Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_013 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Zdeňka Kutláková Předmět Matematika Ročník 3. Datum vytvoření Anotace Výklad nové látky s procvičením - úsudek - prezentace Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Úsudek Úsudek je proces myšlení, který tvoří:
předpoklady = jeden nebo více výroků, jejichž pravdivostní hodnoty známe tvrzení = jeden nebo více výroků, kterým pravdivostní hodnoty přisuzujeme

3 Stručný zápis úsudku: předpoklady tvrzení Úsudky mohou být logicky správné nebo logicky nesprávné.

4 Příklad úsudku Předpoklad:
Má-li čtverec stranu delší než 3 cm,pak má obsah větší než 9 cm². Zjistili jsme, že obsah našeho čtverce je 10,36 cm². Tvrzení (usuzujeme): Náš čtverec má stranu delší než 3 cm. Symbolicky:

5 Kontrola správnosti úsudku
Při kontrole správnosti úsudku vyplníme tabulku, ze které vyplynou pravdivostní hodnoty všech předpokladů a závěru. Existuje-li řádek tabulky, kde jsou splněny všechny předpoklady a není splněn závěr úsudku, jde o logicky nesprávný úsudek. Pokud na každém řádku tabulky, kde jsou splněny předpoklady, je splněno i tvrzení, jde o logicky správný úsudek.

6 Rozhodněte, zda uvedený úsudek je logicky správný
Bude-li mít Alena vyznamenání, dostane od rodičů nové jízdní kolo. Eva se dozvěděla, že Alena má nové kolo. Usuzuje: Alena měla vyznamenání. Symbolicky:

7 Vyplníme tabulku: V 1. a 3. řádku jsou splněny předpoklady.
V 1. a 2. řádku je splněno tvrzení. Existuje tedy řádek (třetí), kde jsou splněny předpoklady, ale není splněn závěr. Úsudek je logicky nesprávný. A B 1

8 Rozhodněte o správnosti úsudku:
Bára řekla: bude-li odpoledne svítit sluníčko, půjdu na koupaliště. Odpoledne svítí slunce. Jana usuzuje: Bára je na koupališti Symbolicky:

9 Vyplníme tabulku Oba předpoklady jsou splněny v 1. řádku.
Tvrzení je splněno v 1. a 3. řádku. Platí tedy: jsou-li splněny předpoklady, platí i tvrzení. Úsudek je logicky správný. A B AB 1


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google