Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GENETIKA Vazba genů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GENETIKA Vazba genů."— Transkript prezentace:

1 GENETIKA Vazba genů

2

3 V případě dvou párů chromozomů vznikají při meióze se stejnou pravděpodobností 4 buňky s různou sadou chromozomů

4 3. Mendelův zákon dědičnost dvou párových znaků
každý z nich musí být na jiném páru chromozomů P: AABB x aabb nebo Aabb x aaBB F1: AaBb F1 x F1: AaBb x AaBb F2: 16 možností (některé z nich se vícekrát opakují) Výchozí buňka AaBb možné gamety: AB, Ab, aB, ab

5 Křížení AaBb x aabb AB Ab aB ab AaBb Aabb aaBb aabb 25 žádná
Genotypová a fenotypová četnost potomstva v případě, že mezi geny není vazba, tj. geny jsou na různých párech chromozomů.

6 Křížení AaBb x aabb AB Ab aB ab AaBb Aabb aaBb aabb 25 cis 50 trans
žádná 25 cis 50 trans Teoretická genotypová a fenotypová četnost potomstva v případě, že mezi geny je vazba, tj. oba geny jsou na jednom páru chromozomů (za předpokladu, že se neuplatňuje Crossing-over).

7 Vazba genů Dědičnost dvou párových znaků
Geny pro oba znaky jsou na stejném chromozom Vazba cis nebo trans cis: na jednom chromozomu dvě dominantní nebo dvě recesivní alely od obou genů trans: na jednom chromozomu jedna alela dominantní a jedna recesivní Při křížení AaBb x aabb by teoreticky měli vznikat: buď jen potomci AaBb a aabb při vazbě cis nebo jen potomci Aabb a aaBb při vazbě trans Ve skutečnosti se tak neděje, protože nastává proces Crossing-over (viz dále) % pravděpodobnosti crossing-over odpovídá relativní vzdálenosti genů na chromozomu

8 Vazba cis Vazba trans

9

10 Crossing over

11 Crossing over

12 Křížení AaBb x aabb AB Ab aB ab AaBb Aabb aaBb aabb 25 cis 50 43 5 6
žádná 25 cis 50 43 5 6 46 trans 11 38 41 10 Skutečná genotypová a fenotypová četnost potomstva v případě, že mezi geny je vazba, tj. oba geny jsou na jednom páru chromozomů (uplatňuje se Crossing-over).

13 Křížení AaBb x aabb AB Ab aB ab AaBb Aabb aaBb aabb 25 cis 50 43 5 6
Morganovo číslo = relativní vzdálenost genů na chromozomu AB Ab aB ab AaBb Aabb aaBb aabb žádná 25 cis 50 43 5 6 46 trans 11 38 41 10 a1 a2 a3 a4 cis: trans: Buď zlomek < 1, nebo násobíme 100; výsledek v % nebo cM

14 Úloha 1 U rajčete je kulatý tvar plodu úplně dominantní nad podlouhlým tvarem a přítomnost lesklé slupky je úplně dominantní nad matnou slupkou. Při křížení jedince s kulatými plody a lesklou slupkou s jedincem s podlouhlými plody a matnou slupkou vzniklo potomstvo o fenotypovém složení: 108 rostlin s kulatými plody a lesklou slupkou, 13 rostlin s kulatými plody a matnou slupkou, 12 rostlin s podlouhlými plody a lesklou slupkou, 117 rostlin s podlouhlými plody a matnou slupkou. Určete: a) genotypy rodičů a potomků b) způsob dědičnosti, jde - li o vazbu genů, určete typ vazby, vypočtěte Morganovo číslo a vysvětlete slovy co se dá určit z jeho hodnoty.

15 Úloha 2 Homozygotní linie červených kanárů s chocholkou byla zkřížena s homozygotní linií žlutých kanárků bez chocholky. Všichni jedinci F1 generace byli stejní, červení bez chocholky. Při křížení jedinců z generace F1 se žlutými kanáry s chocholkou vzniklo potomstvo o fenotypovém složení: 218 červených kanárů bez chocholky, 24 červených kanárů s chocholkou, 21 žlutých kanárů bez chocholky, 227 žlutých kanárů s chocholkou. Určete: a) genotypy rodičů a potomků b) způsob dědičnosti, jde - li o vazbu genů, určete typ vazby, vypočtěte Morganovo číslo a vysvětlete slovy co se dá určit z jeho hodnoty.


Stáhnout ppt "GENETIKA Vazba genů."

Podobné prezentace


Reklamy Google