Sortiment nealkoholických nápojů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Nápoje z ovoce a zeleniny
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Tržní části vepřového masa Vepřové sádlo
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY
DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.15
VY_32_INOVACE_10_GAS_592_Mel
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
„EU peníze středním školám“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_469.
„EU peníze středním školám“
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití, jednotlivých,
„EU peníze středním školám“
BEZMASÉ POKRMY
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PESTROST STRAVY.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potravinářské zbožíznalství
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Sortiment nealkoholických nápojů Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Sortiment nealkoholických nápojů Ročník / obor studia: 2. a 3. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.8.2012 SŠHGS Litoměřice)

Sortiment nealkoholických nápojů

Nealkoholické nápoje Mezi nealkoholické nápoje se řadí ty nápoje, které obsahují 0 až 0,4 hmot % (0 až 0,5 obj. %) ethanolu. Zdroj: http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/maso/nealko.htm

Sortiment nealkoholických nápojů Ovocné mošty Jsou přírodní sterilované ovocné šťávy upravené vodou a cukrem. Ovocenky Jsou sterilované nápoje vyráběné z ovocných šťáv, ředěné vodou, doplněné cukrem a CO2. Zdroj: http://ovocna.stava.sweb.cz/jable%C4%8Dn%C3%BD_mo%C5%A1t.htm Zdroj: http://www.capscollection.ru/search.php?searchstr=ka&page=25

Sortiment nealkoholických nápojů Dřeňové nápoje Jsou nápoje připravené z rozmělněného ovoce či zeleniny, upravené cukrem a vodou, případně dalšími chuťovými složkami (kyseliny, aroma…) V praxi se upravují homogenizací a sterilací --) označují se jako DŽUSY. Sirupy jsou koncentráty pro výrobu nápojů, Připravují se ředění ovocné či zeleninové šťávy s cukrem v poměru 50% : 50%. Zdroj: http://www.supermercato.sk/talianske-napoje/ Zdroj: http://www.fruko.cz/produkty-sirupy-refrakce-64.html

Sortiment nealkoholických nápojů Zeleninové nápoje Vyrábějí se především ve formě dřeňových nápojů. Jednodruhové či vícedruhové Zdroj: http://atopicky-ekzem.net/podpurne-prostredky/ovocne-a-zeleninove-stavy

Sortiment nealkoholických nápojů Sodová voda Je pitná, zdravotně nezávadná voda obsahující 4 – 9 g CO2/ 1 litr. Minerální voda: Liší se od pitné vody obsahem rozpuštěných ML – musí obsahovat nejméně 1g v 1 litru. Mnohé min. vody mají léčivé účinky. Zdroj: http://produkty.topkontakt.idnes.cz/p/limonady-sklo-0-33-l-sodova-voda/820671/ Zdroj: http://www.cartils.com/news/category/mineral-water/

Sortiment nealkoholických nápojů Limonády Jsou nápoje vyráběné ředěním sirupů a sodové vody. Rozdělení: Sycené x nesycené Limonády s příchutí ovoce – sirup + koncentrát šťáv. Limonády s deklarovanou příchutí (neovocné) sirup + různé druhy extrátů, silic, koření a ovocných a zeleninových šťáv – všechny certifikované limonády (Pepsi, Coca-Cola, Kofola, River-Tonic, apod. Limonády se sníženým obsahem cukru Obsahují nízkou energetickou hodnotu, cukr se nahrazuje sladidly. Zdroj: http://www.kalabria.cz/?page=sortiment

Sortiment nealkoholických nápojů Nektar Nektary se vyrábějí z ovocné či zeleninové šťávy či z ovocných či zeleninových koncentrátů zředěním vodou tak, aby výrobek obsahoval alespoň 25 až 50 hm. % podílu ovocné nebo zeleninové složky. Nápoj v prášku Nápoje v prášku jsou sypké (práškovité, granulované) výrobky, které slouží k rychlé přípravě nápoje rozpuštěním ve studené či teplé vodě. Šuměnky. Zdroj: http://www.lineanivnice.cz/cz/novinky-nove-vyrobky.aspx Zdroj: http://herbex.sk/cz/sumienky

Sortiment nealkoholických nápojů Energetické nápoje jsou nápoje , u nichž je deklarováno, že oproti běžným nápojům dodávají energii a zvyšují fyzickou aktivitu konzumenta. Účinek nápoje je zaměřen na dodání energie (prostřednictvím obsahu cukru) a zvyšování pozornosti a fyzického výkonu přidáním alkaloidů – kofein, taurin, dále vitamínů a dalších látek s větším stimulačním efektem. Iontové nápoje Jsou nápoje s vyšším obsahem iontů (minerálních látek), s účelem rehydratace organismu (udržení vody v těle), iontové nápoje harmonizují případnou nerovnováhu mezi ionty (minerálními látkami) v těle, způsobenou třeba zvýšeným pocením, jsou vhodné především pro sportovce. Zdroj: http://www.jaso.cz/nealko-energeticke-a-iontove-napoje-katskup406.php?KATALOG_ZBOZI_VYPISOVAT_OD=45

Sortiment nealkoholických nápojů Mléko a mléčné nápoje Mléko a mléčné výrobky se řadí též do skupiny nápojů z důvodu vysokého obsahu vody a výživných látek. Jako mléčné nápoje označujeme: Pasterované mléko, Ochucená mléka, Kefírová mléka, Jogurtové nápoje. Zdroj: http://www.vitalia.cz/clanky/zakysane-mlecne-napoje/

Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN 978-80-7454-118-6. http://cs.wikipedia.org/wiki/Energetick%C3%BD_n%C3%A1poj