Audit hodnocení VKS z pohledu zákona 418/2011Sb..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Postupy při podezření na korupci a následná opatření
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
Prameny z.č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim z.č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů z.č.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Plánování interních auditů Ing. Šárka Kavková
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Rozpočty územních samosprávných celků
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
1 Odpovědnost v právu ŽP Ivana Průchová. 2 Odpovědnost v právu ŽP Formy odpovědnosti: Formy odpovědnosti: Deliktní: Deliktní: Správně právní odpovědnost.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Obecně Lucia Madleňáková
Subjekty trestního řízení
Sankční systém trestního práva
Vybrané otázky základů trestní odpovědnosti a trestních sankcí Přednáška Veřejná správa
HACCP.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Sankční systém trestního práva Přednáška
2. Správní trestání a správní delikty
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
ODPOVĚDNOST PRÁVNICKÝCH OSOB
Správní trestání I..
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Základy odpovědnosti za přestupky
Několik problémů na startu zák. č. 250/2016 Sb.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Název vzdělávacího materiálu
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vnější systémová charakteristika finančního práva
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
ODPOVĚDNOST PRÁVNICKÝCH OSOB
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Trestní odpovědnost firem 1.
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Transparentnost a nastavení procesů zadávání veřejných zakázek s ohledem na ochranu zadavatele Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Transkript prezentace:

Audit hodnocení VKS z pohledu zákona 418/2011Sb.

strana 2 Zákon 418/2011 Sb. o trestní odpovědnosti právnických osob (TOPO) a řízení proti nim Cílem tohoto zákona, který vstoupil v České republice v účinnost dnem jako v jedné z posledních zemí Evropy, je zavedení trestní odpovědnosti právnických osob za jednání a rozhodování: -svých vlastníků, -řídících a kontrolních osob, -resp. zaměstnanců. I

strana 3 Praxe v ostatních státech Americký model – vychází z agregační teorie, podle které může být právnická osoba trestně odpovědná za jakékoliv porušení trestního práva svým zaměstnancem - jednal- li v rámci své náplně a jménem právnické osoby. Anglický model – je více restriktivní a tedy trestní odpovědnost právnické osoby může přicházet v úvahu v případě porušení trestního práva jednotlivcem, který zastává vysokou funkci, nebo má zásadní rozhodovací pravomoci v rámci společnosti (aplikace Belgie, Nizozemsko, Finsko) Německý model – odpovědnost právnických osob není trestní ale správní. Tedy propracovaný systém správních sankcí plní obdobnou funkci jako trestní právo. (aplikace Italie, Portugalsko, Řecko, Španělsko) V ČR máme jaký model?

strana 4 Kriminální činyZpůsob zavinění Katalog trestů v současnosti zákon o trestní odpovědnosti právnických osob vypočítává 78 trestných činů, za které mohou být firmy stíhány. (Dosud chybí například některé hospodářské trestné činy, například - porušení závazných pravidel hospodářského styku). Na rozdíl od osob fyzických se u společností nerozlišuje úmyslné a nedbalostní zavinění. je pochopitelně odlišný od trestů, jež hrozí fyzickým osobám. Peněžitý trest, propadnutí věci, propadnutí majetku a zákaz činnosti jsou shodné pro oba druhy osob, avšak právnickým osobám dále může hrozit trest uveřejnění rozsudku, zákaz přijímání dotací a subvencí, zákaz plnění veřejných zakázek, zákaz účasti v koncesním řízení nebo ve veřejné soutěži a v krajním případě i „kapitální trest“ zrušení právnické osoby

strana 5 Klíčový pojem zákona Klíčovým pojmem je přičitatelnost, tedy určení okruhu situací, kdy za trestný čin spáchaný fyzickou osobou může být postihnuta i osoba právnická. ČÁST DRUHÁ § 8 Trestní odpovědnost právnické osoby

strana 6 Zkušenosti státní správy Postupy státní správy Prevence Policie, státní zastupitelství a soudy prozatím zcela postrádají zkušenosti, metodiku činnosti a závazné výklady. Na některá ustanovení přitom dosud nemají stejný názor ani odborníci. Nejednotnost postupu orgánů činných v trestním řízení a soudů přináší reálnou možnost excesů v neprospěch právnických osob. Nejasnosti zákona a možnosti excesů ze strany orgánů činných v trestním řízení a soudů vedou k povinnosti zavést preventivní opatření. Existence přiměřené prevence, analýzy rizik, etického chování by mohla prokazovat snahu právnické osoby o eliminaci trestné činnosti – že z toho nic neměla, nebyla srozuměna s trestným činem a ani nechtěla mít žádný prospěch. Ale i přesto vše co učiníte.. I když bude ze strany právnické osoby v dobré víře učiněno vše, co lze v rámci prevence pokládat za rozumné a spravedlivé, konečné slovo budou mít vždy orgány činné v trestním řízení a soudy. Minimálně by se však mělo jednat o výraznou polehčující okolnost resp. o vyvinění.

strana 7 Náš přístup k auditnímu šetření (7 bodů) 1.Výběr trestných činů Kritériem pro výběr jednotlivých trestných činů byla úvaha, zda mohou nastat v PT v souvislosti s jejím podnikáním resp. bez ohledu na něj. 2.Posouzení výběru právníkem Byly doplněny ještě další Okruhy trestných činů (počet) Majetkové trestné činy 3 Korupční delikty 2 Daňové a účetní 4 IT, Autorské právo 4 Ekologické 7 Ostatní 4 Veřejné zakázky 3

strana 8 3.Existence preventivních opatření a kontrol na jejich dodržováním v interní legislativě spol. 4.Způsoby informovaní zaměstnanců společnosti s požadavky externí a interní legislativy - Pojem prokazatelnosti seznamování zaměstnanců společnosti s požadavky interní a externí legislativy a jejich změnami - Odkaz na § 305 odst. 4 Zákoníku práce, kde je pro zaměstnavatele stanovena povinnost zaměstnance s vydáním, změnou nebo zrušením vnitřního předpisu nejpozději do 15 dnů.(zřejmě od jeho vyhlášení) Okruh trestný ch činů Trestné činy Interní legislativa společnosti obsahující preventivní opatření proti působnosti zákona č.418/2011Sb. Ekologi cké Poškození životního prostředí, vodního zdroje, neoprávněné vypouštění znečisťujících látek, neoprávněné nakládání s odpady, neoprávněné nakládání s látkami poškozující ozonovou vrstvu. PO -Integrovaná prevence a omezování znečištění, PO - Nakládání s chemickými látkami, PO - Nakládání s vodami chemická služba, PO - Stanovení emisí skleníkových plynů,PO - Nakládání s odpady, PO -Stanovení emisí skleníkových plynů

strana 9 5. Existence kontrol ve vybraných oblastech (účetnictví, daně, ekologie, IT). V auditu jsme se zaměřili na ověření, zda PT provádí kontroly nad činností zaměstnanců ve vybraných oblastech možných trestných činů, jako jeden z předpokladů pro to, aby trestný čin zaměstnance nebyl přičítán PT jako právnické osobě. 6. Školení k problematice zákona č. 418/2011Sb.ve společnosti. 7. Závěrečné zprávy – zjištění, doporučení, opatření managementu. (6 doporučení IA ke zlepšení)

strana 10 Další předpokládané kroky Kontrola plnění opatření z auditního šetření Plán auditních šetření na rok 2015 Očekává se novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob – podívat se, jaký je aktuální stav, kam to směřuje