Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv počasí na urologická onemocnění prim. MUDr
Advertisements

Přenos infekcí Sexuální přenos
Jméno : Filip Hanák Datum:
Sexuálně přenosné choroby
Globální problémy lidstva
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
Obecná epidemiologie Jak se šíří nákaza.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Klinická propedeutika
Virová hepatitida typu A
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Alimentární intoxikace
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Český název-Toxoplasmoza
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Listerióza a nutriční toxikologie
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Petr Němec a Jan Novotný
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Nemoci přenosné pohlavním stykem
Tetanus a Trachom.
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Rozmnožovací soustava
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
TRACHOM.
Zpracovala : Alena Zahuráková
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Gramnegativní mikroaerofilní koky
Hepatitis A Olga Bürgerová.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Syndrom získaného imunodeficitu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Sexuálně přenosné nemoci
Vliv nikotinu na zdraví člověka
CHŘIPKA.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Prohlédni si obrázky a zamysli se, co vyjadřují:
Alimentární intoxikace
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea Kapavka = gonorea Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea

Charakteristika Kapavka je pohlavní nemoc, způsobená bakterií Neisseria gonorrhoea  Gonokok infikuje sliznici močopohlavního ústrojí člověka (močová trubice u obou pohlaví, u žen čípek), dále sliznici nosohltanu, konečníku a oční spojivku (extragenitální kapavka). Vzácně může postihnout i klouby (tzv. metastatická kapavka). Na obrázku:gonokoky bakterie Neisseria gonorhoeae

Původce Původcem onemocnění je gramnegativní (Gramovně – růžově zbarvená) bakterie diplokok (bakterie tvořící dvojici buněk) Neisseria gonorrhoeae, uspořádaná do dvojic podobajícím se zrnku kávy. Člověk je jediným hostitelem v přírodě, a je tak jediným zdrojem infekce při přenosu infekce pohlavním stykem. Tato baktérie je velmi citlivá na zevní prostředí a dezinfekční prostředky. Jejich působením rychle hyne.

Neisseria gonorrhoeae – pod mikroskopem

Cesta přenosu Infekce se přenáší kontaktem (většinou přímým) se slizničními exsudáty (projevy zánětů), téměř vždy jako výsledek sexuální aktivity Nepřímý přenos (infikovanými předměty) je vzhledem k vysoké citlivosti gonokoka (mikrob vyvolávající kapavku) na zevní prostředí vzácný. Novorozenci a malé děti mohou onemocnění získat asexuální cestou od infikovaných matek.

Bakterie způsobující kapavku žije a množí se v děloze, vaječnících, děložním čípku, v močové trubici mužů i žen. Může růst i v hrdle, ústech a konečníku. Tak se i šíří.

Příznaky se liší u obou pohlaví, proto mluvíme o mužské a ženské kapavce. U mužů vyvolává gonokok na sliznici prudký akutní zánět s výraznými potížemi. U žen naopak může být infekce zcela bez příznaků (asymptomatická)  Akutní kapavka, není-li řádně vyléčena, přejde do vleklého - chronického stadia s minimálními příznaky, avšak s postupným šířením na další orgány močopohlavního systému.

Příznaky

Inkubační doba Období nakažlivosti: Inkubační doba je krátká 2-14 dnů. Období nakažlivosti může být dlouhé, zejména u bezpříznakových nemocných. Po zahájení terapie účinnými antibiotiky nakažlivost končí během 24 - 48 hodin

Výskyt Gonokokové infekce se vyskytují po celém světě, u obou pohlaví, zejména u sexuálně aktivních adolescentů a mladých dospělých. Prevalence je nejvyšší v komunitách s nižší socioekonomickou úrovní. V některých vyspělých zemích došlo k poklesu počtu onemocnění během posledních 20 let.

Výskyt kapavky v ČR V ČR je celkem nakažených 606 mužů, 210 žen a z toho je 7 těhotných

Epidemiologická opatření Preventivní: prevence je založena na bezpečných sexuálních praktikách speciální pozornost je nutno věnovat novorozenecké konjunktivitidě (zánětu očních spojivek) depistáže (vědomé, cílené, včasné vyhledávání nemocných nebo zdrojů nemoci) v rizikových skupinách

Konjuktivitida

Epidemiologická opatření Represivní: povinné hlášení onemocnění i případu podezřelého z onemocnění povinná léčba nemocného odběr klinického materiálu na laboratorní průkaz etiologie (původu nákazy) vyhledání kontaktů nemocného s jejich následným vyšetřením a příslušnou antibiotickou terapií

Léčba Léčba je povinná, zpravidla probíhá ambulantně, antibiotiky, komplikovaná za hospitalizace. Při správné léčbě je nemocný zcela vyléčen. Neodborná léčba a samoléčení může vést ke komplikacím a k ohrožení dalších lidí. Infikovaný člověk je tak povinen podrobit se léčbě na dermatovenerologickém (kožním) oddělení a dispenzarizaci trvající 6 měsíců.

Zdroj Http://www.004.cz/kapavka [online]. 2001 [cit. 2011-01-16]. 004.cz. Dostupné z WWW: <004.cz/kapavka>. Http://srv.onzk.net/PohlavniChoroby/kapavka.htm [online]. 2000 [cit. 2011-01-16]. Http://srv.onzk.net/PohlavniChoroby/. Dostupné z WWW: <srv.onzk.net/PohlavniChoroby/kapavka.htm>.