PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení lidských zdrojů
Advertisements

Management Ing. Jan Pivoňka.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Výběrové řízení a přijímací pohovor – vybrané rady a tipy
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Základy managementu Řízení lidí Ing. Ivana Pražanová
Personální informační systém
Analýza a popis pracovního místa
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Výběr pracovníků Úkolem výběru pracovníků je rozpoznat, který z uchazečů bude nejlépe vyhovovat požadavkům obsazovaného pracovního místa.
Didaktické prostředky
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PERSONALISTIKA Všechno v mém životě souvisí AC Education.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
Občanská výchova a svět práce - 9. ročník Milan Šimek
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D. Moravská vysoká škola Olomouc
Řízení lidských zdrojů
Struktura personální směrnice
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 5. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_07.
Člověk v organizaci PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Tazatelská síť.
Jak na pracovní pohovor?
Získávání a výběr zaměstnanců
1 VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Předmět: PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ (B-PeR) Téma 5: ZÍSKÁVÁNÍ, VÝBĚR.
Personální řízení Cvičení 1
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Personální procesy.
Personální mamagement
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
ZAMĚSTNANCŮ VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Vzdělávání zaměstnanců
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
MOTIVAČNÍ PROGRAM PRACOVNÍKŮ
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE osnova. PRÁCE A PRACOVNÍ SÍLA  Trh práce  Pracovní síla  Potřeby  Pracovní kapitál  Lidský kapitál.
Název:VY_32_INOVACE_VVP_9A_5F Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Helena Židová Ročník:9.r. Tematický okruh,
PERSONALISTIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
Cacio Otázky z personalistiky pro IT Manažery: Jak vybrat vhodné pracovníky.
Získávání a výběr zaměstnanců. Význam lidí ti, kteří vyrábějí ti, kteří rozhodují ti, kteří kradou.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Přijímání zaměstnanců
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Didaktické prostředky
Assessment centrum.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Assessment centrum.
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

PhDr. Dana Bernardová, Ph.D. Získávání pracovníků PhDr. Dana Bernardová, Ph.D. Moravská vysoká škola Olomouc Ústav společenských a právních věd

Základní terminologie nábor pracovníků, získávání pracovníků, náborová strategie, personální výběr, výběrová kritéria, metody náboru a výběru, posuzování uchazeče, validita.

Proces personálního náboru Identifikace potřeby nového pracovníka, popis a specifikace volného pracovního místa, výběr informací pro nabídku pracovního místa a zpracování nabídky, identifikace vhodných zdrojů uchazečů o nabízené místo, volba informačních zdrojů náboru pracovníků, volba dokumentů a informací požadovaných od uchazečů, oslovení trhu práce - uveřejnění nabídky volného místa, shromažďování nabídek od uchazečů a komunikace s nimi, předvýběr na základě získaných dokumentů a informací, sestavení seznamu uchazečů o pracovní pozici, kteří budou pozvání k výběru.

Zdroje pracovních sil Vnější: Vnitřní: Uchazeči o zaměstnání (úřad práce). Zájemci o zaměstnání (zaměstnanci). Volné pracovní síly. Vnitřní: zaměstnanci v organizaci.

Pyramida Přijatí 10 Nabídky 20 2 : 1 Kontrakty 30 3 : 2 Pozvaní 40 4 : 3 Oslovení 50 6 : 1

Komunikační kanály Inzerce. Úřady práce. Vlastní zaměstnanci. Školy. Náborové agentury. Headhunting.

Struktura nabídky pracovní pozice Jaká firma oznamuje volné pracovní místo (případně agentura realizující nábor a výběr). Jakou pracovní pozici firma obsazuje. Jaké jsou kvalifikační požadavky na uchazeče. Jaké pracovní podmínky firma nabízí. Od kdy má být pracovní pozice obsazena. Jakým způsobem se mají uchazeči o práci ucházet. Kontaktní údaje pro uchazeče.

Základní poslání výběru Eliminovat: chybu 1. druhu: nevyloučit nevhodné uchazeče, chybu 2. druhu: nepřijmout schopného uchazeče.

Postup personálního výběru Stanovení vhodných kritérií úspěšnosti na pracovní pozici na základě analýzy práce. Určení kritérií pro personální výběr, které musí optimální uchazeč splňovat. Určení vhodných prediktorů – metod měření způsobilosti uchazečů ve stanovených kritériích. Ověření potřebné validity mezi prediktory (metodami) a zjišťovanými kritérii. Určení výběrové strategie. Sběr informací použitím stanovených metod a strategie. Rozhodnutí o výběru na základě zvolené strategie. Informování uchazečů o rozhodnutí. Nabídky pracovní pozice a vyjednávání o přijetí pracovníka na pracovní pozici.

Kritéria úspěšnosti na pracovní pozici Obecné kritérium: přínos pro organizaci. Konkrétní kritéria: fyzické vlastnosti, vědomosti, všeobecná inteligence, zvláštní schopnosti (dovednosti), zájmy, dispozice (sklony), okolnosti.

Specifikace pracovního místa Název pozice. Zařazení v organizační struktuře. Odpovědnost nadřízené funkci. Odpovědnost spolupracujících funkcí. Účel pozice v organizaci. Hlavní činnosti pracovníka. Zvláštní požadavky na pracovníka. Umístění pracoviště.

Specifikace držitele pracovního místa Vzdělání, kvalifikace, speciální výcvik. Zkušenosti, praxe. Pracovní schopnosti. Schopnosti chování.

Validita personálního výběru Validita = důkaz že prediktor (metoda) měří to co měřit má. Druhy: Validita kriteriální. Validita obsahová. Validita konstruktová.

Výběrové strategie Vícenásobná regrese (kompenzační model). Určení vah. Vícenásobné dělení. Vícenásobný kreditní systém. Výběr podle množství přihlášených uchazečů a typu pracovní pozice.

Dělení metod výběru Založené na minulosti. Založené na přítomnosti. Založené na budoucnosti. Experimentální. Popisné.

Metody výběru psychologické testy a dotazníky osobnosti, biodata (životopis, osobní dotazník), testy pracovní způsobilosti (znalostí, dovedností..), pracovní simulace, skupinové aktivity, případové studie, prezentace, vlastní produkty, vize, reference, osobní pohovor, assesment centre, doplňkové metody: grafologie, rejstřík trestů, lékařské posudky, detektory lži.

Hodnocení efektivity náboru a výběru pracovníků Správnost rozpoznání požadavků na počet a kvalifikaci. požadovaných lidských zdrojů. Rychlost reakce na požadavky. Kvalita informací o zdrojích pracovních sil. Kvalita specifikace požadavků pracovního místa. Vhodnost výběru média pro získávání pracovníků. Efektivita inzerování, nákladovost na jednu odpověď. Účinnost vnitřního systému získávání a výběru pracovníků. Čas potřebný k získávání pracovníků (od rozpoznání potřeby po přijetí zaměstnance). Kvalita získaných pracovníků. Míra stability získaných pracovníků v podniku.

Rámec náboru a výběru Právní rámec: Etický rámec: zákon o zaměstnanosti, zákoník práce, diskriminační zákon. Etický rámec: Poctivé a rovné zacházení a práva. Zdvořilost a průběžná zpětná vazba. Pravdivost informací. Profesionalita procesu náboru a výběru.