SAVANY A STEPI 35..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lžičák pestrý Jan Martinek 3.A.
Advertisements

Pica pica Straka obecná.
Medvědi.
JEŽURY A PAJEŽURY.
Primáti = nehetnatci (Primates)
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
DEN ZEMĚ Po stopách ohrožených zvířat.
Obratlovci -HLODAVCI-
Ještěři.
Tulák sob a jiné zajímavosti
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … PTÁCI VY_32_INOVACE_10.
SAVANY A STEPI2.
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VÁŽKY Chrystyna Syňuková 2.B.
Andulka vlnkovaná.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Zjednodušený přehled třídy savců
Řád: PRIMÁTI.
Ž IVO Č ICHOVÉ Miroslava Štip č áková 1. ro č ník, 2. semestr
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Polární pás.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
TŘÍDA: PLAZI 1. Šupinatí( ještěři, hadi) 2. Želvy 3. Krokodýli.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Pouště a polopouště.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název:
Oko Barbora Davidová Tereza Broušková Ha An Nguyen Kateřina Onderková.
KUDLANKY (MANTODEA)
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
P T Á C I HLAVNÍ ZNAKY.
Moloch ostnatý Vypracoval: Jiří Krátký Obor: Technické Lyceum
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
SAVCI.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Jméno autora výukového materiálu
Savci jsou vývojově velmi pokročilá třída obratlovců a v současné době osidlují téměř celý svět. Jejich hlavním spojovacím znakem je výživa mláďat produktem.
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
Biomy.
PLAZI VY_32_INOVACE_06-54 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
SAVCI VY_32_INOVACE_06-52 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Obratlovci -HLODAVCI-
Vnější cizopasníci člověka.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Základní skupiny živočichů
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Travnatá krajina s roztroušenými stromy a ke ř i. Typické je st ř ídání teplejších a chladn ě jších období (také rozdíly v teplot ě mezi dnem a.
Běžci.
PLOŠTICE.
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
SAVANY A STEPI 35..
1. 1.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Želvy a krokodýli.
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

SAVANY A STEPI 35.

„Kopytníci savan a stepí“ příště Referát „Kopytníci savan a stepí“

Jsou blíže k rovníku než stepi! Rozšíření savan Jsou blíže k rovníku než stepi!

Rozšíření stepí (prérie, pampy, buše)

savana Travnatá krajina s roztroušenými stromy a keři. Typické je střídání teplejších a chladnějších období (také rozdíly v teplotě mezi dnem a nocí). savana Bývají zde nerovnoměrné srážky – střídají se období sucha s obdobím dešťů.

Rostliny běžné v savanách:

typické rostliny savan jsou TRAVINY

a další byliny a roztroušené keře

Dřeviny běžné v savanách:

Akácie rostou v tropech a subtropech téměř celého světa  Akácie rostou v tropech a subtropech téměř celého světa. Vyskytuje se asi 1200 druhů akácií. Nejvíce druhů roste v Austrálii. Některé druhy jsou pěstovány jako okrasné dřeviny a lze se s nimi setkat např. ve Středomoří. akácie

Blahovičník – eukalyptus Původní v Austrálii, kde tvoří až 95% lesů. Dnes uměle vysazen v tropech a subtropech mnoha míst světa. Stálezelený strom, mladé rostliny mají ovální listy, starší podlouhlé listy . Některé stromy mohou dosahovat výšky až 90 m a řadí se tak k nejvyšším stromům na Zemi.

Baobab Baobaby se vyskytují na Madagaskaru, v Africe a v severozápadní  Austrálii. Pro většinu baobabů jsou charakteristické lahvicovitě ztlustlé kmeny.

Živočichové typičtí v savanách:

Termitiště Vysoké kupy z hlíny, které vévodí krajině. Jsou to obydlí drobných tvorečků, jejichž společenství má velice přísnou organizaci, podobnou systému v úlech či mraveništích. Najdeme je v savanách a stepích tropů a subtropů po celém světě.

voják dělník královna Termiti až 11 cm

Obratlovci savan a stepí PLAZI

CHAMELEON OBECNÝ Kde nejčastěji žije chameleon? Jak je k tomu přizpůsobený? Čím je chameleon pověstný? Čím se chameleon živí? Jak svou potravu chytá?

Zásadní fámou týkající se chameleonů je, že dokáží měnit barvu podle prostředí. To není pravda, svou barvu mění podle nálady. Samotná změna barvy netrvá dlouho, stačí na to 3 sekundy. Chameleon K výjimečným schopnostem chameleona patří schopnost pohybovat každým okem nezávisle na sobě a obrazy se neslučují dohromady v jeden, ale mozek je vyhodnocuje každý zvlášť. Navíc oko a víčko jsou srostlé a to spolu se silnými očními svaly způsobuje výjimečnou pohyblivost oka. Ocas je chápavý a při šplhání slouží jako pátá končetina. Když je ocas utrhnut nebo useknut, není schopen regenerace. V klidu nebo ve spánku je spirálovitě stočený.

Jazyk chameleona je také zajímavý Jazyk chameleona je také zajímavý. V klidu je dutý, v okamžiku, kdy spatří kořist, se naplní tekutinou. Jazyk chameleon vystřeluje na kořist. Na svém konci je rozšířený a lepkavý, to pomáhá při uchopení kořisti. Jazyk často přesahuje délku celého těla chameleona, někdy je dokonce dvakrát delší než jeho tělo. Končetiny jsou uzpůsobeny životu na větvích a keřích - mají prsty srostlé v jakési kleštičky.

http://www.youtube.com/watch?v=0takxvNlSsE

PTÁCI podtřída BĚŽCI

Pštros dvouprstý

samec noha samice s mláďaty Pštrosi jsou největšími žijícími ptáky světa a jsou chováni po celém světě. Typický je jejich dlouhý krk a nohy schopné dosáhnout při běhu rychlosti až 70 km/h. Pštrosi obvykle váží mezi 90 a 130 kg, i když byli zaznamenáni i samci o váze až 155 kg. samice s mláďaty

Pštrosí vejce je největší z vajec všech žijících ptáků, i když vzhledem k velikosti pštrosa je naopak jedním z nejmenších. Má hmotnost 750 - 1600 gramů (může tedy vážit až jako 30 slepičích vajec), obvyklé rozměry 16 × 13 cm.

Příbuzní pštrosa Emu hnědý Austrálie Nandu pampový J. Amerika

podtřída LETCI řád DRAVCI

Sup bělohlavý Sup krahujový Sup africký

Supi jsou mrchožraví ptáci, kteří dokážou sníst i zbytky zvířat pro ostatní nestravitelné. Někdy sežerou tolik potravy, že nedokážou vzlétnout. Hlavu a krk mají holé nebo porostlé speciálním jemným bílým peřím. Vyskytují se v jižní Evropě, v Asii a v Africe. V Americe je nahrazují kondoři.

Tropické deštné lesy + Hospodářsky významné rostliny Příště PÍSEMKA Tropické deštné lesy + Hospodářsky významné rostliny

Savany a stepi ekosystémy s převládajícími travinami, s obdobími sucha a deště - savany (teplejší) a stepi PLAZI chameleon (ještěři) – na stromech; schopen barvoměny; loví hmyz (dlouhý lepkavý jazyk); každé oko může koukat jinam PTÁCI pštros (běžci) – v Africe; největší žijící pták; nelétá (zakrnělá křídla); silné nohy  rychlý běh; pohlavní dvojtvárnost sup (dravci) – v Africe a j. Evropě; mrchožrout; holý krk

SAVCI

a) Vejcorodí = ptakořitní savci

Ježura australská Ježury jsou téměř půl metru velké, mají zavalité tělo s nápadným až 8 cm dlouhým čenichem. Tělo ježury je s výjimkou spodní strany, obličejové části a končetin pokryto až 5 cm dlouhými ostny, mezi nimiž jsou normální chlupy. Končetiny ježury jsou přizpůsobeny rychlému hrabání, jsou krátké a mají silné drápy. Jazyk může ježura vysunout ven z ústního otvoru až na délku 18 cm.  Pomocí jazyku tak ježura chytá mravence a termity, kteří se na něj lepí.  V divočině se ježura australská dožívá věku až 45 let.

Březost trvá 2 až 3 týdny, během této doby samice vyhrabává noru pro mládě, která je asi 1 metr dlouhá, s rozšířeným hnízdním prostorem, který samice vyplní trávou a listím. Následně samice vloží jedno hladké kožnaté vejce o průměru 15 mm přímo do malého vaku na svém břiše. Deset dní po snesení se uvnitř vaku mládě vylíhne. K proražení skořápky mu slouží vaječný zub, který mizí brzy po vylíhnutí. Díky mléčnému zoubku dokáže sát mateřské mléko. Po vypadnutí těchto zoubků už ježuře žádné zuby nenarostou. Mláďata jsou dlouhá kolem 1,5 cm. Mladé ježury bývají nakonec ve věku dvou až tří měsíců vypuzeni z vaku, vzhledem k růstu jejich ostnů. Březí samice s vakem

http://www.youtube.com/watch?v=3QncZqiSoEE&feature=related

Závěr: Jaké přírodní podmínky jsou typické pro savany a stepi? Které rostlinné společenstvo zde převládá? Kteří plazi jsou běžní v savanách a stepích? Co o nich víš? Kteří ptáci jsou běžní v savanách a stepích? Popiš je.