Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.18 Název pro školu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace

Advertisements

Procvičovací cvičení – věta a souvětí
32.1 Slovní druhy - přehled Slovesa Zájmena Podstatná jména Číslovky
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Ručně vyráběný kalendář 2014 »» výsledky hlasování ««
DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová. DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová.
Opakování.
Číslo v digitálním archivu školy
Elektronická učebnice - I
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_240_2TR_CJ Autor: Mgr. Miroslava Ondrová.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Výukový materi á l zpracov á n v r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Š ablona: III/2 Č. materi.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor: Mgr. Dagmar Sachsová Název:VY_32_INOVACE_137_SLOVNÍ_DRUHY Téma: Shrnutí učiva o slovních.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
 mění svůj tvar, skloňují se nebo časují  názvy osob, zvířat a věcí obr. 1 obr. 2 obr. 3.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_239_2TR_CJ Autor: Mgr. Miroslava Ondrová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_348_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_008_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM20 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM 2012 Registrační číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
ČÁSTICE Název a adresa školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_04 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluPád podstatných jmen 3 Anotace Žáci v jednoduchých.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Věty přací VY_32_INOVACE_04 Sada 22 Základní škola T. G. Masaryka,
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
PŘEDLOŽKY PŘED NÁMI S VČELKOU MIJOU
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Věta se skládá ze slov Název školy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola Bylany, okres Kolín
Anotace: prezentace slouží k seznámení se slovesy
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Anotace: prezentace slouží k seznámení s druhy vět
RISKUJ!.
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJ_19
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Zdeňka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část
Transkript prezentace:

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.18 Název pro školu: EU ČJ 18 Název materiálu: Slovní druhy - neohebné Autor: Mgr. Šárka Podpinková Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Pomocí tohoto DUM se žáci seznámí se slovními druhy neohebnými. Klíčová slova: Slovní druhy, příslovce, předložky, spojky, částice, citoslovce Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup: Žák rozpozná neohebné slovní druhy. Věková skupina: 8 - 9 let Ověřeno dne: 10. 4. 2013 Třída: III. A, 18 žáků, 7 chlapců, 11 dívek, SVP 2, chlapců 1, dívek 1

Slovní druhy neohebné nedají se skloňovat ani časovat

Příslovce odpovídají na otázky kde, kdy, kam, jak chodí - pomalu - rychle - rovně - zvesela - nejistě obr. 1

Předložky pojí se s podstatnými jmény Pojedeme - do školy - za školu - ke škole - ze školy Potkáme se - ve škole - u školy - před školou obr. 2

Spojky slova, která spojují věty nebo slova a, i, ani, nebo, ale, aby, že, když, protože Maminka a tatínek byli na nákupu. obr. 3

Částice Ať už svítí sluníčko. Uvozují samostatné věty Vyjadřujeme jimi svá přání Ať, kéž, nechť, kdyby, snad Ať už svítí sluníčko. obr. 4

Citoslovce Vyjadřují různé city, nálady a výzvy, ale také různé hlasy a zvuky haf, haf obr. 6 obr. 5 mňau aúúúúúú obr. 7

V řadách slov vyhledejte příslovce. rada – radostný – radostně rychlý – rychle – rychlost chlup – chlupatý – chlupatě růžový– růžově – růže deštivě – deštivý – déšť zbytek – zbytečný – zbytečně radost – radostný – radostně

Vyhledej v textu předložky a označ je červeně. Dnes půjdu do školy pěšky. Na záda si dám aktovku. Budu chvíli stát před školou a čekat na kamarády. Sedím v lavici za Janou. Vedle Jany sedí Vendula. Paní učitelka stojí obvykle před tabulí nebo sedí na židli a píše. Chci jít dnes s Jendou k tabuli. Po vyučování jdeme do jídelny na oběd. Nejvíce se těším až si budu hrát v družině.

Doplňte do vět vhodné spojky. Maminka se bojí, __ mi nebyla zima. Jirka věří, __ dostane jedničku. Pojedu k babičce, __ mám dvě kočičky. Byl smutný, __ jsme se viděli. Přijde domů, __ se setmí. Měli jsme jet na výlet, __ pršelo. Doma máme pejska __ kočičku.

Na dané částice vymysli věty. Kéž Nechť Kdyby Ať

Říkejte k obrázkům vhodná citoslovce.

V řadách slov vyhledejte příslovce. (řešení) rada – radostný – radostně rychlý – rychle – rychlost chlup – chlupatý – chlupatě růžový– růžově– růže deštivě– deštivý – déšť zbytek – zbytečný – zbytečně radost – radostný – radostně

Vyhledej v textu předložky a označ je červeně. (řešení) Dnes půjdu do školy pěšky. Na záda si dám aktovku. Budu chvíli stát před školou a čekat na kamarády. Sedím v lavici za Janou. Vedle Jany sedí Vendula. Paní učitelka stojí obvykle před tabulí nebo sedí na židli a píše. Chci jít dnes s Jendou k tabuli. Po vyučování jdeme do jídelny na oběd. Nejvíce se těším až si budu hrát v družině.

Doplňte do vět vhodné spojky. (řešení) Maminka se bojí, aby mi nebyla zima. Jirka věří, že dostane jedničku. Pojedu k babičce, kde mám dvě kočičky. Byl smutný, když jsme se viděli. Přijde domů, až se setmí. Měli jsme jet na výlet, ale pršelo. Doma máme pejska a kočičku.

Na dané částice vymysli věty. (řešení) Kéž Kéž bych mohl jít dneska ven. Nechť Nechť se mi splní všechna přání. Kdyby Kdyby nebyla zima, nemusím mít čepici. Ať Chodím do školy, ať jsem chytrý.

Říkejte k obrázkům vhodná citoslovce. cííín haf tú bú blééé kykyryký au húúúú kvá

Literatura a internetové zdroje: Obr. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 cit.[ 2013/03.19] Sada klipartů Microsoft Office 2010