Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alternativní formy péče o děti
Advertisements

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Životní a existenční minimum Dávky státní sociální podpory
Služby péče o dítě – diferenciace péče
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Služba péče o děti v dětské skupině
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Systém sociální podpory v ČR
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Podpora v nezaměstnanosti
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Dětské skupiny v praxi Ministerstvo práce a sociálních věcí
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Firemní školky – praktický návod JAK NA TO
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Třírychlostní model čerpání rodičovského příspěvku RNDr. Petr Nečas Ministerstvo práce a sociálních věcí.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Projekt dětská skupina MOTÝL
Mgr. et Mgr. Lucie Grůzová. Společnost a dítě  Postavení dítěte = postavení dospělého  ( stvrzeno Úmluvou o právech dítěte 1989 )  Národní politika.
Financování regionálního školství
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
Evaluační dotazník. Evaluace projektů Vyhodnocení dopadů podpořených projektů na cílovou skupinu (zaměstnaných rodičů s malými dětmi) Smysluplnost podpory.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Rodičovský příspěvek a jiné rodinné dávky v nepojistných systémech sociálního zabezpečení Mgr. Eva Janková Legislativní odbor MPSV.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Erika Jirgesová (asistentka)
Odborná konference „Veřejná služba“
Informace ze sociální oblasti
M_ANIMA radí – Sama sobě vedoucí
Organizace předškolního vzdělávání
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
PHmax ve středním vzdělávání
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Rodinná politika Sociální politika II.
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Novinky v předškolním vzdělávání
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi Kateřina Jirková Ministerstvo práce a sociálních věcí

Základní cíle Základní cíl: podpora sladění pracovního a rodinného života – prostřednictvím podpory rozvoje služeb péče o děti Vychází z Prorodinného balíčku schváleného usnesením vlády ze dne 19.listopadu 2008 č. 1451 Dle Plánu legislativních prací vlády má být „znovu“ předložen vládě do února 2011 (návrh účinnosti opatření k březnu 2012) Opatření jsou v souladu s programových prohlášením vlády („vytváření podmínek pro rychlejší návrat rodičů k výdělečné činnosti, rozvoj firemních školek, alternativ předškolních zařízení typu RC/MC a sousedského hlídání“)

Historie návrhu zákona na jaře 2009 projednán v připomínkových řízeních a předložen Legislativní radě vlády Topolánkova vláda neprojednala nové vládě MPSV nepředložilo z fiskálních důvodů vládě předložen jako poslanecký návrh Petra Nečase a Michaely Šojdrové návrh neprošel legislativním procesem - projednávání skončilo v 1. čtení

Obsah návrhu Vzájemná rodičovská výpomoc – sousedské hlídání Revize provozních (hygienických a kvalifikačních) podmínek péče o děti poskytované v režimu živností; Nastavení provozních (hygienických a kvalifikačních) podmínek péče o děti poskytované mimo režim živnostenského a školského zákona, tj. včetně péče poskytované firmami a NNO; Daňová uznatelnost nákladů zaměstnavatelů na zřízení, provoz a zajištění služby péče o děti svých zaměstnanců a obdobné zvýhodnění OSVČ; Zrušení podmínky podmínění nároku na RodP omezeným pobytem dětí starších 2 let v mateřské škole, jeslích nebo jiném obdobném zařízení, u dětí do 2 let změna „časového konta“ z 5 dnů na 46 hodin měsíčně.

Opatření nerealizovaná návrhem zákona o podpoře rodin s dětmi Otcovské: dávka dle zákona o nemocenském pojištění - nebude realizována z fiskálních důvodů Sleva na sociálním pojištění pro zaměstnavatele ve výši 7 200 Kč ročně na jeden částečný pracovní úvazek pro rodiče s dítětem do 6 let věku, pro osobu zdravotně postiženou – bude realizována jiným právním předpisem Rozšíření okruhu osob, které mají nárok na odměnu pěstouna jako dávku pěstounské péče za podmínek zákona o státní sociální podpoře, o pěstouny vykonávající pěstounskou péči v zařízeních pro výkon pěstounské péče – bude realizováno jiným právním předpisem

Vzájemná rodičovská výpomoc (VRV) Rodič pečující osobně a celodenně o vlastní dítě do 7 let věku v domě nebo v bytě, který obývá se svou rodinou; současně se svým dítětem pečuje o nejvýše 3 svěřené děti; vyjmuto z působnosti živnostenského zákona; není limitována úplata za poskytování péče; výpočet a úhrada daně z příjmu FO, zdravotního a sociálního pojištění dle obecných podmínek; nárok na RodP dle obecných podmínek; nezaváděn systém evidence nebo registrace.

Revize provozních podmínek živností péče o děti U vázané živnosti „Péče o děti do tří let věku“ kvalifikace provozovatele a osob, prostřednictvím nichž je péče zajišťována, stanovena dosažením nejvyššího stupně vzdělání a povinností absolvovat akreditovaný kurz; je-li v rámci živnosti „Péče o děti do tří let věku“ a „Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti “ pečováno o nejvýše 4 děti v jednom časovém okamžiku, na provozovnu se nevztahuje hygienická vyhláška; v případě péče o větší počet dětí než 4 v provozovně zváženy nezbytně nutné požadavky hygienické vyhlášky.

Provozní podmínky poskytování péče mimo režim školského a živnostenského zákona V praxi jsou provozovateli nejčastěji zaměstnavatelé pro děti svých zaměstnanců a NNO; v praxi nejsou jasné podmínky poskytování péče; kvalifikace osob pečujících o děti stanovena nejvyšším dosaženým vzděláním a absolvováním akreditovaného kurzu; stanoven počet dětí připadajících na pečovatelku; požadavky hygienické vyhlášky v případě péče o více než 4 děti v jednom časovém okamžiku; daňové zvýhodnění v případě, že služba je poskytována zaměstnavatelem pro děti svých zaměstnanců nezaváděn systém evidence nebo registrace.

Daňová uznatelnost nákladů Náklady na dosažení, zajištění a udržení příjmů pro účely stanovení základu daně FO/PO jsou náklady na zřízení a provoz vlastního zařízení péče o děti zaměstnanců a nepeněžní příspěvky zaměstnavatele na zajištění péče o děti zaměstnanců; obdobné „daňové zvýhodnění“ u OSVČ vynakládající prostředky na zajištění péče o vlastní dítě; poskytnutí nepeněžního plnění není na straně zaměstnance od daně osvobozeno.

Zrušení podmínky omezeného pobytu pro zachování nároku na RodP Zrušeno omezení nároku na RodP dobou pobytu dítěte staršího 2 let v jeslích, mateřské škole nebo jiném obdobném zařízení (pro zdravé i zdravotně postižené děti); podmínka řádné a celodenní osobní péče se považuje pro účely zachování nároku na dávku za splněnou, pokud „zdravé“ dítě, které nedosáhlo 2 let věku navštěvuje jesle, mateřskou školu a jiné obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 46 hodin měsíčně; pro zdravotně postižené děti do 2 let věku platí současná úprava.

Návrh dalších úprav Zrušení bezplatného posledního roku předškolního vzdělávání Navýšení finanční spoluúčasti zákonných zástupců dítěte na úhradě nákladů na předškolním vzdělávání

Děkuji za pozornost!