Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

VESMÍR.
GALAXIE.
VESMÍR SPACE Co je VESMÍR? VESMÍR JE VŠE KOLEM NÁS STAR TREK
Proč hvězdy svítí ? Michaela Kožinová 2006/2007 IX.B.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Země ve vesmíru.
Registrační číslo projektu
Vesmír.  Velký třesk vysvětluje ….  První galaxie.
Charakteristika Hvězd
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Plný warp, pane Tuvoku!.
Hanča Nejdrová Kvarta 2009 Galaxie.
Edwin Powell Hubble Autor: Roman Splítek.
HVĚZDY 1.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA ASTROFYZIKA
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Život hvězdy BIGY 2009.
Galaxie.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ASTRONOMIE DEEP SKY.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
GALAXIE.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vesmír a sluneční soustava
Astronomie RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Hvězdy a galaxie Předmět: Fyzika.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VESMÍR A HVĚZDY.
Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Galaxie Mléčná dráha.
Galaxie. Jedná se o hvězdnou soustavu, která je tvořená především z hvězd, mlhovin a mezihvězdné hmoty Galaxie drží pospolu působení gravitačních sil.
Galaxie.
Vesmír.
Galaxie včera, dnes a zítra Miroslav Randa Gymnázium Cheb,
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Vzdálený vesmír  hvězdy  extrasolární planety  dvojhvězdy a vícenásobné systémy  hvězdokupy (otevřené, kulové)  mezihvězdná látka (mlhoviny)  galaxie.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
(osnova třetí přednášky z kosmologie)
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
HVĚZDY.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
PLANETA ZEMĚ.
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
KOMETY A METEORY -Prezentace do fyziky – Pracovali: Kryštof Klapal
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VESMÍR.
Hmota Částice Interakce
Simona Hanuliaková a Eliška Jírovcová
Transkript prezentace:

Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)

Galaxie je obrovský útvar obsahující hvězdy, mlhoviny, hvězdokupy a mezihvězdný plyn a prach. Naše Galaxie patří spolu s mnoha ostatními do místní skupiny galaxií.

Dělí se do několika základních tříd: -Eliptická galaxie (E) -Spirální galaxie (S) -Spirální galaxie s příčkou (BS) -Nepravidelná galaxie (Irr)

Eliptická galaxie Nemají spirální ramena, existují obrovské i trpasličí eliptické galaxie, nemají žádné strukturní detaily, hvězdy jsou v nich nesymetricky rozložené Obsahují starší hvězdy, červené obry a veleobry V současné době se v nich netvoří nové hvězdy protože se v nich nachází velmi málo mezihvězdného prachu a plynu

Spirální galaxie Obsahují miliardy až stamiliardy hvězd Středové oblasti spirálních galaxií obsahují především starší hvězdy, zatímco ve spirálních ramenech se nachází velké množství mlhovin , mezihvězdného plynu a plynu a otevřených hvězdokup Spirální galaxie obsahují různý počet ramen, které vybíhají z galaktického středu

Spirální galaxie s příčkou Podobné normálním spirálním galaxiím Jejich spirální ramena se ale nenapojují na jádro přímo, ale přes příčku, která se otáčí stejnoměrně spolu s jádrem

Nepravidelná galaxie Obsahují velké množství mezihvězdné hmoty Mají obvyklé rozměry od 5 tisíc do 10 tisíc světelných let a obsahují až miliardy hvězd Nejbližšími nepravidelnými galaxiemi jsou Magellanova mračna

Galaxie, ve které se nacházíme se nazývá Mléčná dráha Všechny hvězdy, které můžeme na obloze spatřit patří k této galaxii Velké množství hvězd, prachu a plynu je uspořádáno do spirálních ramen, které se otáčejí kolem galaktického středu, kde se pravděpodobně nachází černá díra

Mléčná dráha

Děkuji za pozornost  Michaela Skřivánková 9.A 23.května