 Co je cílem projevu – co je třeba vysvětlit, vždycky vysvětleme.  Ke komu budeme mluvit:  Sledujme reakci posluchačů  Jeví-li známky nepozornosti,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAK PREZENTOVAT PREZENTACI
Advertisements

JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Řeč, jazyk, mluva.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Druhy řečnických projevů
Prezentační dovednosti Jiřincová M.. Dobrá prezentace závisí na:  Kvalitním obsahu  Dobrém přednesu  Dobře sestavené prezentaci (v Power Pointu, v.
Umění prezentace.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
Maturitní otázka č. 21 Kristýna Kaňovská 4. A.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_12
Přesvědčování X manipulace
Hodnocení výstupu v kurzu verbální složka: přiměřená hlasitost přiměřené tempo správné frázování dynamika řeči emocionalita.
Řečnický styl Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1.
Dujková Michaela, 4.B Juřinová Nikola, 4.A. Stanovené cíle prezentace Upřesňující informace Shromáždění podkladů Stanovení hlavních bodů Grafické zpracování.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Anatomie textu Jednotlivé prvky odborného textu. Situace autora textu Disponuje určitým poznáním k tématu Má s ním nějaké zkušenosti - předporozumění.
Anatomie textu Jednotlivé prvky odborného textu. Situace autora textu Disponuje určitým poznáním k tématu Má s ním nějaké zkušenosti - předporozumění.
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Dotazovací techniky I. Druhy dotazovacích technik a jejich užití:
Etika v elektronické komunikaci 2008 Uvědomte si, že nejde jen o srozumitelnost zprávy, ale i o vaši vlastní prezentaci.
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Prezentujeme výsledky projektu Výpočetní technika.
Obhajoba maturitní práce
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Účinná prezentace doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.
Božena Genrtová. Obsah:  Co oceňujeme, co nám vadí  Časté chyby  Praktické cvičení  Doporučení.
Styl řečnický Marcela Jurková.
Mooting – jak argumentovat JUDr. Maxim Tomoszek. Smysl simulace Příprava na reálné situace Příprava na reálné situace Kontrolované prostředí Kontrolované.
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Jak prezentovat Dana Hlaváčková.
Prezentace Ing. Miluše Sedláčková.
Argumentace (logické aspekty), argumentace v právu: přednáška č. 11
Řečnický styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
KOMUNIKACE A JEDNÁNÍ s LIDMI – na vysoké škole, v organizaci, ve společnosti.
TEORIE.  důležitá součást při žádosti o práci či stáž, jedna z prvních informací o vás – pokud se bude líbit, můžete na jeho základě postoupit k pohovoru.
KOMUNIKACE 1.Obecné zásady úspěšné komunikace 2.Formy komunikace 3.Komunikace organizace jako celku.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
CHYSTÁME SE PSÁT DOPIS POKYNY A RADY ZÁSADY NA ÚVOD O DOPIS JE VIZITKOU AUTORA, ORGANIZACE O S P R Á V N O S T  VĚCNÁ  SLOHOVÁ  JAZYKOVÁ  ESTETICKÁ.
KULTURA OSOBNÍHO PROJEVU Střední škola obchodně technická s. r. o. Mgr. Marta Fojtíková.
PREZENTACE.  Základní principy prezentace  Příprava prezentace  Struktura prezentace  Závěr.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Inf Prezentace informací
Vzor individuální prezentace
Strukturace učiva Příprava učitelova.
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Prezentační dovednosti Pavla Kotyzová
SOUHRNNÉ POUČENÍ O SLOHU
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_3C55Čj8_Úvaha
WORKSHOP Metody práce s informacemi v online prostředí
Tvorba obchodních dopisů – sloh, způsob stylizace
Vzor individuální prezentace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Jak si připravit prezentaci
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

 Co je cílem projevu – co je třeba vysvětlit, vždycky vysvětleme.  Ke komu budeme mluvit:  Sledujme reakci posluchačů  Jeví-li známky nepozornosti, oživme výklad nějakou vhodnou příhodou apod.  Uplatňujme kontaktové prostředky, např. oslovení, užití 2. osoby množného čísla, nebo 1. osoby množného čísla.  Usmívejme se, buďme příjemní

„Lidé jsou jako zrcadlo – usmívej se na ně a svět se bude na tebe usmívat zpátky, mrač se na lidi, oni se budou na tebe mračit také.“ (A. Langer, 1993)

 Jak dlouho budeme hovořit  Kde budeme vystupovat (i příjemné prostředí ovlivňuje mluvený projev)  Kdy budeme hovořit – dopoledne můžeme klást vyšší nároky na pozornost posluchače, jiní situace je odpoledne a večer.

1. Přehlednost – řečníkovi se lépe přednáší, posluchači si projev lépe pamatují.  Zásady stavby mluvených projevů:  Úvod (oslovení posluchačů, získání jejich sympatií, vytyčení tématu, stanovení cíle vystoupení a jeho rozvržení).  Jádro (rozvedení myšlenek, odůvodnění pravdivosti tvrzení).  Závěr (Stručné shrnutí závěrů, ke kterým řečník dospěl. Posluchačům dáváme najevo, že kontakt s nimi byl přínosem).

2. Logická stavba – vyjadřujeme se přesně, vyhýbáme se ukvapeným zobecněním, nemluvme ukvapeně: Obsahovou správnost narušují některé chyby: Zaměňování teze – často se vyskytuje tzv. argumentum ad hominem – jde o chybu, při níž místo řádné odpovědi či důkazu kritizujeme osobnost toho, kdo mínění vyslovil.

 Základní chyba – důkaz se buduje na nesprávném základním tvrzení, např. na základě jednostranné a zaujaté informace.  Bludný kruh – dokazování pomocí téže teze, která je pouze jinak vyjádřena, např. Pan XY je neurotik, protože je nervózní.  Směšování rozdílného smyslu – záměna pojmenování.  Rozvleklost – uvádění zbytečných podrobností.  Logické skoky

 Srozumitelnost – k tomu je potřeba volit náležité jazykové prostředky, jedna z chyb je neúměrné používání cizích slov (a to i v případech, kdy za ně máme v češtině adekvátní náhradu).  Do mluveného projevu nepatří zkratky, ani zbytečných slov.

 KROBOTOVÁ, M. Spisovná výslovnost a kultura mluveného projevu. Olomouc: PdF UP v Olomouci, 2000.