Zvláštnosti ekonomických předmětů z hlediska jejich zařazení do rozvrhu hodin ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉMY A SUBSYSTÉMY EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Volitelné předměty pro 3. ročník 2012/13. Každý student současného 2. ročníku obchodní akademie si zvolí pro druhou polovinu svého studia volitelný blok.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍM OBCHODNÍM ŠKOLSTVÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Taneční a pohybová výchova
Činnost veřejné správy
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Organizační rámec výuky ekonomických předmětů (vytváření organizačních struktur v podmínkách skupinového vyučování zaměřeného na problémové situace a na.
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Vztah teoretického vyučování a hospodářské praxe v ekonomickém vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Struktura fiktivní firmy.
Předmět: Řízení podniku 1
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
Časová koordinace ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Zdravá škola.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Věcná koordinace v ekonomickém vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Racionalizace řídící práce, time management
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Racionalizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
UNIVERZALIZACE A SPECIALIZACE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Organizace montážního procesu Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
1 Pedagogické kolegium Program 1. Akreditace předmětů a vedlejších specializací F4 Akreditace předmětů a vedlejších specializací F4 2. Akreditace.
Projekt dětská skupina MOTÝL
Veřejně správní akademie Vyšší odborná škola, s. r. o. BRNO
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Mgr. Kateřina Lojdová - nejčastější organizační forma výuky - učitel souběžně a přímo vyučuje větší skupinu žáků (třídu, skupinu,
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.DŠkolský management P4P4 Vyhláška č. 48/ 2005 o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky.
Personální plán pro podnikatelský plán
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
FIKTIVNÍ FIRMY SE PŘEDSTAVUJÍ.  Systematické procvičení všech problémů  Žák řeší úlohy individuálně  Tradiční vztah učitel – žák  Praxe je jen zprostředkována.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Organizační formy práce v tělesné výchově
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Název: Fiktivní firma Autor: Ing. Václav Tomášek
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Management a řízení hotelu
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Transkript prezentace:

Zvláštnosti ekonomických předmětů z hlediska jejich zařazení do rozvrhu hodin ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.

Zvláštnosti ekonomických předmětů z hlediska jejich zařazení do rozvrhu hodin 1.Rozvrh hodin a jeho platnost 2.Funkce rozvrhu hodin 3.Zásady tvorby kvalitního rozvrhu hodin 4.Průřezy rozvrhu hodin 5.Technika sestavování rozvrhu hodin 6.Specifické rysy rozvrhu hodin z hlediska ekonomických předmětů 7.Další rysy ekonomických předmětů z hlediska rozvrhu hodin

1) Rozvrh hodin a jeho platnost  Podstata rozvrhu hodin (organizační instrument, určující zařazení výuky vyučovacího předmětu během dne a týdne, sestavený podle jeho začlenění v učebním plánu)  Platnost rozvrhu hodin (sestavuje se na celý školní rok, popř. na pololetí, výjimečně se může měnit z důvodů organizačních, personálních a změn v učebním plánu)

2) Funkce rozvrhu hodin  Je základem organizačního a pracovního režimu školy (zajišťuje organizaci práce učitele, třídy a celé školy, vnáší do výchovné a vzdělávací práce určitý řád)  Slouží k operativnímu řízení školy (pomáhá v práci třídních učitelů, školního managementu a dozoru)  Je nástrojem posilujícím kázeň žáků a učitelů (včasný příchod žáků do školy, příprava a účast žáků na jednotlivých vyučovacích hodinách, dochvilný příchod učitelů do tříd, organizovaný přesun žáků do odborných učeben)  Zvyšuje efektivnost vyučovacího procesu (optimální zařazení předmětů během dne a týdne zvyšuje kvalitu vzdělávacího procesu)  Prověřuje využitelnost prostorové kapacity školy (počty tříd, dělená výuka, počty kmenových a odborných učeben, jejich kapacita)  Umožňuje kooperaci škol (využívání volných výukových prostorů a pracovního fondu učitelů)

3) Zásady tvorby kvalitního rozvrhu hodin  Tvorba rozvrhu hodin (proces, jehož produktem je optimálně sestavený rozvrh hodin podle objektivních a subjektivních požadavků)  Psychologické aspekty (respektuje křivky výkonnosti žáků během dne a týdne)  Pedagogické aspekty (střídání obtížných a lehčích předmětů během dne a týdne)  Hygienické aspekty (zařazování přestávek mezi vyučovacími hodinami, začátek a konec vyučování během dne, celkový počet výukových hodin během dne, směnové vyučování)

 Materiální (prostorové) vybavení školy (dostatek kmenových učeben, dostatek a struktura odborných učeben)  Subjektivní podmínky (pohlavní struktura učitelů – ženy více pečují o malé děti, kvalifikační struktura učitelů – část učitelů se dále vzdělává)  Personální vybavení pedagogického sboru (dostatek učitelů příslušné aprobační skupiny, struktura učitelů podle pohlaví a věku, stupeň jejich kvalifikace)  Organizace vyučování (předmětový či modelový systém organizace výuky, volitelnost předmětů, přihlašování žáků ke studiu předmětů, hromadné a skupinové formy výuky)

4) Průřezy rozvrhu hodin  Rozvrh hodin podle tříd nebo skupin žáků (dominantní význam tohoto průřezu, týká se velkého počtu žáků, platí pro celou školu)  Rozvrh hodin podle učitelů ( úvazky učitelů, jejich specializace na jednotlivé předměty, aprobovanost učitelů, sociální zázemí učitelů, služby a dozor učiteli, odpočinek po práci učitelů, čas určený pro plnění dalších úkolů, učitele nepřetěžujeme, rovnoměrnost v zařazování předmětů)  Harmonizace průřezů rozvrhu hodin (sladění rozvrhu hodin podle tříd a učitelů, nutnost odstranění kolizí)

5) Technika sestavování rozvrhu hodin  Sestavování rozvrhu hodin (odpovídá za něj vedení školy, zpracovávají ho i zkušení a schopní učitelé)  Sestavovatelé rozvrhu hodin (interně - škola nebo na základně objednávky externě mimo školu podle zadaných podmínek a požadavků, interně sestavený rozvrh hodin je ovlivněn též subjektivními faktory, externě sestavený rozvrh hodin je více objektivní podle potřeb školy)  Technika sestavování rozvrhu hodin (v podmínkách školy ve formě organizačních tabulí, mimo školu též podle specifického softwaru na počítači)

6) Specifické rysy rozvrhu hodin z hlediska ekonomických předmětů  Střídáme ekonomické předměty náročné na myšlení s předměty méně náročnými během dne (Ekonomické teorie, Obchodní korespondence, Písemná a elektronická komunikace)  V jednom dni zařazujeme navazující ekonomické předměty (Ekonomika, Účetnictví)  Nezařazujeme během dne na první a poslední hodiny předměty náročné na myšlení a na písemný projev (Ekonomické teorie, Účetnictví, Písemná a elektronická komunikace, Obchodní korespondence)

 Zařazujeme za sebou více vyučovacích hodin jednoho předmětu (Účetnictví, Ekonomická cvičení, Písemná a elektronická komunikace, Fiktivní firmy)  Výuku většiny ekonomických předmětů na oborech ekonomických dělíme na skupiny (paralelní výuka ekonomického předmětu dvěma učiteli nebo kombinace s jiným vyučovacím předmětem)  Výuka některých ekonomických předmětů probíhá v odborných učebnách (dostatek odborných učeben usnadňuje sestavování rozvrhu hodin, jejich nedostatek naopak stěžuje, některé ekonomické předměty jsou na vybavení odborných učeben náročné – Účetnictví, Písemná a elektronická komunikace, Fiktivní firmy, Obchodní korespondence)

7) Další rysy ekonomických předmětů z hlediska rozvrhu hodin  Střídání předmětů zajímavějších a méně atraktivních (Účetnictví, Financování podniku, Obchodní korespondence)  Nezařazování obtížných předmětů do prvních a posledních hodin během dne (Účetnictví - útlum a únava)  Střídání předmětů s různou náročností na práci žáků (činnostní a teoretická výuka, praktická cvičení – Obchodní korespondence, Ekonomická teorie, Ekonomická cvičení, Aplikovaná ekonomie, účetnictví, Cvičné kanceláře, Fiktivní firmy)  Propojení výuky ve škole s praktickou činností žáků mimo školu (zařazení ekonomické praxe do rozvrhu hodin nebo mimo něj)  Zařazování ekonomických předmětů během dne a týdne (střídání ekonomických předmětů se všeobecně vzdělávacími předměty, usnadnění přechodu žáků mezi učebnami, obsazení všech hodin k výuce pro žáky)