Bezbariérový web Martin Kopta, Dobrý web. 2 Bezbariérový web Zákon o ISVS Statistiky — kdo je postižený Nároky na bezbariérový web Současný stav webů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Analýza Centra ProEquality
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
49. mistrovství světa ve zpracování textu na počítači
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Devizový zákon. Část první -základní ustanovení §1 vymezení pojmů §2 rozdělení působnosti mezi devizovými orgány §3 registrace ke směnárenské činnosti.
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Obecná část rozpočtového práva III
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
Student: Ing. Olga Minaříková školitel: doc.akad.soch. Miroslav Zvonek, PhD. srpen 2009.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Elektrický obvod a jeho části
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Výsledky NetMonitoru a AdMonitoringu za červenec 2008 Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) MEDIARESEARCH, a. s. a GEMIUS, S. A
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI

Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
NaviTerier Navigační systém pro zrakově postižené.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Použitelnost webu [1/24] Použitelnost webu Martin Kopta, Dobrý web
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
EVROPSKá UNIE.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Anotace Žák dokáže zarovnat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže zarovnat text dle potřeb dokumentu v aplikaci.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Page 14/12/2015 Raytheon Professional Services Copyright © 2009 Raytheon Company. All rights reserved. Customer Success Is Our Mission is a registered.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Transkript prezentace:

Bezbariérový web Martin Kopta, Dobrý web

2 Bezbariérový web Zákon o ISVS Statistiky — kdo je postižený Nároky na bezbariérový web Současný stav webů veřejné správy Vyhlídky

3 Zákon o informačních systémech veřejné správy

4 Zákon 365/2000 Sb. V § 5 odst. 2 písmeno f) zní: „[Orgány veřejné správy jsou v rámci informačních systémů veřejné správy povinny] postupovat při uveřejňování informací způsobem umožňujícím dálkový přístup tak, aby byly informace související s výkonem veřejné správy uveřejňovány ve formě, která umožňuje, aby se s těmito informacemi v nezbytném rozsahu mohly seznámit i osoby se zdravotním postižením. Formu uveřejnění informací stanoví prováděcí právní předpis;“

5 Situace ve světě USA  American with Disabilities Act (1990)  Section 508, Rehabilitation Act (1998) Velká Británie  Disability Discrimination Act (1995, 2001) Webové standardy  Web Content Accessibility Guidelines, verze 1.0 (1999)

6 Situace v EU Information Society for All  e-Europe e-Europe 2005 WCAG 2.0 (ve vývoji)  V roce 2001 se země EU dohodly na respektování WCAG 2.0 Přístupnost nespadá do práva EU a řeší ji každá země samostatně

7 Přístupnost v zemích EU Zákon o přístupnosti  Respektují WCAG Irsko, Německo, Portugalsko, Rakousko, Španělsko, Švédsko  Interpretují WCAG Francie, Itálie, Velká Británie Vládní nařízení o přístupnosti  Interpretují WCAG Belgie, Nizozemí

8 Situace v České republice Zákon 365/2000 Sb., o ISVS  Novela 81/2006 Sb. požaduje přístupnost informačních systémů s dálkovým přístupem  Účinnost od 1. ledna 2008 Best Practices MIČR  Doporučení pro weby veřejné správy Výzkum v oblasti přístupnosti IS  Výsledky v červenci 2007

9 Statistiky — kdo je postižený?

10 Statistiky osob v ČR  Odhadovaný počet zdravotně postižených občanů blíží až k 1,2 mil. osob (ČSÚ) 10 procent populace  V evropské populaci se postižení vyskytuje u cca 10 % lidí Postižení se vyskytuje v třetině rodin Polovina lidí nad 65 let trpí postižením

11 Kdo jsou postižení Dlouhodobé postižení  (vrozené versus získané) Krátkodobé znevýhodnění  (například zlomená ruka, vedlejší příznaky léků) Problémy vysokého věku Technické vybavení  (notebook bez myši, PDA, mobil) Nevhodné okolnosti  (svítí vám sluníčko do monitoru)

12 Typy postižení Zrakové postižení  (slepí, se zbytky zraku, špatně vidí, barvoslepí…) Sluchové postižení  (hluší, se zbytky sluchu, v hlučném prostředí…) Pohybové postižení  (s fyzickým omezením, s motorickou poruchou…) Poruchy učení a soustředění  (dyslektici, mentálně postižení, s nižší inteligencí…) Chudoba a technické znevýhodnění

13 Nároky na bezbariérový web

14 Nároky na bezbariérový web Zrakové postižení  Text se dá zvětšovat a zmenšovat  Lze individuálně upravit barevnost  Navigace a vzhled je konzistentní  Text není zarovnaný na střed  Barvy mají vysoký kontrast  Text není vepsaný do obrázků  Obrázky nemají malé rozlišení

15 Nároky na bezbariérový web Sluchové postižení  Sluchově postižení mají potíže porozumět přirozenému jazyku, protože jejich mateřštinou je znaková řeč  Potřebují vysvětlující obrázky, jednoduché vyjadřování a přepisy audiozáznamu do textové podoby a titulky ve videu

16 Nároky na bezbariérový web Pohybové postižení  Fyzicky postižení mají problémy s komplexními úkony při navigaci, při nutnosti použít konkrétní vstupní zařízení (například myš)

17 Nároky na bezbariérový web Poruchy učení a soustředění  Lidé s kognitivními (poznávacími) potížemi mají problémy s textem zarovnaným do bloku, s textem, který nelze převést na zvukový výstup, a textem, který míchá velikosti, barvy a druhy písma

18 Nároky na bezbariérový web Poruchy učení a soustředění  Dyslektikům vznikají problémy při čtení dlouhých souvislých textů, textu psaném VELKÝMI PÍSMENY, a při malých mezerách mezi odstavci  Lidem s poruchou pozornosti mohou vadit zvuky a obrazové signály (obrázky, video, blikání), které nelze vypnout

19 Nároky na bezbariérový web Poruchy učení a soustředění  Pro člověka s poruchou pozornosti hraje velký význam jednoduché a konzistentní uspořádání informací  Problémem pro lidi s intelektuálním deficitem mže být používání cizích slov, složitých nebo neobvyklých  větných konstrukcí, složité nebo nekonzistentní uspořádání informací a nedostatek vysvětlujících obrázků

20 Nároky na bezbariérový web Poruchy učení a soustředění  Nervově postižení (například epileptici) mají problémy s animacemi a blikajícími prvky — mohou jim přivodit záchvat  Pro lidi s mentální poruchou bývá těžké udržet pozornost a mívají motorické potíže  Překážkou je písmo, které nelze zvětšit, nebo video a zvuky, které není možné vypnout

21 Nároky na bezbariérový web Technické znevýhodnění  Zpracování webu by nemělo předpokládat nebo vyžadovat konkrétní hardwarovou nebo softwarovou konfiguraci Máte vždy klávestnici a myš? Máte vždy rychlé připojení k internetu? Máte vždy zvukovou kartu? Máte tak rychlý počítač, že zvládne video? Máte nainstalovaný flash nebo video-player? Máte Microsoft Internet Explorer 7 a vyšší?

22 Nároky na bezbariérový web Kombinace postižení  Nároky jednotlivých typů postižení jsou ve vzájemném rozporu, a proto je nutné, aby informační systémy (web) bylo možné upravit a používat při změně nastavení softwaru a změně konfigurace hardwaru

23 Stav webů veřejné správy

24 Stav webů veřejné správy Technické zpracování velkých webů se lepší  Studie Dobrého webu 2004 až S přístupností mají potíže weby obcí a jednotlivých úřadů

25 Co nás čeká v přístupnosti

26 Co nás čeká v přístupnosti Léto 2007  Výsledky výzkumu přístupnosti webu v ČR 1. ledna 2008  Účinnost nových ustanovení zákona 365/2000 Sb.  Prováděcí předpis

27 A co dál? Budou potřeba peníze  Na úpravu webů  Na úpravu dokumentů Měl by vzniknout informační zdroj  Metodika  Komentované návody  Ověřovací nástroje Správci a tvůrci webu by se měli školit

28 Další informace Zákon 365/2000 Sb., o ISVS Best Practices MIČR  Přístupnost  pristupnost.nawebu.cz Dobrý web 

29 Děkuji za pozornost

30 Dobrý web Konzultace Analýzy Testování Vzdělávání Studie trhu

31 Přijďte na Czech SIGCHI ( WebTop100 ( Školení Dobrého webu (

32 Nashledanou! Martin Kopta, Dobrý web Internet Info, s.r.o. — Dobrý web Durychova 101, Praha 4 tel: fax: