Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Marie Curie-Sklodowska 19.–20. století
Advertisements

Pythagoras 6.století př. n. l..
16. století - počátek 17. století
TEPLO A SVĚTLO.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Císař Rudolf II. Habsburský
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Mikuláš Koperník.
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Keplerovy zákony Jan Janoušek F11125.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F29/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Keplerovy zákony Autor:
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
KOF/FI – Gravitační síla Země
Galileo Galilei ( ).
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
SVĚTELNÉ JEVY.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
Informační technologie-prezentace
německý matematik, astrolog a astronom
Vypracovala:Klára Utišilová
VesmírVesmír Je nekone č ní sv ě t. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Mikoláš Koperník Polský astronom a průkopník moderní heliové koncepce sluneční soustavy.
Planetárium Most.
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Johannes Kepler ( ).
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_ 20 Tematická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Hvězdy Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století.
Matematické Riskuj 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Gravitační síla, gravitační pole
MŮŽEME POCHOPIT VESMÍR, VE KTERÉM ŽIJEME?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_411_RUDOLF II. Téma: VLÁDA HABSBURKŮ, RUDOLF.
Pohyby Slunce, Měsíce a vesmírných těles
Keplerovy zákony.
EU_42_sada1_22_M_Souhvězdí 1_Cup Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Kateřina Cuperová Anotace Prostřednictvím.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Marková Jana.  Za vlády císaře Rudolfa II. dosáhla Praha nového rozkvětu, který se sice nedal srovnat s érou Karla IV., ale přesto se jednalo o významnou.
VY_32_INOVACE_D9.09 ► Autor: Eva Žárová ► Datum vytvoření: listopad 2011 ► Ročník: 8. ► Vzdělávací oblast: Člověk a společnost ► Vzdělávací obor: Dějepis.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
Toskánský astronom, matematik, filosof a fyzik
Souhvězdí Vesmír Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 02 Dějepis _8.ročník_09
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Keplerovy zákony.
Karel IV *14.května listopadu Karel IV *14.května listopadu 1378.
2. Centrální gravitační pole
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Transkript prezentace:

Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe) Významný dánský astronom.

Život Narozen v polovině 16. století v Dánsku Brahe měl jedenáct sourozenců ale jen osm se dožilo dospělosti Studoval filozofii a řečnictví v Kodani a poté práva v Lipsku

Pozoroval výbuch supernovy v souhvězdí Kasiopea který následně popsal ve svém díle O nové hvězdě (De nova stella) Dánský král Fridrich II. mu nechal postavit laboratoře a observatoře na ostrově Hven kde pracoval dvacet let, ale když nastoupil na trůn nový panovník byl nucen tyto laboratoře opustit

Dostal pozvání od Rudolfa II. aby přijel do Prahy Dostal pozvání od Rudolfa II. aby přijel do Prahy. Brahe toto pozvání přijal a v Benátkách nad Jizerou nechal postavit novou observatoř kde mu dělal společnost Johannes Kepler německý matematik a astronom Za rok 1600– 1601 učinili mnohá pozorování Roku 1601 Tycho Brahe umírá pravděpodobně na otravu rtutí ze svých alchimistických pokusů

Objevy Tycho Brahe sestavil originální teorii podle které je Země středem vesmíru, ale obíhá kolem ní jen Slunce a Měsíc. Ostatní planety obíhají kolem Slunce. Vytvořil tak kompromis mezi teorií Ptolemaia a Koperníka Přesným měřením paralaxy (úhel, který svírají dvě přímky vedené ze dvou různých míst v prostoru k pozorovaného bodu) dokázal že komety se nachází vně měsíční dráhy

Zajímavosti Na základě Brahových pozorování poloh marsu mohl o několik let později Johannes Kepler sestavit své slavné zákony o oběhu planet Na Brahovu počest je pojmenován měsíční kráter Tycho Je považován za nejpřesnějšího pozorovatele noční oblohy. Jeho přesnost byla překonána až šedesát let po objevu dalekohledu

Byl tak dobrý v astronomii že už v sedmi letech mohl sám pozorovat a zaznamenat zatmění Slunce Podle pověsti zemřel na protržení močového měchýře, protože podle mravů nesměl vstát od stolu dříve než císař Napsal dvě astrologické literární díla která se nedochovala Slovo de které se často dává mezi Brahovo jméno a příjmení je vlastně šlechtický titul

Paralaxa Kráter Tycho Johannes Kepler Král Rudolf II. Souhvězdí Kasiopea

Autoři a zdroj Autoři: Dorota Justová a Barbora Kaletová Zdroj: www.wikipedia.cz www.spisovatelé.cz kniha Galerie géniů, aneb, Kdo je kdo ( Vít Haškovec, Ondřej Müler)

KONEC