Názor velkých spotřebitelů na postup liberalizace trhu s elektrickou energií 09/2004 - EGÚ Brno K.Šimeček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Velcí spotřebitelé v ČR a výsledky spolupráce s IFIEC Europe Jelenovská 01/06 K.Šimeček.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Inflace.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Vývoj trhu s elektřinou z pohledu průmyslových spotřebitelů Jelenovská 1/05 K.Šimeček.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Pozice velkých spotřebitelů energií v roce 2005 Karel Šimeček,SVSE Konference AEM,09/05.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Strategie činnosti na další období K.Šimeček,členská schůze SVSE.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Návrh postupu SVSE v dalším období. Upevňovat postavení SVSE  Organizace zastupující zájmy průmyslových spotřebitelů v souladu s direktivou EU 96/92/EC.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Vliv nefunkční liberalizace trhu s energiemi na průmyslové spotřebitele Jarní konference AEM 03/06 K.Šimeček,SVSE.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Úvod, základní principy a cíle
ZÁKLADY EKONOMIE Nabídka 3. přednáška
Transkript prezentace:

Názor velkých spotřebitelů na postup liberalizace trhu s elektrickou energií 09/ EGÚ Brno K.Šimeček

ČR je součástí evropského trhu s elektřinou Shoda a rozdíly ve vývoji v EU a ČR Porovnání s březnovým memorandem EC pro energetiku a dopravu Prezentace názorů evropských průmyslových spotřebitelů sdružených v IFIEC Europe Názor členů velkých spotřebitelů sdružených v SVSE na vývoj trhu v ČR

Záměr liberalizace trhu s energiemi v Evropě je součásti lisabonské strategie ‘Vytvořit v Evropské unii světově nejvíce dynamické a konkurenceschopné ekonomické prostředí‘

Cíle liberalizace evropského energetického trhu Náhrada regulovaného monopolu tržně konkurenčním prostředím,které umožní zejména: Snížení cen energií optimalizací nákladů a výnosů výrobců vlivem vzájemné konkurence Rozšíření počtu obchodníků a druhů nabízených služeb (produktů) Předvídatelný vývoj cen v návaznosti na vývoj poměru nabídky a poptávky jako signál pro plánování investic Odstranění bariér přeshraničního obchodování

Míra otevření trhu a konkurenčního prostředí Úplné otevření trhu v UK a Skandinávii,kde 50% odběratelů změnilo dodavatele Celkový vývoj v EU lze charakterizovat průměrným počtem změn dodavatelů na úrovni % Jsou konstatovány těžkosti v dosažení konkurence vlivem společností s nadměrnou tržní silou na národní nebo regionální úrovni,což je připisováno nedostatečné průchodnosti sítí Vývoj liberalizace v ČR je hodnocen jako počáteční stadium

Kolísání cen v EU s pozitivním vývojem Za pozitivní vliv liberalizace je jednoznačně považován pokles cen,v průměru o cca 15% oproti roku 1995,i když s nerovnoměrným vývojem,způsobující nárůst zejména v letech V ČR působilo konkurenční prostředí pouze 2 roky,kdy ceny klesaly.Celkově od roku 1996 narostly ceny o 11%. Rozdíl ve vývoji cen v EU a ČR je tedy 26%

Electricity Prices for large industrial clients prices, excluding taxes = 100 Jul 1995 Jan 1996 Jan 2001 Jul 2001 Jan 2002 Jul 2002 Jan 2003 Jul 2003 Jul 2004 Jan 2004 Jan 1997 Jul 1997 Jan 1998 Jul 1998 Jan 1999 Jul 1999 Jan 2000 Jul 2000 Jul 1996 Jan 1995 EU averageFranceUKGermanyItaly

Klíčová role regulátorů a veřejné služby Za nejvýznamnější princip liberalizace je považována role nezávislého regulátora, který zejména monitoruje funkčnost trhu tj. konkuren- čního prostředí pro fungování pravidel vývoje nabídky a poptávky a přiměřený vývoj cen a dostupnost všech druhů obchodních smluv. Navrhuje změnu pravidel fungování trhu s energiemi Veřejná služba má sloužit k základní bezpečnosti dodávek tj. Umožnění dodávek připojením k síti Zajištění práva na nepřetržité dodávky Průhlednost obchodních podmínek

Klíčová role regulátorů a veřejné služby V zemích EU není tato problematika řešena stejně v jednotlivých členských státech V ČR existuje ERÚ,který je spíše než na monitorování trhu zaměřen na regulaci přirozených monopolů.Ojedinělé rozhodnutí ÚOHS nebylo respektováno Princip veřejné služby je v české legislativě zpracován dostatečně s výjimkou problematiky tzv. vnořených zákazníků

Negativa liberalizace trhu dle členů IFIEC Nedostatečná přenosová kapacita elektřiny mezi jednotlivými státy EU a vlastnictví sítí výrobci. Konsolidace na straně výroby a rozvoj jejich prodejních aktivit vedl k zásadní redukci počtu nezávislých obchodníků a ke vzniku oligopolu evropských výrobců Velcí výrobci si mezi sebou či s nezávislými výrobci téměř nekonkurují,ceny na národních trzích jsou určovány rozhodnutím dominantního výrobce,který často ovládá i distribuci

Negativa liberalizace trhu dle členů IFIEC Krátkodobý trh s elektřinou není dostatečně likvidní ani pro doplňkový prodej,ani jako indikátor vývoje cen Do cen se promítají formou přirážek k tíži spotřebitelů vládní rozhodnutí v oblasti ekologické a sociální politiky Současnou podobu tvorby a vývoje cen,které jsou jednostranně vyhlašovány dominantními výrobci, nelze použít pro vhodný risk management

Důsledky současné podoby trhu s elektřinou v Evropě Nedostatečná vyjednávací pozice odběratelů vůči dodavatelům Vývoj cen se neřídí zákonitostí nabídky a poptávky,což nenutí výrobce využívat co nejefektivněji výrobní kapacity a neumožňuje střednědobou predikci cen pro plánování rozvoje Od roku 2003 rostou v EU ceny a ziskové marše energetických společností,což odčerpává zdroje z energeticky náročných odvětví a snižuje jejich konkurenceschopnost

Holandsko,Británie,Německo,Francie

Vývoj postavení velkých spotřebitelů v ČR Pozdější zahájení liberalizace, rok 2002 pro elektřinu,trh s plynem nebyl doposud otevřen Efekt vlivu konkurenčního prostředí na vývoj cen působil pouze 2 roky.Konsolidaci na straně výroby podpořila vláda rozhodnutím o spojení ČEZ s 5ti REAS.Na trhu je jeden dominantní dodavatel Dokončuje se proces oddělení ČEPS od výroby a komerčních aktivit,distribuční společnosti jsou ovládány výrobci

Negativa otvírání trhu s energiemi v ČR Zpracování legislativy - pravidel trhu je významně ovlivňováno energetickými firmami Zodpovědnost,postavení,hmotné zabezpečení a pravomoc institucí zajišťujících dohled nad fungováním trhu jsou nedostatečné Není funkční konkurenční prostředí na straně nabídky Nekonzistentní postup jednotlivých složek státní správy

Závěry Regulovaný monopol nahrazen neregulovaným oligopolem,posun ziskové marše od odvětví spotřeby k odvětví výroby a distribuce Vývoj ceny není podmíněn fungováním ekonomického zákona nabídky a poptávky, nedá se předvídat její vývoj pro zpracování investičních záměrů jak na straně nabídky,tak na straně spotřeby Klesá konkurenceschopnost odvětví s intenzivní spotřebou energie

Důsledky Negativní trend vývoje trhu s elektřinou v EU s vlivem na vývoj ČR vážně ohrožuje existenci a konkurenceschopnost některých průmyslových odvětví,což může způsobit snížení či zastavení investic na jejich další rozvoj,nebo přesunutí výrobních kapacit do jiných částí světa,zejména do Východní Evropy a Asie Výše uvedený stav je v rozporu z vládou přijatou strategií investičních pobídek do průmyslu

Možná řešení Liberalizace v případě elektřiny nesplnila očekávání.Je nezbytné alespoň přechodně regulovat ceny výrobců Nutnou podmínkou fungování volného trhu je naprosté oddělení distribuce a přenosu od výroby Jedním z hlavních cílů EU musí být posilování přeshraničních přenosů vně i mimo EU Ekologické a politické přirážky k ceně elektřiny by neměly být vyšší než v ostatních částech světa,nutná ochrana dotčeného průmyslu