1 Přijetí eura a inflace v ekonomice ČR Smilovice, 6.5.2008 František Cvengroš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Hospodářské cykly a ekonomický růst
7 Nezaměstnanost.
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Zadlužení, inflace, demografie
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
D) Produkční a nákladová funkce
D) Substituční a důchodový efekt
Vývoj absolutní a relativní cenové hladiny
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Agregátní poptávka a nabídka
Jednoduchý Keynesyánský model určení důchodu
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
1 Rizika pozdního přijetí společné měny PhDr. Jiří Malý, Ph.D. Institut evropské integrace NEWTON College, a. s. Evropské fórum podnikání, 17. září 2008.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.
Mezinárodní ekonomie – 2. část Kurzová politika
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Phillipsova křivka Opakování Martina Hedvičáková
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
1 Disparity reálného kurzu a jejich měření Martin Cincibuch and Jiří Podpiera, ČNB, odbor Vnějších ekonomických vztahů.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Zpráva o finanční stabilitě 2005
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Měnový kurz.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Faktory ovlivňující nabídku a poptávku
BIVŠ.  Sbližování ekonomické úrovně = Konvergence = catching-up proces  Formálně lze zapsat: Y 1,t /Y 2,t < Y 1,t+1 /Y 2,t+1 pro Y 1,t < Y 2,t  Pouze.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

1 Přijetí eura a inflace v ekonomice ČR Smilovice, František Cvengroš

2 Fakta Teorie Propočty Závěr nebo?

3 Přehled V literatuře jsou obvykle uváděny tyto přínosy a náklady přijetí eura : + omezení kurzového rizika snížení transakčních nákladů pro firmy i občany (netřeba měnit koruny za eura či naopak) vyšší mezistátní transparentnost cen (netřeba přepočítávat) renomé ekonomiky v eurozóně nižší úrokové sazby zvýšení konkurence, usnadnění ZO, integrace finančních trhů - ztráta měnové a kurzové politiky jednorázové zvýšení cen při konverzi neadekvátní úrokové sazby jednorázové administrativní a technické náklady střednědobé zvýšení inflace v dohánějící ekonomice

Fakta V dohánějících ekonomikách roste hodinová produktivita práce i komparativní cenová hladina Zdroj : Eurostat, , vlastní výpočty Vztah mezi změnou produktivity práce a cenové hladiny bývá lineární s koeficientem většinou blízkým jedničce.

5 Příklad : Česko ( ) Zdroj : Eurostat, , vlastní výpočty

6 Příklad : Slovensko (1998 – 2007) Zdroj : Eurostat, , vlastní výpočty

7 Příklad : Litva (1998 – 2007) Zdroj : Eurostat, , vlastní výpočty

8 Výjimka : Slovinsko (1998 – 2007) Zdroj : Eurostat, , vlastní výpočty

9 Teorie „Penn efekt“ (Heston, Summers) – empirické zjištění, že bohatší státy mají obvykle vyšší cenovou hladinu „Balassa-Samuelsonova hypotéza (efekt)“ (1964) – růst produktivity v odvětvích výroby obchodovatelného zboží vede k nárůstu mezd, který se přelévá do ostatních odvětví s nižším růstem produktivity, kde se zvyšují ceny. Existují i jiné hypotézy vysvětlující Penn efekt : Hypotézy protekcionismu či strnulého trhu práce – zřejmě překonané Strukturální pohyb k poptávce po službách, které jsou náročnější na práci, s růstem vyspělosti ekonomiky (Dornbusch 1998) Zdroj : Wikipedia, Kauzalita mezi produktivitou práce (ekonomickým výkonem) a cenovou hladinou zřejmě existuje.

10 Způsob zvyšování komparativní cenové hladiny závisí na režimu směnného kurzu Zdroj : Eurostat, , vlastní výpočty Poznámka : Průměrná tempa růstu jsou počítána od roku 1998 nebo od prvního celého roku platnosti daného kurzového režimu. Ostatní faktory tvoří např. změna směnných relací, změna relativních cen uvnitř ekonomiky nebo vůči etalonu při srovnávacích projektech apod.

11 Implikace pro budoucnost Implikace č. 1 : Jestliže bude pokračovat předstih produktivity práce vůči EA12, bude se zvyšovat komparativní cenová hladina. Implikace č. 2 Jestliže nebude moci směnný kurz posilovat, zvýšení komparativní cenové hladiny se projeví předstihem inflace.

12 Předpoklady propočtů Intenzita inflačního efektu přijetí eura bude záviset na Datu přijetí eura (variantně 2012, 2016, 2020) Typu konvergenční křivky a současné pozici ekonomiky v jejím rámci Délce konvergenčního období (variantně do 2020, 2030, 2040) – současné ukončení konvergence produktivity práce i cenové hladiny Intenzitě jednotlivých kanálů pro vstřebání zvyšování komparativní cenové hladiny (předpoklad kurz 85 – inflace 15 na základě minulého vývoje) Pro dlouhodobý vývoj v EA12 byl zvolen předpoklad růstu hodinové produktivity práce o 1 % ročně a inflace ve výši 2 %.

13 Konvergenční křivky Hodinová produktivita práce, EA12=100 Možnosti : a) Žádná – po konvergenci divergence b) Lineární c) Logistického typud) Hermitova interpolace e) Jakákoli jiná, která splňuje matematické kritérium konvergence

14 Tempa růstu hodinové produktivity práce Za předpokladu růstu produktivity práce v EA12 o 1 % ročně a ukončení konvergenčního procesu v roce 2030

15 Rovnovážný vývoj měnového kurzu CZK/EUR Bez přijetí eura

16 Rovnovážná inflace v závislosti na datu D

17 Implikace pro rozhodování Implikace č. 3 : Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura je volbou mezi zhodnocováním nominálního směnného kurzu a vyšší inflací Čím později bude euro přijato, tím je riziko inflace nižší. Obvykle citované riziko jednorázového zvýšení inflace při přijetí eura (šarády se zaokrouhlováním) je v dohánějící ekonomice zcela banální ve srovnání se střednědobými efekty.

18 Důsledky střednědobého zvýšení inflace Zvýšení inflačních očekávání Rozkolísání cen, ztráta informací o relativních cenách Znehodnocení úspor s úrokovými výnosy při záporných reálných úrokových sazbách Znevýhodnění sociálně slabých skupin (zejména důchodci) Ztráta motivace k tvorbě úspor Sociální neklid a zvýšené tlaky na růst mezd Ztráta kreditu nízkoinflační ekonomiky Inflace v důsledku dohánění při fixním či neexistujícím směnném kurzu je stejně škodlivá jako jakákoli jiná inflace.

19 Jeden graf na závěr Meziroční růst HDP v % Zdroj : Eurostat, , vlastní výpočty

Chcete mě ? Děkuji za pozornost.