Vývoj v Evropě od Vídeňského kongresu do r. 1848

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
Advertisements

IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
Revoluční rok 1848 Francie, Itálie, Německo 2.stupeň ZŠ
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Socialismus v ekonomii
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
socialismus komunismus feminismus
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Filozofické kořeny politologie renesance - novověk
ANARCHISMUS.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Národní a demokratické revoluce
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Problémy poválečného světa
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
Politické ideologie Roman Annenkov, VII. B.
Osvícenství.
Evropa po třicetileté válce
ČERVENCOVÁ REVOLUCE Po pádu Napoleona vládl ve Francii Ludvík XVIII.
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Rakousko - Uhersko Česká politika.
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
Říjen 1814 – červen  Nejvýznamnější mocnosti, které se sešly ve Vídni, měly jednat o uspořádání Evropy po svržení Napoleona (a jeho intervenci.
KOMUNISMUS Michal Hess.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Socialismus název socialismus je odvozen od slova sociální, vyjadřuje tak požadavek na sociální spravedlnost společné všem proudům socialismu jsou: a)
Revoluce 1848/1849 v Evropě.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
TEST 13 POLITOLOGIE Ve které zemi získaly ženy volební právo nejdříve ? A.Norsko B.Rakousko C.ČSR D.Francie.
Teorie státu - pokračování
MONTGOLFIÉRA.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
POLITOLOGIE TEST 12.
Ruské revoluce Lenka Ertlová.
Revoluce
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Socialistické teorie.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Revoluce 1848 v Evropě.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Průmyslová revoluce.
Revoluce
N ÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TÉMA: Na přelomu 19. a 20.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Ruské revoluce 1917.
Historické kořeny levicových hnutí a ideologií
Stát Definice, funkce, typy.
České národní obrození = ČNO
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Revoluce
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
FAŠISMUS V ITÁLII.
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
Revoluce
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Evropa v letech Věk revolucí.
Evropa v letech Věk revolucí.
Evropa v letech Věk revolucí.
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

Vývoj v Evropě od Vídeňského kongresu do r. 1848

Myšlenkové proudy v 19. století Romantismus především v umění (viz. referát) myšlenky i ve sféře politické příčina: zklamání z nenaplněných ideálů osvícenství (napoleonské války, revoluce, návrat starých vládců, národy zůstaly roztříštěny, obavy z budoucnosti,..) láska k svobodě, nezávislosti, úsilí o sociální spravedlnost, buřičství Liberalismus zrod na přelomu 17. a 18. stol. všeobecná ideologie buržoazie

Liberalismus (svobodomyslnost) politický svoboda člověka a občana svoboda myšlení, náboženství, projevu jedinec nemá být omezován státem odpor k absolutismu nejlepší forma státního zřízení je konstituční monarchie hospodářský ve vyspělých zemích (Anglie) volnost soutěže svoboda trhu bez zásahu státu bez celních omezení výhodné pro podnikatele

Demokratické hnutí Nacionalismus vedle rovnosti občanské i politická (právo každého podílet se na politickém rozhodování) žádali zavedení všeobecného volebního práva Nacionalismus v 19. st. se proměnil obsah vědomí příslušnosti k národnímu celku dříve vázáno na feudální autoritu nejprve byla za příslušníky národa považována jen plnoprávná část národa - majetní v 19. st se do popředí dostávají kulturní a jazykové vztahy národ = skupina lidí, žijících na určitém kompaktním území, kteří jsou si rovni před zákonem, mají společný historický vývoj, mají společný jazyk i kulturu, které se postupně vyvíjely v minulosti 2 formy nacionalismu národ v pozici utlačovaného (slovanské národy, Italové, Norové, Finové, Irové, Řekové národ vládnoucí (Němci, Francouzi, Angličané, Rusové, Španělé, Švédové) - přesvědčení o jejich vyvolenosti

Socialismus a dělnické hnutí Utopický socialismus sociálně spravedlivá společnost založená na společném vlastnictví, odstranit sociální problémy, úsilí vybudovat dokonalý sociální systém(Thomas More-Utopia, Tommaso Campanella-Sluneční stát) hrabě Henri de Saint-Simon každý má pracovat podle svých schopností hlasatel industrialismu politika je věda o organizaci výroby Charles Fourier příčina nespravedlnosti je ve špatném systému rozdělování (nadbytek x nedostatek) navrhoval jinou organizaci společnosti (falangy)

Pierre Joseph Proudhon Robert Owen založil dělnickou kolonii New Harmony v Indianě průkopník bavlnářského průmyslu zavedl sociální zabezpečení - zisk na zlepšení postavení dělníků Pierre Joseph Proudhon velké soukromé i státní vlastnictví = krádež hodnot chtěl společnost drobných výrobců Auguste Blanqui radikální demokrat společnost má převzít kontrolu výroby a velkého vlastnictví - revolucí moc v rukou pracujících

Karl Marx (1818-1883) a Fridrich Engels (1820-1895) Komunistický manifest (1848)  cesta ke zřízení nové socialistické společnosti má být na buržoazii vybojována dělnictvem (proletariátem) dělnická strana hybná síla pokroku je v neustálém třídním boji nutná je revoluce, která svrhne kapitalismus a nastolí socialismus Kapitál (1867) ekonomické základy kapitalismu 1847 - ustaven v Londýně mezinárodní revoluční dělnický spolek Svaz komunistů sjednocení dělnických stran = I. internacionála (1864 - 1876) učení Marxe a Engelse ve svých programech (později rozpracoval Lenin)

K. Marx F. Engels

Michail Bakunin ruský anarchista, západní emigrant proti státní kontrole výroby a rozdělování stát = hlavní zlo - proto je důležité ho zničit, aby se člověk osvobodil státní aparát měla vystřídat anarchie = svržení kapitalismu násilnou cestou vzpour (atentáty proti vládcům, podnikatelům,…) = urychlení revoluce ve většině Evropy anarchismus jen okrajovým jevem x Itálie, Španělsko

Revoluční hnutí ve 20. a 30. letech 19. století 1. vlna revolucí v zemích, které byly zasaženy VFR a napol. válkami vzorem byla vzpoura ve Francii z r. 1789 častá účast vojáků a důstojníků, kteří bojovali v napol. válkách

Německé národní hnutí Německo roztříštěno - moc v rukou šlechty snaha o vytvoření jednotného státu bez vlády knížat Vídeňský kongres zklamáním Hnutí za jednotu Německa (nejvíce přívrženců na univerzitách) - univerzitní hnutí r. 1817 - slavnost na Wartburgu = manifestace za jednotu a národní jednotu a svobodu r. 1819 - radikálové (atentáty) = záminka pro Metternicha k zásahu omezení akademických svobod (zakázány vlastenecké spolky,..)