Matematika II. KIG / 1MAT2 Přednáška 08

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rovnice a nerovnice s neznámou pod odmocninou
Advertisements

Přednáška 10 Určitý integrál
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 07 Průběh funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
12.přednáška integrační metody per partes substituce
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 04 Limity funkcí Matematika II. KIG / 1MAT2.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 05 Spojitost a derivace funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
Mnohočleny a algebraické výrazy
Algebraické výrazy: lomené výrazy
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Sčítání a odčítání lomených výrazů
Přednáška 11 Aplikace určitého integrálu
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
BRVKA Georg F.B. Riemann ( ). BRVKA Známe různé inverzní procesy (i matematické), integrování je inverzní proces k derivování. Definice: I je.
Lineární rovnice Kvadratické rovnice Soustavy rovnic
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Sčítání lomených výrazů – 3
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
Přednáška 01 Zlatý poměr Začínáme u starých Řeků
Zlomky Smíšená čísla.
Neurčitý integrál. Příklad. Na ploše 10 m x 10 m se vysazuje stejný typ rostlin ve 2 barvách. Obě barvy jsou odděleny křivkou y = x ( 1 – 0.1x ). Kolik.
VZTAHY MEZI KOŘENY A KOEFICIENTY KVADRATICKÉ ROVNICE
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
2.2.2 Úplné kvadratické rovnice
Výpočet kořenů kvadratické rovnice
Kvadratická rovnice Kvadratickou rovnicí s jednou neznámou x je každá rovnice tvaru: ax2 + bx + c = 0 kvadratický člen absolutní člen lineární člen Dostupné.
Opakování.. Práce se zlomky.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
NázevSoustava 2 rovnic o 2 neznámých Předmět, ročník Matematika, kvarta (4. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace.
Kvadratické rovnice Každá kvadratická rovnice se dá vyjádřit ve tvaru: a,b,c jsou číselné koeficienty, přičemž a musí být nenulové, jinak by se jednalo.
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v podílovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0105 Mgr. Jakub Němec.
2.2 Kvadratické rovnice.
Slovní úlohy řešené pomocí lineárních a kvadratických rovnic
Rovnice v součinovém a podílovém tvaru
Milan Hanuš Přehled učiva TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Výuka anglického, německého jazyka a matematiky.
Dělení zlomků.
Komplexní čísla - 1 VY_32_INOVACE_ Motivační úvod.
polynom proměnné x f = anxn + an-1xn-1 + ……. + a0
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
VY_32_INOVACE_07/1/17_Číslo a proměnná
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Katedra informatiky a geoinformatiky Fakulta životního prostředí Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Přednáška 09 Integrace racionálních funkcí – 2. část.
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
Hledání racionálních kořenů. f = a n x n + a n-1 x n-1 + ……. + a 1 x + a 0 a i  Z a 0  0 Všechna řešení jsou ve tvaru zlomku, kde ra0ra0 sansan.
R OVNICE A NEROVNICE Lineární rovnice VY_32_INOVACE_M1r0102 Mgr. Jakub Němec.
Kvadratické nerovnice
Kvadratická rovnice.
Materiály jsou určeny pro výuku matematiky: 3. ročník, Ekonomické lyceum Učivo v elektronické podobě zpracovala Mgr. Iva Vrbová.
MATEMATIKA Kvadratická rovnice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Matice Přednáška č.4. Definice: Soubor prvků nazýváme maticí typu i-tý řádek j-tý sloupec prvky matice.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 18 – Výrazy a operace s mnohočleny – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
R OVNICE A NEROVNICE Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení I. VY_32_INOVACE_M1r0108 Mgr. Jakub Němec.
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v součinovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0104 Mgr. Jakub Němec.
Druhá mocnina a odmocnina VY_32_INOVACE_077_Druhá mocnina a odmocnina.
IV. Násobení lomených výrazů
3.2 LINEÁRNÍ ROVNICE s neznámou ve jmenovateli
I. Podmínky existence výrazu
Soustavy lineárních rovnic
Algebraické výrazy: lomené výrazy
Transkript prezentace:

Matematika II. KIG / 1MAT2 Přednáška 08 Katedra informatiky a geoinformatiky Fakulta životního prostředí Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Matematika II. KIG / 1MAT2 Přednáška 08 Integrace racionálních funkcí – 1. část jiri.cihlar@ujep.cz

O čem budeme hovořit: Ryze lomené a neryze lomené racionální funkce Rozklad ryze lomené racionální funkce na parciální zlomky Integrace parciálních zlomků – 1.část

Ryze lomené a neryze lomené racionální funkce

Racionální funkce (ryze a neryze lomené) Definice Nechť jsou dány dva polynomy: Jejich podíl budeme nazývat racionální funkcí: Racionální funkce se nazývá: ryze lomená právě tehdy, platí-li neryze lomená právě tehdy, platí-li

Vyjádření neryze lomené racionální funkce Analogie: Každý nepravý zlomek můžeme vyjádřit jako součet přirozeného čísla a pravého zlomku: Každou neryze lomenou racionální funkci můžeme vyjádřit jako součet polynomu a ryze lomené racionální funkce.

Příklad Je-li stupeň polynomu v čitateli větší nebo roven stupni polynomu ve jmenovateli, vydělíme je. Podílem je opět polynom (se zbytkem). Nakonec napíšeme získané vyjádření.

Rozklad ryze lomené racionální funkce na parciální zlomky

Co to jsou parciální zlomky? Definice Parciálními zlomky nazýváme tyto funkce: , speciálně: , speciálně: Velká i malá písmena označují reálná čísla, exponenty jsou přirozená čísla, kvadratické polynomy mají záporný diskriminant.

Co musíme udělat nejdříve Nalezneme kořeny polynomu ve jmenovateli a vyjádříme jej jako součin kořenových činitelů. Kořenové činitele odpovídající dvěma komplexně sdruženým kořenům vynásobíme a získáme polynomy druhého stupně se záporným diskriminantem. Součiny stejných činitelů zapíšeme ve tvaru mocniny.

Příklad Nechť má polynom ve jmenovateli tvar: Jeho kořeny jsou: reálné číslo 2 (je to dvojnásobný kořen), a dvě komplexně sdružená čísla +i a –i . Vyjádříme jej tedy takto:

Návod na rozklad Každý činitel z rozkladu jmenovatele tvaru vygeneruje těchto r parciálních zlomků: Poznámka: Je-li kořenový činitel v první mocnině, bude generovat pouze jeden parciální zlomek.

Návod na rozklad - pokračování Každý činitel z rozkladu jmenovatele tvaru vygeneruje těchto s parciálních zlomků: Poznámka: Je-li kořenový činitel v první mocnině, bude generovat pouze jeden parciální zlomek.

Příklad Nechť má polynom ve jmenovateli tvar: Pak rozklad racionální funkce na parciální zlomky bude mít tvar:

Složitější příklad Nechť má polynom ve jmenovateli tvar: Jak bude vypadat příslušný rozklad racionální funkce na parciální zlomky? Jak nalezneme neznámé koeficienty A, B, C, atd. ?

Hledání neznámých koeficientů Rovnost vyjadřující rozklad na parciální zlomky upravíme vynásobením polynomem Q(x) na rovnost polynomů a porovnáním jejich koeficientů sestavíme soustavu rovnic. Příklad:

Integrace parciálních zlomků

Jak integrovat parciální zlomek? Integrál z této funkce lze počítat přímo – po vytknutí konstanty vede na logaritmus jmenovatele. Obecný postup:

Jak integrovat parciální zlomek? Integrál z této funkce lze počítat přímo – při vhodné manipulaci s konstantou vede na mocninu jmenovatele. Obecný postup:

Jak integrovat parciální zlomek? Integrál lze vhodnou manipulací s konstantami rozložit na dva integrály, jeden vede na logaritmus a druhý na arctangens. Příklad:

Co je třeba znát a umět? Umět dělit mnohočleny, umět rozložit ryze lomenou racionální funkci na parciální zlomky, umět integrovat parciální zlomky.

Děkuji za pozornost