Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin. Strategie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Seminář SPOV: Podpora rozvoje venkova v ČR , České Budějovice.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
MAS ve Zlínském kraji příprava na období Zlín,
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Evropské fondy po lopatě
Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin. CLLD.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020
Integrovaná strategie území Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. Kateřina Valdová.
Integrovaný nástroj CLLD v IROP Komunitně vedený místní rozvoj
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Integrovaná strategie území Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. Jan Balcar.
Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin. Místní.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu Ing. Jiří Krist Integrovaný nástroj CLLD v IROP Komunitně vedený místní rozvoj.
Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu Olomouc Mgr. František Kopecký předseda Krajského sdružení MAS Olomouckého kraje.
Integrovaný nástroj CLLD v IROP komunitně vedený místní rozvoj
ministryně pro místní rozvoj
Integrovaný nástroj CLLD v Operačních programech Komunitně vedený místní rozvoj Ing. Jiří Krist.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
MAS JIŽNÍ HANÁ Místní Akční Skupina Jižní Haná. Projednání bodu 2 Zpráva o dosavadní činnosti MAS Jižní Haná.
MAS Brdy – Vltava Komunitně vedený místní rozvoj.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Integrované nástroje v IROP Seminář k realizaci IPRM v IOP Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Místní plán inkluze + OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Interní postupy MAS Brdy
Databáze projektů MAS. Výzvy MAS. Úkoly pro partnery
Představení SCLLD MAS Sokolovsko o.p.s.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Implementace SCLLD FRÝDLANTSKO 2030
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Aktuality k územním studiím krajiny z hlediska IROP
Transkript prezentace:

Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin. Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Stav informací k listopadu 2014

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD) Standardizace MAS nutnost pro čerpání z ESI fondů provádí MZe příjem žádostí o standardizaci MAS – schválení programů ze strany EK předpoklad 1.Q 2015 příjem SCLLD k hodnocení (MMR) výzva bude vyhlášena 3 měsíce od příjmu standardizace schválení strategií cca ½ roku po příjmu SCLLD (vliv má doplňování SCLLD) 2

Kolik dokumentů se bude zpracovávat? Charakteristika MAS – standardizace místních akčních skupin Metodika pro standardizaci místních akčních skupin v programovém období je součástí samostatného dokumentu zpracovaného MZe. Strategie komunitně vedeného místního rozvoje území MAS Analytická a Strategická část SCLLD (.pdf dokument) Implementační část SCLLD formou Programových rámců a jejich vazeb (zadávaná do MS2014+) Vzorce pro výpočet indikativní částky předběžných alokací pro přípravu jednotlivých Programových rámců bude součástí MPIN verze 2 Případně Akční plán pro vlastní zdroje – pro projekty a aktivity naplňující SCLLD, které budou zajištěné z místních zdrojů 3

Standardizace MAS 2014–2020 MAS prokáže schopnost se podílet na implementaci programů financovaných z evropských strukturálních a investičních fondů. METODIKA PRO STANDARDIZACI MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN materiál schválen usnesením vlády č. 368 ze dne 21. května 2014 Na rozhodovací úrovni nezastupuje ani veřejný sektor ani žádná ze zájmových skupin více než 49 % hlasovacích práv. Zájmová skupina je tvořena partnery, kteří jsou cíleně zaměření na určitou problematiku. MAS vymezí zájmové skupiny v souladu s SCLLD. minimální počet partnerů je 21 a současně minimální počet partnerů vůči počtu obyvatel je 1:

Územní působnost MAS Území MAS je celistvé možné izolované celky jen v těchto případech: vojenské újezdy katastrální území obce není ucelené území je rozdělení obcí s více než 25 tis. obyvateli území bylo schváleno již v období a mezeru netvoří více než 2 obce Velikost 10 tis. – 100 tis. obyvatel bez měst nad 25 tis. obyvatel (k ) Mezi MAS nejsou překryvy Obce schválí zařazení do území působnosti MAS tím nevznikají finanční závazky vůči MAS 5

Místní akční skupina - standardy Na rozhodovací úrovni nezastupuje ani veřejný sektor ani žádná ze zájmových skupin více než 49 % hlasovacích práv. Partneři na území MAS prokazatelně působí definice působnosti je na MAS Otevřené partnerství podmínky pro přistoupení jsou součástí stanov, statutu či zakládací listiny a jsou zveřejněny Minimální počet partnerů je 21 minimální počet partnerů vůči počtu obyvatel je 1:

Orgány MAS Nejvyšší Rozhodovací Výběrový členové orgánu na území MAS působí Kontrolní Jeden partner může být kromě nejvyššího orgánu členem pouze jednoho povinného orgánu. 7

Kancelář MAS MAS má vedoucího zaměstnance MAS v pracovně právním vztahu = manažer SCLLD. MAS má internetové stránky, které obsahují minimálně zřizovací dokumenty seznam partnerů MAS adresa sídla a kanceláře, konzultační hodiny a kontaktní osoba mapa územní působnosti výroční zpráva o činnosti a hospodaření MAS seznam členů povinných orgánů 8

9 Popis území a zdůvodnění jeho výběru Analytická část Vymezení území, včetně rozlohy a počtu obyvatel, na něž se strategie vztahuje Stručná socio-ekonomická analýza Analýza problémů a potřeb včetně SWOT analýzy Strategická část Stanovení vize, strategických a specifických cílů a opatření Popis strategie a jejích cílů Popis integrovaných a inovativních rysů strategie a hierarchie cílů, včetně jasných a měřitelných cílů pro výstupy a výsledky Vazba na strategické dokumenty Implementační část Popis implementačního procesu na úrovni MAS a typy projektů Popis spolupráce mezi MAS na národní a mezinárodní úrovni a přeshraniční spolupráce Popis integrovaného přístupu napříč programovými rámci Popis opatření pro řízení a sledování strategie prokazující schopnost místní akční skupiny realizovat strategii a popis zvláštních opatření pro hodnocení Časový harmonogram a finanční plán Mapa území Popis postupu zapojení komunity do vypracování strategie Osvědčení o splnění standardů MAS Analýza rizik Přílohy Závazné části SCLLD

Kolik žádostí se bude podávat? prostřednictvím Portálu farmáře a CP SZIF bude MAS podávat žádost o standardizaci místní akční skupiny pro programové období příjem žádostí bude probíhat od do po splnění standardů bude vydáno MZe – ŘO PRV Osvědčení o splnění standardů MAS prostřednictvím monitorovacího systému MS2014+ bude předložena SCLLD MAS ke schválení povinou přílohou je Osvědčení o splnění standardů MAS každá MAS předkládá ke schválení a realizaci pouze jednu SCLLD v případě SCLLD je umožněno pouze 1x dopracování strategie (pro každé kolo hodnocení) v rámci aktuální výzvy po schválení programových rámců bude vydáno jednotlivými ŘO Prohlášení o akceptaci SCLLD MAS schvalovací proces bude ukončen podpisem Memoranda o realizaci SCLLD mezi MMR a MAS 10

Kolik žádostí se bude podávat? prostřednictvím monitorovacího systému MS2014+ bude podána žádost o financování provozních a animačních nákladů MAS (IROP SC 4.2.) povinou přílohou je Osvědčení o splnění standardů MAS a Memorandum o realizaci SCLLD prostřednictvím monitorovacího systému MS2014+ může MAS podat žádost o animaci školských zařízení v území MAS pro OP VVV (zprostředkovává IROP, SC bude upřesněn) povinou přílohou je Osvědčení o splnění standardů MAS 11

Důležité dokumenty Nařízení EU k politice soudržnosti Nařízení EU k politice soudržnosti , která byla 20. prosince 2013 zveřejněna v Úředním věstníku EU. Výtahem jsou kapitoly ke Komunitně vedenému místnímu rozvoji (č 1303/2013, kapitola II)Komunitně vedenému místnímu rozvoji (č 1303/2013, kapitola II) METODIKA PRO STANDARDIZACI MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN METODIKA PRO STANDARDIZACI MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN materiál schválen usnesením vlády č. 368 ze dne 21. května Dohoda o partnerství pro programové období Dohoda o partnerství pro programové období – 22. srpna 2014 –finální verze ke schválení Evropskou komisí. Dohoda schválena vládou ČR dne 9. dubna 2014 – informace k CLLD (Kapitola Komunitně vedený místní rozvoj). Příloha ke kapitole Příloha kapitoly 2.3: Hodnocení naplňování předběžných podmínekKapitola Komunitně vedený místní rozvojPříloha kapitoly 2.3: Hodnocení naplňování předběžných podmínek Národní dokument k územní dimenziNárodní dokument k územní dimenzi byl schválen usnesením vlády č. 681 ze dne 27. srpna Metodický pokyn pro využití integrovaných NÁSTROJŮ v programovém období 2014–2020Metodický pokyn pro využití integrovaných NÁSTROJŮ v programovém období 2014–2020 – schválená verze vládou 27. srpna Manuál tvorby Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro programové období 2014–2020 včetně přílohy č. 3 - verze z 10. listopadu materiál je vytvářen MMR ve spolupráci s NS MAS Manuál tvorby Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro programové období 2014–2020 přílohy č

Děkuji za pozornost V prezentaci bylo využito aktuálních informací od MMR Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin.