FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Advertisements

Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda – Slunce
Autor: Mgr. Libor Sovadina
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Rašplování, pilování a broušení dřeva
FYZIKA 9. ročník REOSTAT Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
FY_076_Elektrický proud v kovech_ Elektrický proud
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Fy_102_Elektrické jevy_Elektromotor
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Neživá příroda - vzduch
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhElektrický proud.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Litva, Lotyšsko a Estonsko
FY_097_ Rozvětvený elektrický obvod_Výsledný odpor rezistorů za sebou
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Chráněná území v České republice
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
PČ_008_Práce z přírodnin – ježek
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Měření a měřidla v technické praxi
PČ_015_Práce s papírem – korálky
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Anotace Prezentace, která se zabývá reostatem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak využít reostat ke změně proudu či.
FY_074_Síla, Skládání sil_Skládání sil
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Rovnovážná poloha tělesa
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
FY_077_Elektrický proud v kovech_ Elektrické napětí
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Magnetické vlastnosti látek
Fy_105_ Elektromagnetické jevy_Transformátor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Zdroje elektrického napětí
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
FY_080_ Elektrický proud v kovech_Stejnosměrný a střídavý el. proud
PČ_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
Autor: Mgr. Libor Sovadina
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Libor Sovadina
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Reostat, potenciometr TÉMATICKÝ CELEK:
Elektronické součástky a obvody
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

Elektrický odpor Elektrický odpor je fyzikální veličina popisující vlastnost elektrických vodičů vést elektrický proud. Hodnota elektrického odporu závisí na : materiálu tvaru průřezu vodiče (na ploše kolmého řezu vodiče) teplotě vodiče (přímo úměrně) Elektrotechnická součástka s nastavitelnou hodnotou elektrického odporu se nazývá reostat.

Reostat je nastavitelný nebo alespoň přepínatelný rezistor. Realizovaný bývá: nejčastěji jako sada rezistorů s mnohapolohovým přepínačem. posuvný rezistor, drátový odporník navinutý na izolačním tělese a s posuvným jezdcem. Posuvné reostaty mohou mít aretaci proti náhodnému posunutí. Většinou se jedná o páčku, kterou třeba při posunutí zmáčknout.

Laboratorní reostat Laboratorní drátový reostat nazývaný mezi elektrotechniky šoupák. Tento typ reostatu se používá při výuce fyziky na základní škole.

Použití reostatu Reostat bývá obvykle konstruován jako napěťový dělič a mívá tři kontakty. Dnes se s ním setkáme jen v laboratořích nebo u historických strojů a to především u tramvají. Častým použitím reostatu v minulosti bylo za účelem napájecích proudů u stejnosměrných elektromotorů. Klikou reostatu byly například ovládány staré tramvaje při rozjíždění a zastavování.

Zapojení reostatu do elektrického obvodu

Použití reostatu k regulaci elektrického proudu v obvodu A, B – výstupní svorky reostatu C – jezdec reostatu

klasický otočný potenciometr Potenciometr je elektrotechnická součástka, která slouží jako regulovatelný odporový napěťový dělič. Používá se k přímému řízení elektronických zařízení (například audio a video technika třeba k zesilování hlasitosti, apod.). klasický otočný potenciometr

Schematická značka potenciometru používaná v elektrotechnice. Značka je složena ze schematické značka rezistoru. Šipka znázorňuje možnost nastavení hodnoty elektrického odporu směrem nahoru a dolů.

Konstrukce potenciometru Nejjednodušší potenciometr se skládá z odporové dráhy, po níž se pohybuje jezdec. Pokud je tento jezdec otáčivý, mluvíme o otočném potenciometru. Pokud je jezdec posuvný po přímce, mluvíme o posuvném potenciometru. Jezdec bývá tvořen jedním nebo více kovovými perky, které se posouvají po spirále a zajišťují kontakt. posuvné potenciometry

Využití potenciometru Potenciometr se používá k ovládání elektronických zařízení. Nejčastěji se sním setkáme jako s ovladačem hlasitosti u rádií a to jak s otočnými potenciometry, tak s posuvnými. Někdy se potenciometru používá jako snímače polohy.

Trimr Trimr je svou podstatou druh potenciometru. Liší se tím, že potenciometr je určen k častému užití při ovládání uživatelem a trimr je obvykle určen k nastavení hodnoty které uživatel nemění. Je možné jej nastavit pouze po rozebrání přístroje.

Otázky k opakování K čemu se používá reostat ? Popiš základní konstrukční prvky reostatu. Nakresli schematickou značku potenciometru. Kde se můžeš setkat s potenciometrem ? Jaké dva základní druhy potenciometrů znáš ? Co je to reostat ? Kde se používá reostat ? Jaký je rozdíl mezi potenciometrem a trimrem ?

Použité zdroje: www.wikipedie.org www.pixabay.com Soubor:Soupak.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 7.6.2009 [cit. 2013-06-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Soupak.jpg Soubor:Praha, Jindřišská, stará tramvaj.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22.4.2006 [cit. 2013-06-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praha,_Jind%C5%99i%C5%A1sk%C3%A1,_star%C3%A1_tramvaj.jpg Soubor:Potentiometer.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 26.11.2006 [cit. 2013-06-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Potentiometer.jpg Soubor:Faders.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 29.11.2006 [cit. 2013-06-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Faders.jpg KOLÁŘOVÁ, Růžena a Jiří BOHUNĚK. Fyzika pro 8. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, c1999, 223 s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN 80-719-6149-3. File:PCB variable resistors.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 10.6.2006 [cit. 2014-11-12]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PCB_variable_resistors.jpg