Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, 28.2. 2006 Praxe českých soudů s „hromadnými“ žalobami. JUDr. Stanislav Sviták Okresní soud Chomutov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Petra Kasalová 26.března 2013
Advertisements

Občanské soudní řízení
Řízení a postupy při správě daní
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
Název vzdělávacího materiálu
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Knihovny a vymáhání pohledávek
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Aktuální otázky civilního procesu
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Občanské soudní řízení II.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Okamžik poskytnutí podpory malého rozsahu
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 3 - KS VŠFS 2014.
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Souhrnná novela občanského soudního řádu
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Exekuční řád po novelách
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Směnky (Zák. směnečný a šekový č. 191/1950 Sb.)
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
V ČR roste počet dlužníků
Exekuční řízení.
Procesní subjekty.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
Evropský platební rozkaz
Občanské právo procesní
Správa místních poplatků
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Občanské právo procesní
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Občanské právo procesní
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
JUDr. Ing. Jiří Klavík Ing. Jiří Klavík
JUDr. Klára Drličková, Ph.D. Evropské mezinárodní právo soukromé a procesní.
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Občanské právo procesní
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_052 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
PRÁVO PATŘÍ BYSTRÝM Člověk v tísni, o.p.s.. OBSAH 1) Proces předlužení 2) Parazitní model 3) Řešení 4) Rozhodčí řízení 5) Závěr.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Evropský exekuční titul, evropský platební rozkaz, řízení o drobných pohledávkách Tereza Kyselovská.
Tereza Kyselovská Rozhodnutí soudu v MPS.
Soutěsky civilního procesu
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Občanské soudní řízení I.
Návod na tvorbu vzoru 1. Gramatika..
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Praxe českých soudů s „hromadnými“ žalobami. JUDr. Stanislav Sviták Okresní soud Chomutov

Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Dvě fáze civilního řízení A/ Řízení nalézací Cílem žalobce (věřitele) je na základě podané žaloby získat exekuční titul = platební rozkaz (PR) případně rozsudek. Pozn.: PR je rozhodnutí ve věci samé vydané soudem ve zkráceném řízení, pouze na základě skutečností tvrzených žalobcem, tzn. bez provedení dokazování

Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Dvě fáze civilního řízení B/ Řízení exekuční Cílem oprávněného (věřitele) je vymožení povinnosti z exekučního titulu, kterou povinný (dlužník) nesplnil dobrovolně.

Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Pojem „hromadná“ žaloba Lze tak označit situaci, kdy jeden žalobce podává řádově stovky velmi podobných žalob v krátkém časovém úseku (nejde tedy o jednu žalobu ve které by jeden žalobce žaloval stovky žalovaných).

Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Praxe OS Chomutov s „hromadnými“ žalobami zatím problém nenastal – „hromadné“ žaloby nebyly podány (zejména jde o koncesionářské poplatky ČT), obecně lze doporučit hromadnému žalobci, aby se před podáním žalob sešel se soudními funkcionáři (předsedou příslušného soudu), nikoliv soudci, a domluvil se na praktickém způsobu podání žalob a způsobu komunikace žalobce se soudem (samozřejmě nikoliv na tom, jak bude soud rozhodovat!!)

Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Praxe OS Chomutov s „hromadnými“ žalobami Součástí dohody by mělo být zejména: -jaké doklady dodá žalobce správě soudu, -jak fakticky proběhne podání žalob, -jak bude zaplacen soudní poplatek. Pozn.: urychlení spočívá ve skutečnosti, že žalobce spolu se žalobou vytvoří přímo i koncept platebního rozkazu (nejlépe s tzv. kvalifikovanou výzvou); koncept by měl obsahovat i příslušnou spisovou značku soudu, datum vydání … a soudce PR buď vydá nebo nevydá.

Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Elektronická podání ZATÍM je nutné i elektronická podání se zaručeným podpisem obsahující návrh ve věci samé (typicky žaloby) doplňovat do tří dnů písemným podáním (srovnej § 42 odst. 3 o.s.ř.). Spisy zatím musí mít listinnou podobu.

Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Institut elektronického platebního rozkazu – EPR (účinnost snad od ) Jde o převedení rozkazního řízení do elektronické podoby. Návrh na vydání EPR žalobce elektronicky zašle specializovanému soudu (pouze KS Brno), který vydá EPR.

Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Institut elektronického platebního rozkazu – EPR (účinnost snad od ) Pokud se EPR podaří doručit žalovanému do vlastních rukou a žalovaný si proti němu nepodá odpor má EPR účinky pravomocného rozsudku. Nepodaří-li se doručit EPR žalovanému nebo si žalovaný podá odpor, tak již příslušný soud nařídí jednání, provede dokazování a ve věci rozhodne.

Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Alternativa k nalézacímu řízení před státním soudem: rozhodčí řízení (zák. č. 216/1994 Sb.) Předpokladem je dohoda stran (rozhodčí smlouva). Výhody: řízení je jednoinstanční, méně formální. Rozhodčí nález je samozřejmě exekučním titulem.

Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Děkuji za pozornost !