Prezenovela o tom jak Meluzíňata ke svíčkařství přišla … a co se dělo dál  na začátku toho všeho byla včela  pilná, pracovitá a neúnavná – prostě příkladná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Táborová love story Rysové. Hlavní postavy: Kiwi, Rychlonožka, Klouzačka, Srnka, Práče, Skokan, Puchýř a Tučňák Dále hrají: Prskavka, Sojka, Čiperka,
Advertisements

PRÁZDNINY 2010 A JAK TO ZASE ZAČALO. CO SE VLASTNĚ DĚLO NA KOPRETINĚ ? •B•Bylo potřeba uskutečnit další výměnu elektrického vedení •Š•Štěstí přeje připraveným,
Jakubov rok poté   Jakubov a Peklo  pomoc členům pozemkového spolku  byl to podzim podzimní.
Pěkně vyčertěné Vánoce na skanzenu 2009 přímo v nepřímém přenosu.
Hledejte podobenství.. (ponaučení o pravidlech na DCŽM Ktiš)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DVOUKŘÍDLÍ 1 pár blanitých křídel
Způsob života a dorozumívání včely medonosné
 Pod záštitou: Ústeckého kraje.  ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, MÍROVÁ 2734/4, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PROJEKT ÚSTECKÉHO KRAJE: EKO-ECHO - Kouty krajiny.
ČINNOST VČELAŘSKÉHO KROUŽKU pokračování. Včelaříci kontrolují mladé včelstvo – oddělek vytvořený v létě, v čase bohaté snůšky z květů lípy a slunečnice.
Sochy z indiánské scény vyrobené z papíru od: Allen a Patty Eckman Autor © Arie - texty z angličtiny volně přeložil
L yžařský a SNB kurz 6.0 a 2.A Jak to tenkrát bylo....
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
MEDMORAVIA s.r.o. Včelařská stanice Rajhradice
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
Molekulární biotechnologie
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
Karlova Studánka – 1.7. Sbíráme se, snad někam pojedeme.
V Č ELSTVO BEZ V Č ELA Ř E OSUD jednoho ROJE auTO Ř I: Sladkovský Jiří - foto a zpracování Mišoň Karel - text.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Hmyz v sadech a zahradách
VČELAŘSKÝ KROUŽEK MLÁDEŽE Chřibští včelaříci schůzka
Nedostatek času pro nás důchodce by již neměl existovat. ČAS důchodců.
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
Nikdy nesuď nikoho, podle toho, jak vypadá
V sobotu na mne zase po roce zazvonili moji staří kamarádi a přátelé. Moc mi potěší, když si na mne kamarádi udělají čas a přijdou na návštěvu. Tentokrát.
Jak to vlastně bylo. Nikola Petráková.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Přesvědčujeme sami sebe, že život bude lepší, až se jednou provdáme a nebo oženíme, budeme mít děti atd. Pak jsme otrávení, že naše děti nejsou dost velké.
Základní škola Chvaletická pro vás vytvořila prezentaci, která se fotila přímo v hodině tvořivé dílny, kde šikovné ruce slečen ze sedmých tříd, pod dozorem.
DARUJ SVOJE VAJIČKO… Co to je????
Svahová 2010 „Dokonalá parta“. Svahová je krásná trochu větší vesnice. Leží v Krušných horách, asi 20 kilometrů od Chomutova.
Ohlédnutí za třetí třídou. Kdopak to ťuká na dveře? No jo, měsíc září je tady. Máme novou třídu, v prvním patře. Tady půjde učení samo.
Příběh planety Země aneb pátrání přímo detektivní vedoucí až do pradávné, prastaré, praminulosti - pravěku, prahor a jiných prapodivností, které se odehrálo.
VČELÍ VOSK.
Už 4. ročník běžkování se starostou – bez starostí Rudné 27. – 29. ledna 2012.
KrkonošeKrkonoše Přestěhovali jsme se do našeho nového domu v Krkonoších. Bože, jak je zde krásně! Už se nemohu dočkat až majestátné horské vrcholy pokryje.
Krkonoše.
Původně jsem chtěl bejt děsně vtipnej a začít: „řeknu Vám vtip…“, nebo: „Vemte si plavky, pojedem se koupat v pivu do Dánska…“ ale to už je všechno ohraný.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_196.
Asi to neznamená žít na vysoké noze.
Včelí produkty, jejich získávání a využití
Kupujte med přímo od včelaře! Získáte tak:
VČELA MEDONOSNÁ.
Život na louce – Včely TÝDEN U PŘEDŠKOLÁKŮ
Motýli a jiný hmyz Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
VY_32_INOVACE_09_VČELA_ život, význam včely AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Na výletě v Bruselu Alena Rampová Mateřská škola Kličkova vila Příbram.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Včela medonosná Prvouka, 2. třída.
Včela medonosná Vytvořil: Jiří Burda
ŽIVOT VČEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZŠ a MŠ Nedašov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
VČELA MEDONOSNÁ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Skoro devadesátiletý, od mládí zapálený včelař pan Josef Král- Mlénské, předseda spolku včelařů, zase připravil pěknou akci nejen pro děti, ale i dospělé.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_09 09 Ze života včel autor: Mgr. Jana Kobylková
FINANČNÍ GRAMOTNOST Ten dělá to a ten zas tohle
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Včely Jan Bureš.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Krkonoše.
Krkonoše.
Morbidní říkanky a neb chvilka poezie.
Transkript prezentace:

Prezenovela o tom jak Meluzíňata ke svíčkařství přišla … a co se dělo dál  na začátku toho všeho byla včela  pilná, pracovitá a neúnavná – prostě příkladná (skoro jako my)

vlastně to není až tak úplná pravda, protože co by byla včela bez včelaře  a tak na začátku byl taky Radek a ne jedna, ale tisíce jeho šikovných včelích holek  a protože to s těma svýma holkama dost dobře umí tak mu dělají pomyšlení – tu mu přichystají med, tu zase propolis, mateří kašičku a vosk  a on už si pak jen tak užívá všech těch včelích dobrot

 včelí vosk je trávicím produktem včel a dělnice ho vylučují v podobě jemných voskových šupinek asi 1 mm velkých  na 1 kg vosku je jich potřeba kolem 1,25 milionu kousků  tak to mají ty včelí holky pěknou hoňku – záměrně říkám holky, protože včelí kluci mají jen jednu jedinou příjemnou povinnost …  vosk nevyrábějí včelky pro potěšení včelařovo, ale budují z něj plásty  ty jsou dokonalým stavebním dílem  buňky jsou zásobárnou pro pyl, med a jsou kolébkou pro dělnice, trubce i včelí mamču ŠPETKA NEZBYTNÉHO POUČENÍ

Ta dokonalost včelího díla byla pro nás výzva – když ony plástve, tak my umělecká díla ! … a připravili jsme náš první svíčkařský seminář

Jo seminář? Tak to musíte mít lukopren na formy, včelí vosk, knoty, nůžky, vařič, nože, gumičky, svorky, rukavice, noviny, plastelínu, nádoby, hotové formy, předlohy na formy, špachtličky, míchací misky, nadšené lidičky pro něco nového … a Evču, která ukazovala výrobu forem na svíčky – díky.

…a pak jsme tvořili, odlévali, obdivovali dílka, ochutnávali medové dobroty a listovali v Hukotu, který jsme věnovali speciálně včeličkám

…voskem jsme také malovali, hráli si s ním, dělali dárky pro dobré lidi, drátovali jsme svíčky a někteří ochutnávali medovinku … pohodička Ty holky jsou opravdu dvě a naprosto stejné, rozeznají se jen podle gumiček ve vlasech

A co bylo dál? No přece další seminář …  tentokrát bylo tolik zájemců, že byli rozděleni na dvě party  svíčky se vyráběly dvojím způsobem: odléváním do forem a stáčením z mezistěn dvojím způsobem: odléváním do forem a stáčením z mezistěn

Atmosféra byla nabitá tvůrčím potenciálem všech přítomných

A kolem mistra včelaře a voskaře to houstlo a houstlo … až z toho byl málem jelen.

Radost z povedeného díla

Nezbytná nabídka našich materiálů – medových dobrot a jiných důležitostí (i když to spíš vypadá, že je kárám za to, že se nepřezuli a nemají umyté ruce)

Ještě chvilka relaxace u malování voskem, protože jaro a Velikonoce tu budou co nevidět

… ještě dokončit nezbytnou fotodokumentaci

… a to je skoro všechno  Nakonec rozlučka se všemi přítomnými milými účastníky a zároveň pozvání budoucích milých účastníků  Poděkování všem, všem, všem, kteří se na seminářích podíleli  Zvláštní díky Mirkovi a Mileně Brychtových za poskytnutí fotografií jejich včelích mazlíčků – každá včelka na fotografiích má své jméno  A hlavně – díky těm pracovitým včelím medvídkům za tu hromadu vosku, kterou tak „nezištně“ poskytli svému včelaři Radkovi Bartůňkovi  Tak zase někdy, někde, ale hlavně brzy  Jo, a přestaňte se flákat a vymlouvat se na zimu, protože včelky už od ledna také nelení a rozšiřují své potomstvo … tak hurá do práce  Loučí se s vámi pachatelka tohoto dílka - Mirka Tržilka