Srpkovitá anémie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Advertisements

Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_16.
Mendelistická genetika
Krev.
Krev, její složení a funkce
Digitální učební materiál
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Choroby člověka a jejich prevence Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské nám ě stí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT Název.
 Co d ě láme  Jak jsme pokro č ili  Selek č ní metody  K ř í ž ení  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme nyní  Co d ě láme  Jak.
Pica pica Straka obecná.
Životní zkušenosti se stigmatem a diskriminací. Dagmar Zomerská a Jaroslav Hodbo ď Stigma a diskriminace osob s duševním onemocněním.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
 O co se pokoušíme  Stav p ř i minulé minikonferenci  Jak jsme pokro č ili  Po č ítání fitness  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme.
VADY DEKORACE.
AIRSOFT.
Dopravní značky.
VY_32_INOVACE_VkZ.8.14-Postižené dítě a jeho okolí název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví.
JÁTRA Trávicí soustava.
VADY AUTOZOMÁLNÍ DĚDIČNOSTI
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Je závislost na práci Workholismus je choroba typická p ř edevším pro yuppis.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Jak ovlivňuje alveolární ventilace, minutový objem srdeční a anémie koncentraci krevních plynů a pH v arteriální a smíšené venózní krvi?
Populační genetika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Anémie Hejmalová Michaela.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tropické nemoci Vaverková Eva.
Krev 1. Krevní elementy 2. Hematokrit, Sedimentace 3. Hemoglobin
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Oční vady. Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Optimální naložení kontejneru ISO 1C.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
normální tepna kornatění tepny zkornatělá tepna s krevní sraženinou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Mendelovská genetika – Monohybridismus: procvičování modelových příkladů Číslo vzdělávacího materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Nemoci cévní soustavy, vyšetřovací metody v pediatrii
Oběhová soustava Červené krvinky.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Oběhová soustava Krev.
Genetika Přírodopis 9. r..
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
GENETIKA Vazba genů.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Vypracoval : Matyáš Fritscher
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
Červené krvinky - erytrocyty
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Srpkovitá anémie

Co je srpkovitá anémie? Srpkovitá anémie: Dědičné onemocnění. = falciformní anémie =drepanocytóza Dědičné onemocnění. Rozšířena zejména v Africe a v Severní Americe, kam přišla s africkými černochy. U nás se nevyskytuje.

Příčiny Jde o vrozenou genetickou mutaci, která způsobí, že postižený jedinec má v červených krvinkách jiný typ hemoglobinu než normální zdravý člověk. zmutovaný hemoglobin způsobí deformaci → erytrocyt získá tvar srpku Při průchodu malými cévami se poškozuje a snadněji rozpadá. Pro nemoc jsou typické náhlé záchvaty s rozpadem většího množství červených krvinek, které vznikají jako doprovod zátěžových stavů, infekcí apod.

Vlevo vidíme normální červenou krvinku, vpravo pak srpkovitou krvinku u jedince se srpkovitou anémií. 

Pozitivum & negativum Je vhodné upozornit, že srpkovitá anémie není až tak špatná věc. Většina nosičů genu pro srpkovitou anémii má totiž tu výhodu, že jejich červené krvinky jsou odolné vůči malárii a to jim v malarických oblastech umožnilo lépe přežít. Někteří z nich jsou ovšem naopak poškozováni onou mutací a dochází u nich ke zvýšenému rozpadu červených krvinek – může u nich vzniknout chudokrevnost.

Projevy Chudokrevnost se projevuje několika základními příznaky: snížená kapacita krve pro dýchací plyny → slabost a únava. Svaly našeho těla nemají dost kyslíku, a proto se rychleji unaví. I mozek může trpět nedostatkem kyslíku → omdlévání, motání hlavy. bledost kůže Bílé spojivky (normálně jsou růžové) při námaze se rychle začne zadýchávat a je dušný. U nemoci dochází k rozpadu červených krvinek (hemolýza) a uvolňování hemoglobinu → vznik žloutenky. Rozpadlý hemoglobin se přeměňuje na barvivo bilirubin → Ten by měl být vychytáván játry a žlučí odstraněn do střeva → Játra ale nestíhají ten nápor vychytávat → bilirubin se hromadí v tkáních našeho těla → žluté zabarvení sliznic a kůže. 

Diagnostika U nemocného můžeme zjistit pokles červených krvinek a hemoglobinu, tj. příznaky anémie. Kromě toho pod mikroskopem uvidíme srpkovité deformované erytrocyty. Při vyšetření hemoglobinu najdeme jeho mutovanou formu, která je pro srpkovitou anémii charakteristická.

Prevence  Jde o genetickou odchylku – pokud ji člověk má, nedá se nic dělat. Jedinou možností je vystříhat se zátěžových situací, které by mohly vést k záchvatovitému rozpadu krvinek.

Dědičnost Srpkovitá anémie je stejně dědičná jako krevní skupiny, barva a typ vlasů, barva očí a podobné fyzické vlastnosti. Typ hemoglobinu, který člověk produkuje, záleží totiž na genech, které zdědí po rodičích. Při přenosu dědičné informace mohou nastat 3 možnosti: Potomek je srpkovitou anémií nakažen (SS) Potomek ji pouze přenáší (AS) Potomek srpkovitou anémií nakažen není (AA) Příklad: 1 z rodičů SS a 2. AS → 50% pravděpodobnost SS a 50% pravděpodobnost AS Příklad: oba rodiče AS → 25% šance SS, 50% šance AS a 25% šance AA

Konec prezentace Zuzana Kapustová, 4.C