Dohoda mezi Severočeskými doly a.s. Chomutov
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
LOZA (přeloženo ze španělštiny) nádobí
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
JIČÍNKA řeka našeho města.
Nela Ševčíková, 9.A.  Osada Vizovice byla založena v době pohanské, roku 864.  První písemná známka o Vizovicích je z roku  Roku 1570 byly Vizovice.
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
Olomouc.
Město Dačice a okolí Historie a současnost.
Moje prázdniny Nikola Dudíková.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
TATENICE Mgr. Michal Oblouk.
BARRANDOV PRAHA TROCHU JINAK Poznávací výlet A3V TOTEM Plzeň.
D o b ř i c h o v i c e - Karlík - K a r l š t e j n
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Frenštát pod radhoštěm
Kostel sv. Prokopa Pověst III. Jak se stavěl kostel v Pochvalově.
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Domov - Obce.
Historie Nesovic Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nesovice Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
HOSTINNÉ - HISTORIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Královské město Rakovník
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

MikulÁŠovice Zdeněk Plešinger

POLOHA OBCE

Mikulášovice – střed obce

ZÁKLADNÍ INFORMACE Mikulášovice se nachází v západní části Šluknovského výběžku, v okrese Děčín obec leží u severního okraje CHKO Labské pískovce (Šluknovská pahorkatina) mezi městy Hřensko, Krásná Lípa a Dolní Poustevna nejvyšším vrcholem je nedaleká Tanečnice (598 m. n. m.) obec obklopují převážně smíšené lesy, pole a louky, protéká jí Mikulášovický potok, který se vlévá do Vilémovského potoka 2250 obyvatel, 597 domů, 420 m. n. m. starostou obce je Ing. Miluše Trojanová

SYMBOLY OBCE znak a prapor obci byl prapor přidělen v roce 2006 autorem návrhu praporu je Stanislav Kacík

STŘÍPKY Z HISTORIE Mikulášovice oficiálně vstupují do dějin r. 1446 - v tomto roce byla obec „Nickelsdorf“ svěřena jako léno bratřím Knoblochům z Varnsdorfu první písemná zmínka o obci pochází z r. 1446 1555 – rychtář Jakobi a pán Hugolt ze Šlejnic nechali přebudovat dřevěnou kapličku na kostelík 1630 – mor 1695 – postaven původní kostel sv. Mikuláše 1751 – přestavěn na barokní kostel sv. Mikuláše 1842 – velký požár 1887 – postavena stará školní budova 1891 – postavena „Průmyslová škola nožířská“

HISTORICKÉ POHLEDNICE

PAMÁTKY V OBCI Kostel svatého Mikuláše Hvězdárna pana lékárníka Krause Kaple Nejsvětější Trojice Rozhledna Tanečnice Fürleova kaple - Kaple Otce chudých

Kaple Nejsvětější Trojice Zde se setkáme opět se jménem stavitele Hanse Jacoba Wähnera, který trojbokou kapli navrhl a vystavěl. Vznik této kaple je datován rokem 1741 a nabízí se tedy domněnka, že totiž výstavba trojboké kaple byla Wähnerovi svěřena jaksi na zkoušku, teprve pak byl pověřen vybudováním kostela sv. Mikuláše. O výstavbě kaple se hovořilo již v roce 1733 a měl ji provádět Zachariáš Hofmann, ale k realizaci těchto plánů nedošlo. Podle jiných pramenů se setkáváme se skutečností, že kaple začal stavět Zachariáš Hofmann dle smlouvy ze 4. října 1736 a patrně roku 1742 byla stavba dokončena Wähnerem. Wähner stavěl trojbokou kapli na místě zvaném U Pěti lip. Teprve pozdější úpravy okolí, především vykácení okolního lesa, nechaly vyniknout architektuře stavby.

KOSTEL SV. MIKULÁŠE kostel byl postaven v letech 1743 - 1751 plán kostela navrhl a začal stavět Zachariáš Hoffmann a jeho syn Petr kostel je postaven v barokním slohu na západní straně přiléhá těsně ke kostelu věž vysoká 60m (obnovena 1862-1863) dostavbu provedl stavitel Hans Jacob Wähner, který rovněž navrhl a vystavěl Kapli Nejsvětější Trojice nejdůležitější ozdobou kostela je oltář, nad ním je velký obraz sv. Mikuláše na plátně od Johanna Lucase Krackera kromě hlavního oltáře jsou v kostelní lodi ještě dva oltáře boční, na levé straně je to oltář sv.Josefa, napravo je to oltář sv. Jana Nepomuckého Varhany byly zhotoveny firmou bratří Rieger v Krnově, objednány byly v roce 1901, tehdy to byly jedny z největších varhan v Čechách, mají dva manuály a 2166 píšťal.

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE